• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Me blev Neurasteni i sjukskrivningen

Startat av EmmaM, 2009-11-08, 23:44

Föregående ämne - Nästa ämne

EmmaM

Hej
Jag har ett problem, min läkare skrev i min sjukskrivning att jag lider av kronisk trötthetssyndrom diagnoskod F48.0 Neurasteni.
Nån som vet vad Neurasteni är?  ??? Surfade lite på diagnosen och hittade att Neurasteni ses som en typ av ångeststörning, och att många läkare ser det som inbillningssjuka. Försäkringskassan har nu beslutat utifrån detta och anser att jag ska vara frisk om 3 månader, och då kunna börja söka arbete på heltid. Min arbetsförmåga är under 10h/v. >:( Själv är jag helt säker på att jag lider av ME till och med min läkare som nu skribvit denna diagnos på mej höll med om att ME stämmer in helt på mina problem.
Är så less på att försöka få läkarna att lyssna på mej, har hållit på i 5 år för att få dem att föstå.

/Emma

Mayordomo

#1
Hej!

Något verkar har blivit fel. Du hittar koder för olika saker som sjukvården har en tendens att sammanblanda här: http://me-cfs.se/index.htm#_Toc215756865

Du får be läkaren att titta i KSH97 som är den Svenska "översättningen" av WHO ICD-10. Där framgår att Benign Myalgisk Encefalomyelit och Kroniskt Trötthetssyndrom har diagnoskoden G93.3. Ifall du lider av ME finns inget som säger att du är frisk inom 3 månader. Det mest troliga är att du har sjukdomen livslångt, såvida forskningen inte hittar ett botemedel.

EmmaM


musiknallen


Hej.
jag har också ME och min läkare skrev på sjukintyget att jag har kroniskt trötthetssyndrom (i text) men skrev koden R53  (sjukdomskänsla och trötthet) i intyget. Jag påpekade detta för jag trodde inte det skulle gå igenom hos försäkringskassan och man ska ju använda koden G93.3.
Hon sa att ja men den koden använde man väl bara om man har en virusutlöst ME (vilket hon inte var säker på att så var fallet för mig). Men jag påpekade då att man ska använda den koden för både virusutlöst och icke virusutlöst ME.
http://www.rme.nu/om-me-cfs/diagnoskriterier
Hon ändrade koden till försäkringskassan och jag fick permanent sjukersättning halvtid som jag sökt.

Mayordomo

#4
Hej!

Koden G93.3 är till för postviralt trötthetssyndrom, benign myalgisk encefalomyelit och kroniskt trötthetssyndrom. Benign myalgisk encefalomyelit (ME) har beskrivits av flera läkare i artiklar och böcker. Det finns inget där som säger att det måste utlösas av virus. ME anses däremot finnas i epidemisk form och endemisk form. CDC i USA bildade termen kroniskt trötthetssyndrom 1988. Det efter man inte hittat ett kausalt samband mellan chronic Epstein-Barr virus syndrome och viruset i fråga.

http://me-cfs.se/Filer/Holmes-definition.pdf
http://me-cfs.se
http://me-cfs.se/referenser.htm
http://me-foreningen.se/sjukdomen-referenser.htm

Socialstyrelsen KSH97 ICD
http://www.socialstyrelsen.se/klassificeringochkoder/diagnoskoder/svenskicd

Se sidan 297 i följande dokment
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/13132/1996-4-1_199641_rev1.pdf
CitatG93.3 Trötthetssyndrom efter virusinfektion
Benign myalgisk encefalomyelit
Innefattar:
Kroniskt trötthetssyndrom

Sök reda på koden G93.3 på WHOs sajt här:
http://apps.who.int/classifications/apps/icd/icd10online/
CitatG93.3   Postviral fatigue syndrome  
 Benign myalgic encephalomyelitis  
där finns inte chronic fatigue syndrome upptaget, men däremot finns det ett index där det står att chronic fatigue syndrome skall ha koden G93.3. Vad jag förstått finns indexet tyvärr bara i pappersform. Här finns en bild inskannad av där det framgår att chronic fatigue syndrome skall ha G93.3:
http://www.meactionuk.org.uk/G93-3-ICD-10-index-closeup.jpg
Observera att orden skall "sättas samman baklänges", så här blir det:
- fatigue syndrome G48.0
- chronic fatigue syndrome G93.3
- postviral fatigue syndrome G93.3

Både den svenska versionen av ICD-10 och den engelska är överens och den svenska läkare som vill göra något annat är ute på hal is.