MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME)

Myalgisk Encefalomyelit => Diagnos => Ämnet startat av: Lemon55 skrivet 2016-02-24, 16:06

Titel: Me/cfs utan värk?
Skrivet av: Lemon55 skrivet 2016-02-24, 16:06
Vet någon här om det är möjligt att kunna ha och diagnosticeras med ME/CFS fast utan att man har värk någonstans?
Jag uppfyller i princip alla andra kriterier men har ingen direkt smärta el värk någonstans som vad jag förstår är ett av kraven man måste uppfylla enl Kanada-kritereierna.
Mina symtom med framförallt extrem trötthet, svaghet och domningar i kroppen, sjukdomskänsla började för ungefär ett år sen. Har blivit remitterad vidare men det är svårt att komma rätt och få en tid hos neurologen.
Tacksam för svar om det är någon här som vet el har någon erfarenhet av just detta.
Mvh S
Titel: SV: Me/cfs utan värk?
Skrivet av: Mayordomo skrivet 2016-02-24, 21:37
Så här står det i Kanadakriterierna: "Det finns ett litet antal patienter som inte har någon värk eller sömnstörningar, men ingen annan diagnos än ME passar förutom ME. En ME diagnos kan fastslås ifall de har insjuknat i samband med infektion."
http://me-cfs.se/info/Filer/Kanada_kriterier.pdf (http://me-cfs.se/info/Filer/Kanada_kriterier.pdf)

I de internationella kriterierna så behöver "at least one symptom from three neurological impairment categories (B)". Det är fyra kategorier och en av dem är smärta. Om man har ett symtom ur vardera övriga tre kategorier, så uppfyller man kriterierna.
http://me-foreningen.se/filer/ME-criteria-2011.pdf (http://me-foreningen.se/filer/ME-criteria-2011.pdf)

Som alltid är det viktigt att din läkare utesluter andra förklaringar till symtomen eller att det finns någon annan behandlingsbar sjukdom som förekommer parallellt med ME.
http://me-cfs.se/info/medicinsk-info/differentialdiagnoser.html (http://me-cfs.se/info/medicinsk-info/differentialdiagnoser.html)