Författare Ämne: Mat som Medicin  (läst 7524 gånger)

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
Mat som Medicin
« skrivet: 2008-11-26, 20:29 »
Intressant artikle om gifter i mat...

Själv äter jag bara ekologiskt i stort numera...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=856172
Citera
"Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails"
Naturskyddsföreningen avslöjar ny opublicerad granskning från EU-kommissionen som visar på allvarligt överskridna gränsvärden för giftiga kemikalier i jordbruket: Värst är vindruvorna. Av frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller hälften resthalter av kemiska bekämpningsmedel. Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Det visar en ny omfattande granskning som EU-kommissionen gjort på 65 000 livsmedelsprover. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom cirka 60 procent från vindruvor. I vissa fall överskeds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent. Dessutom ökar antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma livsmedel - exempelvis kan paprika innehålla upp till 29 olika preparat. Det skriver Mikael Karlsson och Emelie Hansson, ordförande respektive jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

(...)

Det är märkligt eftersom det inte alls finns några gränsvärden för rester i vin. Och även om så vore fallet är kommentarerna obegripliga eftersom fem av de cancerframkallade, hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen som vi visade finns i vin, nu är på väg att förbjudas inom EU. EU-kommissionen menar att ämnena är så farliga att endast nolltolerans är möjlig. I ett förslaget till ny EU-förordning som just nu slutförhandlas av ministerrådet och parlamentet kommer dessa ämnen att förbjudas. Det skulle i Sverige innebära att max åtta procent av dagens bekämpningsmedelssorter förbjuds genom den nya förordningen. Den svenska regeringen har drivit på och stött förslaget.

Om nu Livsmedelsverkets toxikologer i medierna ifrågasätter den svenska regeringens och EU-kommissionens bedömning att dessa ämnen är så giftiga att de måste förbjudas, är det djupt allvarligt, anser vi.
« Senast ändrad: 2008-11-26, 20:52 av Kasper »

Baggis

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 100
SV: Mat som Medicin
« Svar #1 skrivet: 2008-11-29, 20:57 »
Aha! Du hade ju redan koll på den undersökningen och äter dessutom ekologiskt! Onödigt med mitt tillägg i andra tråden då, hehe!

Pippin

  • Gäst
SV: Mat som Medicin
« Svar #2 skrivet: 2008-11-30, 23:35 »
I bland äter jag ekologisk, men min ekonomi tillåter inte det alltid.
Då står man i ett dilemma. Får enkelt göra så gott det går med
min fjuttiga sjukersättning.
Det värsta är att man kan tro att man äter nyttig mat och sedan får man redan på det ni säger om vindruvor och paprika.
Likaså är det med torsk och tonfisk. De har höga halter av kvicksilver i
sig. När jag var gravid, då uppmana BVC oss att vi inte fick äta torsk.
Då måste det vara giftigt!
Det är svårt det här i dagens tider med alla kemikaler de utsätter oss med
i maten.
När jag låg inne på vidarkliniken fick vi inte äta tomater, för enligt dem är de
cancerframkallande.
Kvicksilver i munnen, farlig strålning av mobiler och microvågsugn.
Man blir tokig på allt detta.

Mayordomo

  • Administratör
  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 776
    • ME-information
SV: Mat som Medicin
« Svar #3 skrivet: 2008-12-05, 15:12 »
Tonfisk på burk säges vara säker vad gäller kvicksilver för att de använder en mindre typ av tonfisk för konserver. Tonfisk som ej är i burk och svärdfisk kan innehålla mycket kvicksilver, för de lever på andra fiskar och är högt uppe i näringskedjan, vilket gör att kvicksilver accumuleras.

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #4 skrivet: 2008-12-05, 20:30 »
citerar länk:
Citera
Näringslära eller näringsfysiologi är den vetenskap som studerar förekomsten av näringsämnen och kroppens omsättning och upptag av dessa (metabolism); men den behandlar också sambandet mellan kost och hälsa, kostvanor och näringsbehov.
http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4ringsl%C3%A4ra

« Senast ändrad: 2008-12-26, 22:12 av Kasper »

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #5 skrivet: 2008-12-13, 20:49 »
Citera
Förbjud gifterna i jordbruket
Publicerad: 13 december 2008, 04.46. Senast ändrad: 13 december 2008, 08.11

ILLAVARSLANDE PRODUKTION. Dagens jordbruk ser inte ut som i reklamen för Bregott. Nej, råvarorna till våra livsmedel produceras med gifter och med hög avkastning som främsta drivkraft. Jordbrukets grödor får allt svårare
att uppta nödvändiga näringsämnen, skriver agronom Lena Hjelte.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2195645.svd

« Senast ändrad: 2008-12-26, 22:11 av Kasper »

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #6 skrivet: 2008-12-14, 19:32 »
Citera
Konsumenten del av problemet
Helt utan tillsatser kan vår mat kanske aldrig bli. Men vi konsumenter måste ändra våra krav på hållbarhet och fetthalt. Det menar Kicki Theander som driver sajten Middagsfrid.
- Vi behöver inte äta korvar som håller i sex veckor, säger hon.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=863773

Citera
Professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham värnar om livsmedelstillsatser: Utan natriumnitrit i korv och skinka skulle människor avlida i matförgiftning. Det finns en enkel anledning till att tillsatser används i många livsmedel: de skyddar maten från att förstöras och bli farliga för konsumenterna. Utan exempelvis tillsatsen natriumnitrit i många charkvaror skulle dessa produkter angripas av livsfarligt giftbildande bakterier. Andra syntetiska livsmedeltillsatser är exakt desamma som substanser som tillverkas av naturen. Och vill vi fortsatt kunna framställa billig korv finns inget annat alternativ än att tillsätta hållbarhetsfrämjande substanser. De som kritiserar eller raljerar över den långa raden tillsatser i livsmedlens innehållsdeklarationer gör det alltför lätt för sig. Det skriver professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=863430

