• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Senaste inlägg

#91
Sjukvård / SV: Neurolog
Senaste inlägg av Concel - 2017-01-04, 16:45
Hej Jimmy!
Jag har blivit ordentligt utredd för bl.a. MS, Mystania Gravis och Borrelia vilka uteslöts. Min neurolog är snäll men "tror" inte heller att ME finns. Hon har dock erkänt att någon annan kanske har kompetens inom området och därför hänvisat mig till en ny Neurolog för second opinion. Under tiden söker jag till Gottfries. Ovan behandling tycker jag är det minsta man kan begära av en neurolog.
#92
Sjukvård / SV: Neurolog
Senaste inlägg av Jimmy - 2016-12-20, 08:26
Hej

Hur gick det? Har själv kommit så långt som att jag fått erbjudande om remiss till neurolog, men funderar. Vet inte om det egentligen ger nånting nytt och om det skulle bidra till en positiv förbättring. Har en 9 år gammal träff med en neurolog som satte skräcken i mig, blev kallad neurotisk och hypokondrisk när han undersökte mina restless legs (som jag fick bekräftat på Avesta sömnlab några år senare).

Sinnesjukt egentligen att människor som mår dåligt ska behöva vara rädda för dåligt bemötande av läkaren.
#93
Goda nyheter att någon blir frisk och får livet tillbaka, efter flera år av sjukdom.
#94
Händelser inom ME-sfären / SV: Robin Söderling - Körtelfe...
Senaste inlägg av K-Boy - 2016-11-24, 18:24
Sista kapitlet var inte skrivit för Robin Söderling!

8-10 mars 2017 tänker han ställa upp i en dubbelmatch i Kings of Tennis i Stockholm.

Expressen 2016-11-24
http://www.expressen.se/sport/tennis/robin-soderling-gor-comeback-roligt/

//K-Boy
8)
#95
Behandling / SV: Enterovirus behandling
Senaste inlägg av Mayordomo - 2016-10-02, 12:23
White Tiger Oxymatrin säljes via denna webbplats i USA: https://www.acuatlanta.net/white-tiger-oxymatrine-84-count-1-gram-p-22021.html

Vid postförsändelse är det inte omöjligt att det fastnar i svenska tullen om tullen anser att det finns medicinska påståenden på paketet för då kategoriseras det som läkemdel.
#96
Sjukvård / SV: Neurolog
Senaste inlägg av Concel - 2016-08-26, 15:20
Hej, jag är ny här så hoppas jag gör rätt genom att fortsätta på denna tråd angående besök hos neurolog. Jag har blivit remitterad till Neurolog av min VC dit jag ska om några dagar. Era inlägg om neurologer är 7 år gamla så jag tänkte kolla av om det fortfarande är så mörkt? Skrattar de fortfarande åt ME? Det känns oerhört ångestfullt att gå dit och dra sin "patetiska" historia men jag har inget val. Jag har efter många år med "utmattning" "myalgi" "panikångest" etc. etc. nu blivit så dålig att jag inte kan lämna hemmet. Jag har varit sängbunden i två månader, gör ingenting men kraschar ändå gång på gång av små saker som att fläta dotterns hår eller värma soppa i mikron.
Har ni några tips inför mitt möte med neurologen? (på tisdag 1/9) Förutom att jag ska ta med min man som har Kanadakriterierna med sig så vet jag inte riktigt vad jag ska begära? Det är ju det klassiska- alla prover på VC visar att jag är i perfekt skick. Vad ska jag be om hos neurologen?
Allt gott!
#97
Övrigt / SV: Borrelia
Senaste inlägg av K-Boy - 2016-04-25, 12:31
I kommande nummer av Läkartidningen redogör franska forskare för en studie där man undersökt hur ofta patogena mikroorganismer kan förekomma i fästingarten Ixodes ricinus. Det är samma art som i Sverige sprider bl.a borreliabakterier och TBE-virus.

Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet och ledande fästingexpert säger:

– Det finns ett antal människor med sådana infektioner och som tycker att de är sjuka, och som går från den ena läkaren till den andra utan att få en korrekt diagnos på vad orsaken är.

Många av sjukdomarna kan ha mycket diffusa, långvariga influensaliknande symptom.

Thomas Jaenson har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka.
– Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.





