MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME)

Övriga diagnoser => Fibromyalgi, MCS, IBS => Ämnet startat av: Pippin skrivet 2008-11-24, 23:34

Titel: IBS
Skrivet av: Pippin skrivet 2008-11-24, 23:34
Är det någon mer än jag som även har diagnosen IBS eller som
de hette förut "Colon irritable"?
I så fall finns det något som hjälp er mage?
Jobbigt att i fler dagar gå med uppsvälld mage och sen är den lugn en dag,
osv.....
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: HotRag skrivet 2008-11-25, 06:23
Hej.
Jag har provat LCHF, strikt, fuskat o.s.v. men jag tycker mig nu kunna märka att allt blir bättre när jag låter bli frukt och bara äter lite grönsaker.
Även nu när jag slarvar med LCHF, så är IBS:en borta.

För mig verkar följande påverka negativt:
Frukt
Vissa grönsaker i stor mängd
Ev. inta stor mängd pasta och liknande (basera alla måltider på liknande kolhydrater)
För mycket kaffe
Kolsyrade drycker (som jag har slutat med helt sedan några år)
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Pippin skrivet 2008-11-25, 19:34
Tack för ditt svar :)

Vad är LCHF för något?
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: HotRag skrivet 2008-11-26, 06:21
Low Carbohydrate High Fat.

Lågkolhydratkost alltså.
Det var ett program på TV om detta för 1-2 veckor sedan. Fast då handlade det nog mer om fett och fetma, samt lite om diabetes.

Sök på Google på Annika Dahlqvist, så hittar du hennes blogg. Hon är den läkare som det var lite tjafs om för något år sedan, då hon hade rekommenderat LCHF till diabetespatienter.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Pippin skrivet 2008-11-28, 13:14
Tack, ska kolla upp din information :)
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Isolde skrivet 2008-12-10, 15:16
Hej Pippin,
Jag har fått diagnosen IBS, Pr Gottfries sa det var vanligt när man har ME.
Hälsningar
Isolde
Titel: SV: IBS och LCHF
Skrivet av: Femejl skrivet 2008-12-12, 08:30
Jag har nämnt lite om LCHF tidigare i ett inlägg eftersom dr Annika Dahlqvist som förespråkar dieten, bl.a. blev av med sin fibromyalgivärk genom den höga fett- och låga kolhydratkosten. Den metoden är säkert bra på många sätt, men förstås inte för alla. Jag läser nämligen i tidskriften Hälsa, nov -08 ang. deppighet att det finns risker med LCHF. "Att det låga intaget av kolhydrater, inte minst brukar resultera i låga halter av signalsubstansen serotonin". Att brist på serotonin gör oss deprimerade vet vi och att det finns en ökad risk för depression som en konsekvens av ME.

Det är förstås med LCHF som med allt annat att försiktigt pröva sig fram och vara uppmärksam på ev. reaktioner. Det finns ju alltid förespråkare och motståndare vilket fenomen man än talar om. Då gäller det att själv vara observant enbart på sig själv.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: ysny skrivet 2008-12-12, 10:56
Jag äter strikt LCHF sedan 2 år tillbaks och har skrivit mkt om det på andra forumet (AnnaKatarina).

Att LCHF skulle göra en trög i hjärnan, trött och deppig är myter. Det finns väldigt mkt som tyder på att hjärnan blir klarare och mindre deppig av LCHF-kost. Så fort man kommit över omställningsperioden brukar de allra, allra flesta berätta att deras hjärna blir som en "raket".  ;)

Jag känner själv att mkt av de förbättringar jag fått i min ME kan relateras till kosten. Gör jag avsteg blir jag DIREKT dålig.

Min egen erfarenhet är att depressioner blir BÄTTRE av lchf, vilket också en stor mängd anekdotiska berättelser stödjer. Både utbrändhet, depressioner och ångest brukar bli bättre av lchf-kost, och jag vet att många berättar att när de gör avsteg (o t ex äter mjöl eller choklad) så får de direkt ångest eller deppighet som ett brev på posten. Majoriteten av mina vänner äter också lchf, (som inte har ME) och de upplever alla samma sak.