Citera
Att säga att vi kan dö utan tillsatser i maten är att snedvrida debatten. Det säger journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson angående professor Marie-Louise Danielsson-Thams artikel på DN Debatt på söndagen.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=863816
« Senast ändrad: 2008-12-26, 22:12 av Kasper »

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #7 skrivet: 2008-12-30, 22:19 »
Broccoli hjälp mot bröstcancer
Publicerad: 30 december 2008, 00.42. Senast ändrad: 30 december 2008, 10.17


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2256597.svd#tw_link_widget


Citera
Att åtminstone vissa korsblommiga kålväxter som vitkål, blomkål, brysselkål och särskilt broccoli har cancerskyddande effekt har varit känt i åtminstone 15 år. Det är dessutom en vetenskaplig sanning som bestått och som hela tiden stärkts i försök på olika typer av cancerceller och i djurtester.

Hittills har dock få studier gjorts på människor.

Tidigt pekades också ut en sannolik förklaring: speciella ämnen (antioxidanter) i växterna som skyddar dem mot olika former av angrepp. Mest känt och studerat är ämnet sulforafan som finns i stora mängder i broccoli.

Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna och hittills har prostataceller främst pekats ut. Nu har amerikanska forskare vid Kalifornien-universitetet i Santa Barbara studerat effekten också specifikt på bröstcancerceller. I en rapport kan de redovisa samma goda resultat. Ungefär hälften av de mänskliga bröstcancercellerna slutade dela sig okontrollerat när sulforafan tillfördes.



Citera
Men jag tycker att broccoli smakar helt okej men ser lite trist ut, andra grönsaker ska vi inte ens tala om. Men då har jag hittat en variant av broccoli, romanescon, inte bara vacker i sig utan även god. Se bara på den, fraktaler någon? Alla som nån gång studerat fraktaler ser ju direkt skönheten i dessa grönsaker. Jag hoppas att även denna vackrare grönsak har samma eller bättre effekt.
  http://magnustycker.blogspot.com/2008/12/nr-naturen-trffar.html



Citera
Enligt ScienceDaily så ska man snabbkoka broccolin för att den ska ge bäst effekt. ”As scientists, we learned that sulforaphane is maximized when broccoli has been heated 10 minutes at 140 degrees Fahrenheit," said Jeffery. "For the consumer, who cannot readily hold the temperature as low as 140 degrees, that means the best way to prepare broccoli is to steam it lightly about 3 or 4 minutes--until the broccoli is tough-tender." [3]
http://gryningensljus.blogspot.com/2008/12/broccoli-motverkar-cancer.html

Det finns tydligen drygt 400 artiklar om detta ämne på PubMed

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #8 skrivet: 2009-01-26, 23:42 »
Tänkte lägga in dina länkar om gurkmeka här Kasper! Men hittade inte under vilken rubrik de hamnat...

Well  vill ta upp detta med tillsatser i maten efter att jag läst "Den hemlige kocken" och länkar till bra artikel...

http://www.aktavara.org/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2372339.svd

Citera
Mats-Eric Nilssons böcker om livsmedelsindustrin och tillsatserna i maten väcker starka reaktioner och har fått fler att ställa kritiska frågor i butiken. Nu efterlyser han SvD-läsarnas frågor.

Vad ska du skriva om på Mat & Klimat?

– Huvudämnet är matens kvalitet. Hur lätt det är att bli vils­e-förd i butiken och hur man ska tänka om man vill hitta äkta varor.

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #9 skrivet: 2009-02-13, 01:53 »
sanna Edhin har uppfunnit ny diet  IFD  = Infk´lammationsdämpande matn och har skrivit "Kokbok för den självläkande människan" som finns i bokhandel

http://www.ehdin.com/?navid=171&sub=4

silversessan

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 116
SV: Mat som Medicin
« Svar #10 skrivet: 2009-03-09, 23:08 »
Om smakförstärkare...

Citera
konstgjorda smaker Av alla omdiskuterade tillsatser är smak­förstärkarna just nu de mest kritiserade. Hur har det blivit så, och vad går motståndet mot dessa E-nummer ut på? SvD:sMats-Eric Nilsson ger en bakgrund och berättar hur livsmedels­industrin har reagerat på konsumentkritiken.


http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_2568153.svd

Cactus

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
SV: Mat som Medicin
« Svar #11 skrivet: 2009-10-23, 18:30 »
Läste en intressant artikel på nätet om en studie som nyligen gjorts.
Man lät personer med ME äta Cultura Dofilus som innehåller probiotiska bakterier för att se om det kan ge positiva effekter. Många kände att de fick en stärkt kognitiv förmåga, men en del blev sämre.

Nyttiga bakterier kan hjälpa mot kroniskt trötthetssyndrom
Publicerad i maj 2009 på doktorn.com
http://doktorn.com/story.asp?storyID=1873
« Senast ändrad: 2009-10-23, 18:35 av Cactus »
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Mayordomo

  • Administratör
  • Hjältemedlem
  • *****
  • Antal inlägg: 776
    • ME-information
SV: Mat som Medicin
« Svar #12 skrivet: 2009-10-23, 22:11 »
Arla Cultura Dofilus är problematisk att använda då man har ME. Innehållet på levande bakterier avtar snabbt. Effekten hos Arla Cultura Dofilus är reducerad långt innan utgångsdatum. Man måste köpa Arla Cultura Dofilus som max är cirka 5 dagar gammal, men det tar tid att få ut dem i affärerna. Det gör att man i princip måste handla varje dag för att få färska bakterier. Att handla varje dag är inte något som är lätt att göra ifall man har ME.