Författare Ämne: Polysomnografi - sömnutredning, och vad händer sen?  (läst 11230 gånger)

Cactus

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 39
Hej!

Är intresserad av vad för erfarenheter ni har av sömnutredningar, sk polysomnografi, och om nån har fått hjälp tack vare det. Eller inte?

Jag genomgick en sån i maj och fick precis ta del av resultatet. Tyvärr hade läkaren endast remitterat mig till neurokliniken (som sömnenheten ligger under, åtminstone på Universitetssjukhuset i Örebro) för polysomnografi och inte för ev behandling osv om de skulle hitta nåt avvikande.
Så nu sitter jag här med ett rätt nedslående resultat, men kan inte förvänta mig att få nån hjälp av nån som kan sömnstörningar. För det är ju inte min läkares specialområde om vi säger så.

Resultatet av den natten som jag tillbringade på sjukhuset med diverse sladdar mm klistrade på min kropp säger att jag sov sammanlagt 3½ timme mellan kl 22 till kl 6.30. Min sömn bestod till:
- 30% av sömnstadie 1 (sk insomningsstadie som egentligen endast ska vara några minuter av den totala sömntiden)
- 68% av sömnstadie 2 (sk stabil sömn, egentligen 40-60% av den totala sömntiden)
- 0% av sömnstadie 3 och 4 (sk djupsömn, egentligen 15-20% av den totala sömntiden)
- 2% av REM-sömn (sk drömsömn, egentligen 20-25% av den totala sömntiden)
När jag sov hade jag massor av kortare uppvaknaden och de hittade också ett sk bifynd, men som inte orsakar total avsaknad av djupsömn och den minimala tid av drömsömn, nämligen nåt som kallas obstruktivt sömnapnésyndrom. Detta uppkom på sennatten när jag låg på rygg och betyder, vad jag förstår, att min andning minskade så pass mycket att det störde min sömn. Det rekommenderades dock inte nån behandling (förutom en liten viktnedgång eftersom jag är lätt överviktig...) för det eftersom det ju inte var en orsak till min usla sömnkvalitet.
Jag fick inga svar på vad som orskade den dåliga sömnkvaliteten, bara några generella orsaker som man funnit hos personer med dessa problem, som stress, oro, värk, stelhet mm.

Ja, nu vet jag det som jag egentligen vetat hela tiden, det är ju det jag försökt få hjälp för (bl a) under så många år; att min sömn är usel. Men sen då?

Det min läkare kunde erbjuda nu var nässpray med kortison eftersom jag nämnde att jag alltid är täppt i näsan under sennatten (då jag hade mina andningsproblem enligt utredningen). Sen fick jag recept på Circadin. Jag har haft Propavan, som fungerar relativt bra, under många år, men nu ska det testas nåt nytt alltså, nåt som man inte har en aning om om det kommer att förvärra det hela eller hjälpa.  Som sagt, min läkare är inte specialist inom sömnstörningar...

För att återgå till min fråga i början. Har nån erfarenhet av detta? Har nån blivit hjälpt?

Och till sist, är det nån som har en idé hur jag ska gå vidare?

Tacksam för respons!


Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Cactus

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 39
SV: Polysomnografi - sömnutredning, och vad händer sen?
« Svar #1 skrivet: 2009-08-12, 20:44 »
Tack för flytten, Kasper!   :)
Var lite osäker under vilket ämne det skulle hamna.  ???
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

DodeN

 • Juniormedlem
 • **
 • Antal inlägg: 90
SV: Polysomnografi - sömnutredning, och vad händer sen?
« Svar #2 skrivet: 2009-08-13, 20:17 »
Jag har ätit circadin och det hjälpte väl men jag blev väldigt groggy dagen efter.  Sambon däremot som har något epilepsiliknande med kramper några gånger/vecka testade och hans anfall minskade drastiskt. Han var aldrig utsövd men fick inte göra någon sömnutredning. När han började med circadinet så fick han en helt annan sömnkvallitet och blev utvilad. Troligen så har han någon störning i melationinutsöndringen och fick inte djupsömn på något vettigt sätt.

Själv skulle jag vilja testa melationin fast i en ren form och inte som circadin med massa hjälpämnen och i depå. Circadin verkar nämligen under en längre tid. Rent melatonin som man kan få på licens som apoteket ordnar till är snabbverkande så man somnar. För mina problem är att jag har svårt att somna. Vaknar många gånger under natten också men stora problemet är att somna.