Det som ofta blir bättre av lchf är;



Jag har haft mkt svår IBS sedan 20 år tillbaks, kunde i perioder inte lämna hemmet eller äta ngt alls, inga mediciner eller terapier fungerade.   Idag är jag helt symtomfri, så länge jag håller mig till strikt lchf. Avsteg gör mig jättedålig i minst 6 veckor, så idag är jag mkt strikt med kosten.

En av anledningarna är nog att man byter ut margariner och oljor mot animaliskt fett eller kokosfett. Omega-3 har visat sig påverka depressioner positivt i studier.

Det står väldigt mkt om detta på Annika Ds blogg och www.kolhydrater.ifokus.se, www.kostdoktorn.se, www.lowcarbkost.com.

Självklart ska man vara observant, och vi alla är olika, men jag råder alla att testa lchf en tid för att se om man får förbättring. Alla är olika sockerkänsliga och tolererar olika mängd kolhydrater. Själv är jag tyvärr väldigt känslig, men jag tror att många friska och mindre känsliga kan äta större mängd kolhydrater. Så man får prova sig fram. Vissa kanske klarar lättare GI, andra strikt LCHF.

Mer och mer tyder på att för mkt socker/stärkelse, höga insulin- och blodsockernivåer inte är bra för kroppen. LCHF är ju inflammationshämmande, vilket borde vara bra för oss med ME, dessutom finns mkt som tyder på att det kan motverka uppkomsten av cancer, eftersom att cancerceller behöver socker för att föröka sig (forskning finns på detta). Sköldkörteln (som ju också ofta är invilverad i ME) brukar vara mkt känslig för gluten, och man rekommenderas ofta glutenfri kost för att läka sköldkörteln (Jag har kroniskt inflammerad sköldkörtel). Så för mig är det ett lätt val. ;)

Sen behöver man absolut inte göra drastiska förändringar, det tar tid att lägga om kosten. Men små små steg i rätt riktning, och prova sig fram... Mitt bästa råd för den som vill testa är att först slänga ut alla margariner och oljor och använda smör eller kokosfett, eventuellt äta omega-3-tillskott, och ta mindre del pasta, potatis, och frukt, och inte vara fullt så rädd för mättat fett... ;)

Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Millgill skrivet 2008-12-12, 12:36
När det gäller min mage som har varit en katastrof i många år måste jag säga att den är nästan helt bra nu efter att jag ett tag (typ 2 år i varierande grad, sista halvåret mer strikt) har ätit LCHF. Jag kan känna av magen lite om jag blir för trött eller stressad, men det som förut tog kanske 4 timmar av enorma magplågor och efterföljande sängläge och sakta återhämtning blir nu ett knip som jag kan hejda genom att sätta mej ner, slappna av och ta 2 djupa andetag... I somras var jag 2 veckor på Vidarkliniken och lyckades aldrig få min läkare att förstå vikten av denna maten, vilket gjorde att jag fick "fel" mat väldigt ofta. Genast var min taskiga mage tillbaka med 4-5 timmarsutbrott och sängläge i flera timmar/dagar därefter.

Citat från: ysny skrivet 2008-12-12, 10:56Självklart ska man vara observant, och vi alla är olika, men jag råder alla att testa lchf en tid för att se om man får förbättring.

Själv kan jag inte säga att jag har märkt nån jätteförbättring, förutom magen då. Men jag kraschar inte riktigt lika ofta så troligen har det blivit en förbättrring fast jag har ökat aktiviteten i takt med att jag har börjat må bättre utan att jag har märkt det. För om jag slarvar blir jag genast mycket sämre. Speciellt märks det på mitt psyke när jag har slarvat... Blir tjurig, grinig och enormt ledsen för allt och inget när jag har ätit för mycket kolhydrater. Hela världen är emot mej då  ;)

Citat från: ysny skrivet 2008-12-12, 10:56Alla är olika sockerkänsliga och tolererar olika mängd kolhydrater. Själv är jag tyvärr väldigt känslig, men jag tror att många friska och mindre känsliga kan äta större mängd kolhydrater. Så man får prova sig fram. Vissa kanske klarar lättare GI, andra strikt LCHF.
.....
Sen behöver man absolut inte göra drastiska förändringar, det tar tid att lägga om kosten. Men små små steg i rätt riktning, och prova sig fram...

