Nyliga inlägg

Sidor: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
91
Övrigt / SV: Borrelia
« Senaste inlägg av K-Boy skrivet 2016-04-25, 12:31 »
I kommande nummer av Läkartidningen redogör franska forskare för en studie där man undersökt hur ofta patogena mikroorganismer kan förekomma i fästingarten Ixodes ricinus. Det är samma art som i Sverige sprider bl.a borreliabakterier och TBE-virus.

 Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet och ledande fästingexpert säger:

 – Det finns ett antal människor med sådana infektioner och som tycker att de är sjuka, och som går från den ena läkaren till den andra utan att få en korrekt diagnos på vad orsaken är.

 Många av sjukdomarna kan ha mycket diffusa, långvariga influensaliknande symptom.

 Thomas Jaenson har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka.
– Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.

 
 
 
 
 Metro 2016-04-24
http://www.metro.se/nyheter/fastingar-farligare-an-man-trott/Hdzpdx!c9oSt26SFI10Xam6Mbuug/

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22700282.ab

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22694003.ab


//K-Boy
 8)
92
Diagnos / SV: Me/cfs utan värk?
« Senaste inlägg av Mayordomo skrivet 2016-02-24, 21:37 »
Så här står det i Kanadakriterierna: "Det finns ett litet antal patienter som inte har någon värk eller sömnstörningar, men ingen annan diagnos än ME passar förutom ME. En ME diagnos kan fastslås ifall de har insjuknat i samband med infektion."
http://me-cfs.se/info/Filer/Kanada_kriterier.pdf

I de internationella kriterierna så behöver "at least one symptom from three neurological impairment categories (B)". Det är fyra kategorier och en av dem är smärta. Om man har ett symtom ur vardera övriga tre kategorier, så uppfyller man kriterierna.
http://me-foreningen.se/filer/ME-criteria-2011.pdf

Som alltid är det viktigt att din läkare utesluter andra förklaringar till symtomen eller att det finns någon annan behandlingsbar sjukdom som förekommer parallellt med ME.
http://me-cfs.se/info/medicinsk-info/differentialdiagnoser.html
93
Diagnos / Me/cfs utan värk?
« Senaste inlägg av Lemon55 skrivet 2016-02-24, 16:06 »
Vet någon här om det är möjligt att kunna ha och diagnosticeras med ME/CFS fast utan att man har värk någonstans?
Jag uppfyller i princip alla andra kriterier men har ingen direkt smärta el värk någonstans som vad jag förstår är ett av kraven man måste uppfylla enl Kanada-kritereierna.
Mina symtom med framförallt extrem trötthet, svaghet och domningar i kroppen, sjukdomskänsla började för ungefär ett år sen. Har blivit remitterad vidare men det är svårt att komma rätt och få en tid hos neurologen.
Tacksam för svar om det är någon här som vet el har någon erfarenhet av just detta.
Mvh S
94
Övrigt om ME / Diverse om hälsa, sjukvård och vetenskap
« Senaste inlägg av Mayordomo skrivet 2015-12-28, 04:29 »
Bertil Rolf skriver om beprövad erfarenhet på Läkartidningen debatt:
»Beprövad erfarenhet« ska tolkas som validerad praxis

Mina tankar kring detta är:

Det finns en viss risk att man med begreppet "beprövad" eller "praxis" i lagen permanentar användandet av traditionella metoder som inte ger den effekt som man tror.  Praxis som inte hållit måttet är t.ex. att man gett personer med högt blodtryck rådet att inte äta salt och att paracetamol rekommenderats för att sänka feber. Vid närmare studier har det visat sig att salt inte påverkar blodtrycket i den grad man trott samt att febernedsättande inte har de positiva fördelar man trott. Otaligt många personer med högt blodtryck har lidigt av att äta i det närmaste oätligt osaltat bröd. Oräkneliga är likaså de som fått panik då de fått feber och märker att de inte har paracetamol hemma.
 
Ju mer utbredd en metod är och desto längre tid den använts, desto högre borde kravet på evidens vara. Det är inte bra ifall rutinmässig vård för stora grupper av patienter under stora tidsrymder inte har den effekt man tror och eftersträvar. Det kostar pengar, man fokuserar på fel saker, slösar på energi, skapar onödig oro och patienten kan få biverkningar, inklusive permanenta skador. Därför borde lagstiftaren ha högre krav på evidensgraden på "traditionella" behandlingar, och kravet bör ökas ju längre tid behandlingen har använts. Det vore ju förfärligt ifall man rutinmässigt använder en behandling under stor skala under femtio år, utan att det finns en placebokontrollerad randomiserad studie som utvärderar effekten av behandlingen avseende risker och vinster.
 
Men det är svårt att i lagtexten formulera något som reglerar detta. Den luddiga formuleringen i lagtexten "Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet", kan tänkas vara luddig för att lagstiftaren inte har möjlighet att i lagen på ett rättvist sätt i detalj reglera något så mångfacetterat och komplicerat. Möjligtvis skulle lagstiftaren kunna lägga in en passus i lagtexten med något liknande:  "Ju mer spridd en behandling är och ju längre tid den har använts, desto högre är kravet på att effekten av behandlingen vad gäller effekt och risker är vetenskapligt studerad, och graden av evidens skärps."
 