Metro 2016-04-24
http://www.metro.se/nyheter/fastingar-farligare-an-man-trott/Hdzpdx!c9oSt26SFI10Xam6Mbuug/

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22700282.ab

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22694003.ab


//K-Boy
8)
#98
Diagnos / SV: Me/cfs utan värk?
Senaste inlägg av Mayordomo - 2016-02-24, 21:37
Så här står det i Kanadakriterierna: "Det finns ett litet antal patienter som inte har någon värk eller sömnstörningar, men ingen annan diagnos än ME passar förutom ME. En ME diagnos kan fastslås ifall de har insjuknat i samband med infektion."
http://me-cfs.se/info/Filer/Kanada_kriterier.pdf

I de internationella kriterierna så behöver "at least one symptom from three neurological impairment categories (B)". Det är fyra kategorier och en av dem är smärta. Om man har ett symtom ur vardera övriga tre kategorier, så uppfyller man kriterierna.
http://me-foreningen.se/filer/ME-criteria-2011.pdf

Som alltid är det viktigt att din läkare utesluter andra förklaringar till symtomen eller att det finns någon annan behandlingsbar sjukdom som förekommer parallellt med ME.
http://me-cfs.se/info/medicinsk-info/differentialdiagnoser.html
#99
Diagnos / Me/cfs utan värk?
Senaste inlägg av Lemon55 - 2016-02-24, 16:06
Vet någon här om det är möjligt att kunna ha och diagnosticeras med ME/CFS fast utan att man har värk någonstans?
Jag uppfyller i princip alla andra kriterier men har ingen direkt smärta el värk någonstans som vad jag förstår är ett av kraven man måste uppfylla enl Kanada-kritereierna.
Mina symtom med framförallt extrem trötthet, svaghet och domningar i kroppen, sjukdomskänsla började för ungefär ett år sen. Har blivit remitterad vidare men det är svårt att komma rätt och få en tid hos neurologen.
Tacksam för svar om det är någon här som vet el har någon erfarenhet av just detta.
Mvh S
#100
Övrigt om ME / Diverse om hälsa, sjukvård och...
Senaste inlägg av Mayordomo - 2015-12-28, 04:29
Bertil Rolf skriver om beprövad erfarenhet på Läkartidningen debatt:
»Beprövad erfarenhet« ska tolkas som validerad praxis

Mina tankar kring detta är:

Det finns en viss risk att man med begreppet "beprövad" eller "praxis" i lagen permanentar användandet av traditionella metoder som inte ger den effekt som man tror.  Praxis som inte hållit måttet är t.ex. att man gett personer med högt blodtryck rådet att inte äta salt och att paracetamol rekommenderats för att sänka feber. Vid närmare studier har det visat sig att salt inte påverkar blodtrycket i den grad man trott samt att febernedsättande inte har de positiva fördelar man trott. Otaligt många personer med högt blodtryck har lidigt av att äta i det närmaste oätligt osaltat bröd. Oräkneliga är likaså de som fått panik då de fått feber och märker att de inte har paracetamol hemma.

Ju mer utbredd en metod är och desto längre tid den använts, desto högre borde kravet på evidens vara. Det är inte bra ifall rutinmässig vård för stora grupper av patienter under stora tidsrymder inte har den effekt man tror och eftersträvar. Det kostar pengar, man fokuserar på fel saker, slösar på energi, skapar onödig oro och patienten kan få biverkningar, inklusive permanenta skador. Därför borde lagstiftaren ha högre krav på evidensgraden på "traditionella" behandlingar, och kravet bör ökas ju längre tid behandlingen har använts. Det vore ju förfärligt ifall man rutinmässigt använder en behandling under stor skala under femtio år, utan att det finns en placebokontrollerad randomiserad studie som utvärderar effekten av behandlingen avseende risker och vinster.

Men det är svårt att i lagtexten formulera något som reglerar detta. Den luddiga formuleringen i lagtexten "Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet", kan tänkas vara luddig för att lagstiftaren inte har möjlighet att i lagen på ett rättvist sätt i detalj reglera något så mångfacetterat och komplicerat. Möjligtvis skulle lagstiftaren kunna lägga in en passus i lagtexten med något liknande:  "Ju mer spridd en behandling är och ju längre tid den har använts, desto högre är kravet på att effekten av behandlingen vad gäller effekt och risker är vetenskapligt studerad, och graden av evidens skärps."