För mej har det varit så att ju mer kolhydrater jag plockar bort ju mindre tål jag. Började för typ 2-3 år sedan att gå över till en GI-variant med mycket fullkorn mm. Helt plötsligt upptäckte jag att jag inte tålde potatis t ex, fick migrän av den. Sedan kom nästa sak som jag fick nåt annat symptom av när jag åt det och så nästa o s v. Nu äter jag kött, ägg, fett och vissa grönsaker. Jag fuskar lite ibland, t ex kan jag nån gång lägga en jordgubbe på min omelett, eller ta en liten bit mörk choklad, men jag märker att det inte är helt bra.

Att låta omläggningen ta tid är ett bra råd. Har vid några tillfällen försökt lägga om totalt och det har inte funkat för mej.

Citat från: ysny skrivet 2008-12-12, 10:56Mitt bästa råd för den som vill testa är att först slänga ut alla margariner och oljor och använda smör eller kokosfett, eventuellt äta omega-3-tillskott, och ta mindre del pasta, potatis, och frukt, och inte vara fullt så rädd för mättat fett...  ;)

Fettet är oerhört viktigt för kroppen på flera sätt, speciellt tycker jag det är viktigt för att man inte håller sej mätt utan fettet och då blir det lätt att man slarvar och tar nåt som innehåller för mycket kolhydrater.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Femejl skrivet 2008-12-12, 13:25
Det ni skriver är precis vad jag behövde höra. Jag har förstått att min egen mage är överkänslig för kolhydrater och därför börjat närma mig LCHF så smått. De dagar jag försökt undvika kolhydrater har jag känt mig piggare och nästa morgons toabesök har varit ett eller max två normala sådana En dag med frukostbröd, lunchpasta osv. har genast resulterat i nästa morgons sedvanliga tre besök med rejäl diarré innan jag kan lämna hemmet. Jag har inte själv ME, men kan förstås vara känslig mot kolhydrater ändå.

Min ME-sjuke son har mag-/tarmbesvär så jag blev glad när jag stötte på A. Dahlqvists rön om LCHF och effekten av den på henne. När jag så fick syn på texten i Hälsa om kopplingen kolhydrater och serotonin så blev jag orolig igen. Det ni skriver gör mig dock intresserad av att hjälpa honom balansera kosten mot ett lägre intag av kolhydrater. Jag ska skriva ut Ysnys och Milgills inlägg och med dem som grund diskutera saken med honom.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: silversessan skrivet 2008-12-13, 20:47
Jag tror absolut på låjgkolhysratkost då det minskar bakterie o cancertillväxt samt minskar inflammationer. Men jag tror inte på att högfettskosten därmed alltid är bra då det animaliska fettet ökar inflammationer på lång sikt även om de dämpar dem på kort sikt( Via att D-vitaminet stänger av kroppens naturliga immunitet) . Tror mer på olivolja och riktigt cocosfett då dessa är anti-svamp, antivirus och antibakterier samt antiinflammatoriska.  Mycket antioxidanter som dämpar den oxidativa stressen missas med LCHF om man inte kompletterar med nån rå grönsak typ gul paprika.  Även bär som inte är söta bör man få i sig. Ett superbär för antioxidanter och antiinflammation är blåbär utan mkt sockerarter i !!!  Kom ihåg att det som du blir bättre av på kort sikt kan göra dig sämre på lång sikt.  Men viktigaste som vi kan vara överens om är att man bör undvika snabba kolhydrater och söta saker...  också att man kan öka serotoninproduktion genom bananätande i små doser men även keso enligt vetenskap ökar denna produktion i hjärnan.    Dessutom finns vetenskap som visar på att D-vitamin minskar inflammation på kort sikt men ökar den på lång sikt...Finns i smör etc...
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: DodeN skrivet 2009-03-25, 23:33
Vad är det för symtom på IBS?

