• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

vad för hjälp kan man få i hemmet?

Startat av Anncamilla, 2010-01-21, 15:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Anncamilla

Någon som vet, vad för hjälp i hemmet kan man få och vart ifrån, jag har både psykisk och fysiska problem och nu är det så illa att jag är helt sjukskriven och min man får vara hemma, jag orkar inte ta hand om barnen eller hemmet. Min man har ett jobb som egetnlgen är svårt att vara borta ifrån så det blir ett stressmoment för det också...

Vi ska träffa psykolog och familjeteraputer i nästa vecka och jag tänkte luska lite innan,  tror de skulle bjuda in någon från handikapps någonting också?

Tack på förhand
Camilla
Fibromyalgi samt ME

Anncamilla

Ingen som vet? ingen som själv får hjälp?
Camilla
Fibromyalgi samt ME

DodeN

Du kan få hemtjänst bla. Ofta får man då lite hjälp med städning och liknande. Sen kan det vara lite kinkigt eftersom du har en man som är frisk, men det betyder inte att din man ska ta hela lasset med att sköta hemmet.

Vi har fått hemtjänst eftersom jag har adhd och mitt rörelsehinder som jag inte vet vad det är men ME stämmer bra in. Min man har aspergers och har så svårt att hjälpa till med skötsel av hemmet om jag inte pekar och detaljstyr villket jag inte orkar. Så vi fick städ varannan vecka. Nu är min man arbetslös och har kunnat vara hemma och hjälpa mig med det jag behöver hjälp med. Nu ska han börja jobba och då måste jag klara mig själv på något sätt.

Du kan ju söka assistans också men för att få det måste man egentligen inte kunna äta själv, reglerna har blivit mycket hårdare.

En sol/Lss-handläggare är nog vad du skulle behöva få prata med och se vad de kan hjälpa till med.

Vi fick igår veta att vi blivit beviljade boendestöd 4 timmar/vecka/person så nu kommer vi inte behöva hemtjänst. Boendestöd kan man få om man har ett psykiskt funktionshinder och då ingår stöd för att städa, handla, ledsagning mm. I mitt fall blir det endel praktiskt hjälp också eftersom jag inte rent fysiskt klarar av att städa.

Saga_1

Har funderat en del på det dä med hemtjänst. Men jag vet att många pratar om att det kostaren hel del. Någon som vet vad det kostar?!? Själv funderar jag på att anlita städfira istället. Mycket för enkelhetens skull och om det inte skiljer speciellt mycket i pris såär det ju en mycket smidigare väg att gå.
Vet någon vad man får betaa i timmen för hemtjänst?!
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Torgny

ja detta med hushållet... suck. min fru har varit djupt deprimerad och ofta inte orkat göra något, och sen jag blev dålig för två år sen är det likadant från min sida.
Tog själv tjänstledigt(fick ej sjukledigt) och försöker åtminstone köra diskmaskinen 2 ggr per dag och två tvättmaskiner- men att mobilisera krafter till golvtvätt, damsugning och gräsklippning är inte lätt.
har sett privata firmor som städar från ca 250kr per timme, men det kanske kan gå att göra en deal med någon annars...?
när det gäller hemtjänsten så skiljer det otroligt mellan kommunerna (även om jag inte använt mej av det själv...)
Vill bara leva mitt liv - fullt ut.

ninni

Hemtjänstpriser varierar mellan kommuner och beror ofta även på vilken inkomst du har.
Sveriges radio gjorde ett reportage kring detta förra året med priser från ett antal kommuner
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3347578

Deras slutsats blev att det i många fall är billigare med privat städfirma eftersom du med de nya reglerna kan göra skatteavdrag. Det som är viktigt att tänka på är att man måste ha tillräckligt med skatt att göra avdraget mot, det går att räkna på hos skatteverket.

En fördel till som jag kan se med privat städfirma är att då städar de som du vill och det du tycker behövs. Är man beviljad hemtjänst är det tjänstemän som bestämmer vad som ska göras, hur lång tid det får ta och hur ofta.

Själv har jag tack och lov en underbar frisk sambo tar hand om all städning, tvätt och handling. Men om vi hade bott större & haft barn hade vi nog behövt ta in hjälp för att fixa det...
Insjuknade efter allvarlig maginfluensa 2008
ME diagnos via Gottfries 2009