Har testat endel preparat men blir groggy av dem under natten eller dagen efter. Tyvärr är det ju svårt att få hjälp med sömnen, läkarna ger gärna en massa piller istället för att lyssna och göra en ordentlig plan.

När det gäller circadin så kan man behöva ta 2 piller och inte ett som står i Fass, preparatet är skrivet för äldre personer som oftast inte behöver lika stor dos som yngre personer. Kan vara bra att veta om du ska testa och inte får effekt med en.


Skulle vilja göra en utredning jag med men största problemet nu är nog mina smärtor, sen har jag ADHD och det är väldit vanligt med olika former av sömnstörningar vid den och liknande diagnoser. Hoppas du får ordning på det ändå

Cactus

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 39
SV: Polysomnografi - sömnutredning, och vad händer sen?
« Svar #3 skrivet: 2009-08-17, 11:50 »
Tack, DodeN, för ditt svar.
Har varit lite skeptisk mot Circadin pga just det att många upplever att de blir groggy dagen efter. Och jag har också testat en del andra preparat som jag inte sovit på men som jag mått sämre av. Propavan är faktiskt det som hittills funkat bäst och jag är inte så jätte-glad över att behöva testa nåt annat när det liksom är bara för att testa, vill inte vara nån försökskanin.
Vi får väl se vad som händer...
Man önskar ingen de här problemen, att inte sova ordentligt är ren tortyr och jag hade hoppats på mer konkreta behandlingsförslag från sömnutredningen. Nu har jag i och för sig inte fått prata med läkaren som skickade mig till den än (bara med min allmänläkare som inte är så värst påläst om sömnstörningar), så får väl vänta tålmodigt.  :(
Önskar dig allt gott, att du får hjälp!

Finns det nån som genomgått en sömnutredning och skulle vilja berätta om sina erfarenheter?
« Senast ändrad: 2009-08-17, 11:53 av Cactus »
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Helena

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 8
SV: Polysomnografi - sömnutredning, och vad händer sen?
« Svar #4 skrivet: 2009-09-11, 03:11 »
Jag har gjort sådan men då man inte mätte andningen så fick jag med mig sådan där apparat hem. Såg inte så tjusig ut förstås. hade dom velat mäta på plats hade dom fått ha mig vaken i 2-3 dygn först för borta kan inte inte somna utan sömnmedicinering om jag inte är förbi av trötthet och hjärnan slocknar oavsätt. Då blir inte mätningen fullt korrekt heller.
Nå ja, jag fick apparaten fastsatt på sjukhuset och sov i min egna säng utan piller för sömn och resultatet är att jag har korrekt sömncykel (trotts en hel del uppvaknande). Fördelen med det är ju att jag vet att jag bara vaknar upp när jag sover den lättare sömnen och därför tordes inte mitt trötthetstillstånd bero på felaktig cykel. Min kropp vaknar bara till liv lite för mycket om det råkar finnas värk som stör, om där är ljud, där är ljus eler någon annan störning. Jag kan heller inte styra när jag skall somna eller hur länge jag skall sova utan läkemedel och jag behöver 12 timmars sömn Dessvärre kunde dom inte tolka resultaten efter mina sjukdomsproblem men det gjorde inget för resultaten talade för sig och jag lade till egen text för min allmänläkare att läsa. En sak som dom tolkade fel var tex att jag skulle ha varit uppe och rört på mig i 2 timmar när jag i själva verket låg i sängen (hade ett armband på handleden som tolkade rörelser) och var tvungen att byta ställning pga värken. Jag hade åkt bli två dagar i rad flera mil och det gillar inte kroppen. En annan sak som inte talades om var att jag vissa nätter tog stilnoct trots att det skulle kryssas i när jag tog och när jag inte tog och vad jag tog. Skitdåligt då det påverkade resultatet av hur lång tid det tog att somna in och hur länge jag sov.

Kontentan är att hela sömnstudien ändock visade vad för problem jag hade och att medicinen jag tog faktiskt passade bäst just för mig och mina problem när den tolkades korrekt. Den visade också att jag hade rätt sömnmedicinering för den form av störning som jag har.
Jag tycker att problemet med sömnlabb är att dom inte har tillräckligt kunskap att tolka resultat utifrån dom besvär man kan ha om dom inte är specialiserade på det.

Problemet med bristande djupsömn är den att det inte finns läkemedel för att hjälpa den på traven så att säga. Sedan en liten parantes är att man faktiskt drömmer en del i stadie 2 sömnen.
ME/CFS utlöst 1998
Fibromyalgi from 2000 tom 2010