Jag har alltid haft stålmage och allt har fungerat kanon, även utomlands när andra fått problem eller vid knasig mat.
Men det senaste halvåret så funkar det sämre. Tarmarna vill inte som förut och jag har problem med förstoppning och att tömma tarmen. Muskelrna är svagare i allmänhet så ev. kan det bidraga lite.

Men nu senaste 3 månaderna har jag fått nya symtom. Jag får små kramper i magen, känns nästan som hungerkramper men ändå inte. Och när jag äter så får jag en fruktansvärd magkramp främst i ett område runt naveln och mest på vänster sida. Trodde först det var ägglossning eller liknande men fått det 2 gånger till utan att jag varit i närheten av ägglossning.

Vet att sist så åt jag kyckling med couscous, och idag potatis, ärtor och torsk. Det börjar redan innan jag äter men blir otroligt smärtsamt när jag ätit, ca 10-15 min efter at jag börjar äta så krampar det så tårarna rinner. Brukar lätta efter någon timme och när jag sitter på toaletten. Jag har testat att äta kyklicn och couscos 2 gånger efter detta och inget hände alls.

Orkar inte ta det med någon läkare för de har på senaste kassa utredninge bestämt att allt är psykiskt och magont lär knappast hjälpa mig. Sist fick sambon massera magen för att se om det hjälpte, funkade lite men inget hjälper mer än att vänta.

Nu har det hållt på 1.5timme och jag håller påatt bli galen.

Är det något som ni tror kan vara IBS? Jag är mer gasig nu än tidigare också. Har fått inolaxol utskrivet som funkade ok men nu funkar det inte alls.

Vet att jag äter dåligt eftersom jag äter frukost och sen mellanmål men oftast inte middag förrens vid 18 tiden. Orkar inte laga mer än ett mål/dag men jag ser inga ledtrådar i det heller, för ibland äter jag inte alls middag men får inte kramper, och ibland äter vi jättetidigt på förmiddagen.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Mayordomo skrivet 2009-03-27, 10:32
Kan det där med IBS dåligt.

Du kanske kan ta reda på mer via några länkar om IBS som finns här.
http://me-cfs.se/#_Toc215756864
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Saga_1 skrivet 2009-05-22, 08:46
Jag fick inte diagnosen IBS separat eftersom jag inte har riktigt den omfattningen som IBS innebär. Är lite mildare drabbad.
Professor Gottfries sa att han inte tyckde diagnosen behövdes separat eftersom det ingår i både ME och FMS.

Jag har testat LFHC och personligen så klarar jag inte av det. Trivs inte alls med sättet att äta, och jag kan inte tala för om det gjorde någon skillnad.

Jag äter Minifom. Är något man ger till kolikbarn för magen ;D Inte för att jag är ett kolikbarn, men det hjälper faktiskt. Blir inte bra men bli bättre av det.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Mayordomo skrivet 2009-05-25, 14:16
Jag gjorde en sökning på Miniform.