95
Händelser inom ME-sfären / SV: Robin Söderling - Körtelfeber
« Senaste inlägg av Mayordomo skrivet 2015-12-28, 01:59 »
Av artikeln får jag det till attt han fick postviralt trötthetssyndrom, myalgisk encefalomyelit, när han var 27 år gammal. Det är många av oss med ME som har velat att "spela fler matcher", men som inte klarar det på grund av de begränsningar ME förorsakar. Det vore positivt om Robin Söderling skulle kunna använda lite av sitt kändisskap till att uppmärksamma ME så att mer biomedicinsk och klinisk forskning sker. Det vore en välgärning.
96
Händelser inom ME-sfären / SV: Robin Söderling - Körtelfeber
« Senaste inlägg av K-Boy skrivet 2015-12-23, 13:55 »
Kanske sista kapitlet i denna tråd...!?  :-\

Robin Söderling meddelar nu att han avbryter alla försök till comeback inom tennisen.

Robin Söderling hade tillhört den absoluta världstoppen i ett par års tiden när han sommaren 2011 insjuknade i körtelfeber.
Ändå fortsatte han att träna och spela och drog på sig ett kraftigt överträningssyndrom, som sedan dess hållit honom borta från tennisen.
-"Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent", säger han i ett pressmeddelande.


Expressen 2015-12-23:
http://www.expressen.se/sport/tennis/robin-soderling-tvingas-lagga-av/


 8)
//K-Boy
97
Sjukvård / SV: Gott.mottagning!
« Senaste inlägg av Mayordomo skrivet 2015-10-19, 00:24 »
Otroligt att de åter är på gång igen med att försöka lägga ned mottagningen. Trodde VGR fattade för tre år sedan att mottagningen var viktig.
98
Sjukvård / SV: Gott.mottagning!
« Senaste inlägg av K-Boy skrivet 2015-10-18, 19:26 »
Gottfriesmottagningen hotas av nedläggning 30 november 2016

Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen fattade den 30 september beslut om att inte förlänga avtalet med Gottfriesmottagningen när avtalet löper ut 30 november 2016. I stället avser man att göra en ny upphandling avseende så kallade MOS (medicinsk oförklarade symtom) och utgår alltså från synsättet att ME/CFS och fibromyalgi inte är några egna diagnoser utan hör till gruppen funktionella (psykosomatiska) symtom. Utgångspunkten är att dessa ska behandlas enbart med olika former av psykoterapi. Den medicinska behandlingen ska upphöra.

http://www.skrivunder.com/gottfries

//K-Boy
99
Diagnos / SV: ME eller Hypokondri???
« Senaste inlägg av Miafia skrivet 2015-07-27, 10:06 »
Nej, precis en riktig kvacksalvare e han, . Mayordomo.!Det är just som du säger att man orkar inte! Fått remiss t Capio i göteborg för arb, EKG men avböjer för jag vet hur det blir! E jag inte dålig och trött just då så kommer helvetet någon dag efteråt! Semestern har gått 4/6 veckor och man hade lite planer men inte ens då man är långledig orkar man något!  Var 3:e dag influensa,  någon annan dag helt slutkörd fast man sovit mellan 9-9, vill bara sova , ont i kroppen,sitta still och vila för orken tryter för den oinvigde e det faktiskt ett helvete, kanske man inte tror,-Alla är väl trötta någon gång!?!!!  Men inte såååå här, det lovar jag. Väntar bara på Gottfriesmottagningen nu... E fortfarande lika tacksam för inslaget på radion om ME....
100
Diagnos / SV: ME eller Hypokondri???
« Senaste inlägg av Mayordomo skrivet 2015-07-13, 14:52 »
Sådana här beskrivningar av svensk sjukvård är tyvärr alltför vanliga.

Susanne Merz har beskrivit hur det står till inom vården:
http://info.me-cfs.se/verkligheten/litteraturlista.html

Jag hängde inte riktigt med det där med ambulans. Hur menade läkaren? Skulle någon annan ta över? På akuten så får man väl den läkare som är i tjänst?

Personer med ME som 'kraschar' är för låga på energi för att orka med ett besök på akuten. Mer stress och sensoriska intryck gör det bara värre. Det enda som hjälper är lugn och ro, sängläge och sova. Men ifall man har hjärtproblem, kan det säkert vara livsavgörande med att få adekvat läkarvård.

Det finns läkare som förnekar ME. Det kan förklara att din läkare inte vill göra en remiss. Dessa läkare borde kanske mer rättvist benämnas kvacksalvare eftersom de går emot vad man kommit fram till med vetenskapliga metoder.

En ordentlig utredning är viktig:
http://info.me-cfs.se/medicinsk-info/differentialdiagnoser.html
Sidor: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10