http://www4.apoteket.se/privatpersoner/common/sok.aspx?sq=Minifom&tab=Rp&menu=St&searchType=global
CitatVad innehåller Minifom?
1 kapsel (100 mg) innehåller:
Verksamt ämne: Antifoam M 100 mg (motsvarande dimetikon 94 mg och kolloidal kiseldioxid till 100 mg).
Övriga innehållsämnen: järnoxid (färgämne E 172), gelatin, glycerol.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: kjaamar skrivet 2009-09-08, 17:43
Jag fick min IBS diagnos 2004 efter att jag åkt in och ut på sjukhuset för svår magsmärta i 4månader och gjort alla typer av undersökningar där finns. tunntarmsrgt,endoscopi, gastroscopi,laproscopi, test för allergier.
de uteslöt alla farliga sjukdommar men kunde se att jag hade stora inflammations härdar på tarmarna och jag fick lägga om min kost. Idag kan jag inte äta nån sorts lök förutom vitlök men den i bara små mängder. jag kan inte få i mig för mycket rött kött och får jag i mig för mycket mejeri ( men jag hade ingen intollerans mot lactos) så får jag oxå ont. Men de som hjälpt mig mest va att utesluta löken.
I dag funkar magen ganska bra bara jag håller koll på min kost..:)
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Amema skrivet 2009-10-20, 21:00
IBS verkar vara en "slaskdiagnos", åtminstone för min läkare. Utan några egentliga undersökningar av saken har jag fått diagnosen... Med hjälp av bioresonans har jag kommit på benen och med hjälp av den blev beskedet att jag i princip inte tål kolhydrater, så jag började med LCHF innan jag visste att det fanns ett namn på dieten. Mig har det hjälpt betydligt.

Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Baggis skrivet 2009-10-21, 11:51
Intressant! Jag har också gått på bioresonas och blivit klart bättre efter de behandlingarna. I mitt fall var det främst stark överkänslighet mot mögel som ställde till det.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Amema skrivet 2009-10-21, 23:18
Jag hade nog inte stått på benen idag om det inte vore för bioresonansen. Vi har tom en egen liten maskin, en "Lanta-Z" som zappar virus, bakterier, urdjur etc. Virusprogrammet är skitbra och körs så fort jag har träffat folk för jag blir förkyld så fort jag går utanför dörren.
Titel: SV: IBS
Skrivet av: affa skrivet 2010-01-21, 15:20
Forskning och framsteg skriver genom forskning av Frida fak:
"Så gör lactobaciller oss friskare".

Intressant exempel tas ifrån möss med MS som slutade att visa tecken på MS när de fick dricka detta vatten med lactobaciller.

Det bästa verkar vara att köpa kefirgryn och odla själv för att få de levande organismerna.

Dessa bakterier behöver inte odlas i vanlig mjölk om man inte tål den.
Kefirodlingen kan göras i vatten och socker eller odlas i kokosmjölk, m.m.

Länken till forskning och framsteg:
http://www.fof.se/tidning/2007/4/sa-gor-laktobaciller-oss-friskare

Recept: http://www.lottisen.se/recept/recept/vattenkefir.htm
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Lore skrivet 2010-01-31, 15:03
Hej, jag har haft problem med min mage länge ... det har kallats magkattarr och jag har tagit medicin för det lite då och då tills det blivit bättre.

Nu när jag har me/cfs så tyckte min (kloka) allmän läkare att vi skulle göra en gastroskopi för att utesluta glutenallergi och laktos intollerans som är vanligt att man har samtidigt. Vi hittade inget av detta men dock magsår ...
Det var ju oväntat och inte så bra, då fick jag antibiotika för att bli av med en bakterie som heter hellicobakter pylori som man anser har med magsår att göra. Den består av två olika sorters antibiotika och gjorde mig vansinnigt illamående ...
I alla fall undrar jag om det finns andra här på forumet som inte "bara" har IBS utan även magsår eller någon inflammatorisk tarmsjukdom? Också en uppmaning... om er läkare säger att ni har IBS utan att utesluta andra orsaker bara för att ni har me/cfs så begär en ordentlig utredning ändå. Bara för att vi har me/cfs innebär inte det att vi inte kan få magsår och annat skit.
Titel: Lactobaciller och ProViva
Skrivet av: Femejl skrivet 2010-02-01, 11:30

Sedan jag började köpa hem ProViva som innehåller Lactobaciller, till min son, har hans mage blivit så gott som bra. Så fort vi missar att köpa hem produkten så börjar magen krångla igen.

Ett ganska enkelt sätt om man behöver Laktobacillerna. Att odla själv är säkert ännu bättre och billigare, men alla kanske inte har orken att sköta sin egen plantering.

CitatMånga magar lever idag ett hektiskt liv och mår bra av att få ett extra tillskott av denna ProViva-bakterie - som har förmågan att lugna en orolig mage. ProViva effekten är vetenskapligt dokumenterad och ProViva är därmed ett av få livsmedel som har ett godkänt hälsopåstående.

Citat kommer visserligen från ProVivas egen sida, men jag vet ju att drycken fungerar väldigt bra på min son.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: vhcfan skrivet 2010-02-01, 14:43
Jag kör ingen direkt "diet" men jag ser till att minska på sockret i maten och börjar dagen med A-fil, banan och müsli, funkar bra så länge jag inte dricker för mycket kaffe eller stressar. :)
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: affa skrivet 2010-04-22, 13:24
Här, har jag hittat ett rejält stöd för typ LHCF- kosten av DR. Richard Johnson i en intervju gjord av Dr Mercola den 20 april

"Sugar the Bitter Truth! Om att fruktsocker kan vara nyckelfaktor till det Metabola syndromet och i slutändan Diabetes och MÅNGA andra hälsoproblem.

Kolhydrater omvandlas i kroppen till urinsyra, vilket är nedbrytande och påfrestande för kroppens olika organ, samt enligt andra forskare även gynnar och föder ogynnsamma bakterier i tarmarna, med leaky Gut som resultat och gifterna kan även gå till nervsystemet i det långa loppet.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/20/sugar-dangers.aspx
Kan ha lagt in detta i forumet förut, inte säker, men jag kände att det var viktigt.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Femejl skrivet 2010-04-23, 19:18
Tack Affa för ditt inlägg om LCHF. Jag har citerat dig i Dahlqvists blogg eftersom hon är utsatt för kritik från Socialstyrelsen den här gången och inlägget lär var synligt inom kort. http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/ (http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/)

Jag började med LCHF den 8: e februari i år och redan efter ca två månader hade jag sjutton hälsovinster och de har kommit som pärlor på ett band. Bland annat försvann den stressmage som plågat mig i 8-10 år. Har försökt få sonen att gå över, men inte lyckats. Nu har jag skickat ditt inlägg till honom och hoppas att han iaf vill ta LCHF under beaktande efter detta.

Tack för hjälpen ännu en gång, Affa! Själv är jag övertygad om att ME/CFS-drabbade, precis som oss andra, kan vinna en hel del på att utesluta socker och då handlar det även om att utesluta socker i form av kolhydrater och fruktsocker.

En bok jag kan rekommendera är "Dahlqvists LCHF Guide och Kokbok". Länk till hennes blogg enl. ovan och jag rekommenderar även följande länk http://kolhydrater.ifokus.se/ (http://kolhydrater.ifokus.se/)
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: affa skrivet 2010-04-27, 16:42
Roligt Femejl, verkligen, att Du redan fått påtagliga förbättringar!

Det är svårt att påverka sina egna, så man får ge bra läsning och om de anhöriga tar till sig och då har man gjort vad man kan iaf.
Tänker ibland på Din son- svårt-har själv erfarenhet, så jag vet.

Jag gick in på länken bloggpassagen Annika Dalkvist som Du lade ut för att se Ditt inlägg där, men hittade det inte- visste inte Din signatur där!

Kolhydrater i focus, är bra att gå in på och den har jag därför lagt in på favoriter.
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: K-Boy skrivet 2010-08-21, 23:22
Har ända sedan jag gjorde lumpen 1989-1990 haft problem med magen... :(
Tuggat allt som finns att erbjuda på apoteket... Link, Rennie, Losec, Pepcid-Duo, Lansoprozol, Samarin osv...
Gottfriesmottagningen skrev även IBS i tillägg till ME-diagnosen.

Har under de senaste 20 åren gjort 4 st gastroskopier !
Den senaste var i slutet av juni 2010. Dr. Bernhard Jaup hittade då absolut ingenting som kunde förklara magproblemen och illamåendet. Fina slemhinnor, inga helicobacter pylori, inget brock, ingen intolerans mot gluten eller lactos.

När jag kom hem tänkte jag i mitt stilla sinne att varför inte prova motsatsen till syraneutraliserande !
Symtomen vid för liten saltsyraproduktion i magen liknar de för överproduktion.
Nu visade gastroskopin givetvis även att jag inte hade atrofisk gastrit, vilket innebär att magslemhinnan tillbakabildas och blir väldigt tunn.
Desto bättre tänkte jag och tog mig till apoteket och införskaffade "Hypochylin" (receptfritt) som innehåller glutaminsyra och används vid saltsyrabrist.
Det har visat sig fungera alldeles utmärkt ! Lite extra saltsyra hjälper magen och tarmarna i deras arbete.
Syraneutraliserande (antacida) är något jag personligen tror massor av människor går och äter helt i onödan och läkemedelsbolagen tjänar multum på...!

"Man kan numera också påvisa nedsatt syraproduktion i tarmen med tre enkla blodprov. Detta är relativt nytt och används inte rutinmässigt, men kommer sannolikt att bli avsevärt vanligare."  Rickard Ekesbo - Läkare, specialist i allmänmedicin.

Tar även "Lactiplus" från hälsokosten med 5 miljarder aktiva bakterier från 6 olika stammar. 2 kapslar/dag
2 matskedar "Psylliumfrö" i ett glas vatten och svälj ner innan dom klumpar ihop sig och blir till gele´, morgon & kväll fixar även en långsam, trög mage.

Så summa summarum av detta blir ett tips från mig... Testa lite extra saltsyra och se om det hjälper era magproblem !  :)

Hade gott...
K-Boy
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: Baggis skrivet 2010-08-23, 14:23
Ja, det där är också min erfarenhet, liksom att jag har läst om det. För lite saltsyra kan ställa till med en massa krångel - inkl. halsbränna!
Titel: SV: IBS?
Skrivet av: affa skrivet 2010-09-04, 13:29
Ja när det gäller saltsyrebrist, så finns inget fokus på detta alls inom vården, men många människor särskilt ifrån medelåldern och uppåt har minskad saltsyre sekretion av olika anledningar är iaf min uppfattning, särskilt om man läser i texter om matsmältningen i komplementära skrifter om problem med saltsyraunderskott.
Dålig tarmflora kan uppstå, då saltsyrans uppgift bl.a. är att döda mikroorganismer i den nedsvalada födan. Dödas inte dessa sjukdomsalstrande mikroorganismer i magsäcken, så hamnar patogenerna i tarmarna och ett överskott av onda bakterier uppstår. Detta kallas även dysbios med ekologiska termer, som man även kan använda om vi utgår att det även i våra tarmar skall råda symbios, så som det bör göra i alla biotoper.
Har för övrigt själv studerat biopati i tre år och ser mycket därför i dessa termer och tror att detta tankesätt kan vara till hjälp för många fler i förståelsen av helheten.  :P
Titel: SV: IBS
Skrivet av: Mayordomo skrivet 2012-03-06, 18:24
Graniner (secretogranin II och chromogranin B), vissa typer av proteiner, finns i avvikande mängder i avföring hos patienter med IBS.


http://svt.se/2.108068/1.2731820/behandling_for_ibs_i_sikte
CitatGraniner (Chromogranin A) har tidigare visat sig fungera som biomarkörer (biologiska ämnen som kan indikera sjukdom) för inflammatoriska sjukdomar i magen som till exempel ulcerös kolit och Crohns sjukdom. I den aktuella studien granskas varianterna Secretogranin II och Chromogranin B. Resultaten visar att patienter med IBS har högre halter av den förstnämnda och lägre av den sistnämnda.

Altered Levels of Fecal Chromogranins and Secretogranins in IBS: Relevance for Pathophysiology and Symptoms? Lena Öhman mfl. 2012
http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n3/full/ajg2011458a.html