• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

ME och försäkring via försäkringsbolag

Startat av Pippin, 2008-12-03, 23:56

Föregående ämne - Nästa ämne

Pippin

Ni som har en egen sjukförsäkring har rätt att få ut pengar
där om ni har fått ME diagnos. De anser det som en fysisk sjukdom
och brukar de batala ut två summor.
Själv har jag Folksam och de sa att om det hade varit en psykisk
sjukdom hade jag inte fått ett öre. Det är sjukt, eftersom de är lika illa
det med.
Mitt försäkringsbolag visste vad ME vad för något. Helt otroligt!
Tyvärr hade jag ingen vidare försäkring, men har du en bra försäkring kan du få ut en summa pengar och det behöver vi verkligen.
Du måste ha ett läkarintyg på att du har ME som du skickar till dem.
Ring först och kolla vad de säger.
Mitt gick igenom. Nu var det typ 8 år sen, men det står mer och mer i
pressen om ME än vad det gjorde då. Så lite framsteg har kommit.

Ville bara att ni skulle veta ifall ni inte har tänkt på det.

Femejl

#1
Jag har haft försäkringar på båda mina söner sedan de föddes. Vårt försäkringsbolaget som jag har via mitt fack, har en regel som säger att ersättning inte utbetalas förrän man fyllt 25 år!! Hade jag drabbats så hade jag fått ersättning direkt, men inte han inte. Vid den här tidpunkten visste vi inte att sonen hade ME, men jag menade på att om han blir frisk när han är 25 år så har han varit sjuk i nästan nio år utan att få ett öre från en försäkring som jag betalat månatlig premie på sedan han föddes. Efter mycket om och men (i fyra-fem år) gjorde de i våras en förhandsbedömning på den hemska diagnosen "recidivierande depression och tvångssyndrom" (!?) och han fick ut en relativt bra summa räknat på 10 % invaliditet. Nu har jag förstås annonserat om att han har ME och inte psykiska problem och att vi inte accepterar att vänta på slutbedömning förrän han fyller 25 år eftersom sjukdomen är kronisk. Han blir 23 år i februari.

Det här betyder att skillnaderna mellan olika försäkringsbolag är stor. Folksam godkänner alltså inte psykisk sjukdom som grund för utbetalning, medan mitt bolag gör det... Sjuk som sjuk, skulle jag vilja säga. Kroniskt ont/trött i kroppen eller kroniskt ont/trött i själen -  Vad är skillnaden?

P.S. Jag avskyr de lotterier i livet som handlar om rätt försäkringsbolag, rätt arbetsgivare, rätt lärare, rätt läkare osv. Man har ju inte en chans att fatta egna beslut i det avseendet.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Femejl

#2
Jag håller med Kasper, som i en annan tråd räknade ut att det kunde bli mycket pengar till forskningen om ME-drabbade inte bara grep efter kostsamma halmstrån utan även donerade en del. Det ena utesluter inte det andra för man behöver inte skänka några stora summor. Många bäckar små..... Visst ska alla få söka sin egen lindring, men man kan samtidigt tänka på att det är genom forskning den optimala lindringen för många/alla (?) till slut kommer att upptäckas.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Pippin

Hej Femelj!

Håller med dig fullständigt och det är SJUKT att vissa försäkrings-
bolag godkänner och andra inte. Låter helt konstigt.
Hur ska man då veta vilket bolag man ska välja???
Självklart ska alla bolag ta psykisk sjukdom lika allvarligt som fysiskt.
Nu var det 10 år sedan jag anmälde min ME till folksam och man kan
bara hoppas att de har ändrat inställning.
Tänker faktiskt ringa upp dem och höra hur de ser på dessa sjukdomar
i dagens läge. Inte lätt att varken vara psykisk eller fysisk sjuk i
Sverige.

Femejl

#4
Jag har jobbat mot försäkringsbolaget i 2-3 år och fick, som ni kan läsa här nedan, ut 10 % efter en förhandsbedömning. Något slutgiltig bedömning och ev. ersättning skulle inte göras innan 25 års ålder. Sonen blev sjuk vid 16 och är idag 23 år. Han fick garantipension vid 19 års ålder, har varit sjuk i många år så det var nu han behövde få något för sitt lidande.

När sonen fick sin ME-diagnos i dec -08, intensifierade jag kampanjen till försäkringsbolaget. Jag bombarderade dem med mängder av adekvat material om sjukdomen och jag skickade även kopia på "David Bells invaliditetsskala vid Myalgisk  Encefalomyelit. Jag hävdade att sonen hade minst 80 % invaliditet i sjukdomen. Ingen respons!

I slutet på april i år skrev jag till f-bolaget igen och begärde att en handläggare skulle göra ett hembesök för att verkligen få se hur det ser ut för min son. Svaret kom att de den 13/5 skulle ta upp ärendet till ny förhandling. Två veckor senare fick han sin rättmätiga ersättning som överträffade alla förväntningar.

Självklart blir han inte frisk av pengarna, men kan ha i alla fall köpa allt han behöver i både mjuk- och hårdvara för att kunna jobba med design och musik de korta stunder han så orkar.

Med andra ord - kämpa vidare. Bombardera era försäkringsbolag med fakta och måtte försynen skicka en förstående läkare till er alla, så ni kan få den korrekta diagnosen ME. Ta med material om ME till oförstående läkare, eller byt läkare om de inte vill lyssna. Orkar ni inte själva och om era anhöriga inte förmår så finns det ombudsmän i kommunerna. Är du inskriven inom psykiatrin så har de sina egna ombud. Använd orken till att leta upp något ombud och låt dem göra jobbet. Ring kommunens växel och fråga var ombuden finns och kräv ett svar!

Kram och Lycka till!
P.S. Sonen kan periodvis inte ens stå den stund det tar att sätta in mat i mikrovågsugnen. Den höga ersättningen står självklart i paritet till det. Efter åtta års sjukdom kan han ibland gå ut med soporna och detta ibland infaller ytterst sällan. Det är ca 25 meter enkel väg till soprummet.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Saga_1

Jag skulle vilja lyfta detta ämne igen.

Jag är lite nyfiken på hur det ser ut med privata sjukförsäkringar och eventuell ersättning nu har fått ut av dem. Menar då framörallt invaliditetsersättning och inte månadsutbetalning för förlorad arbetsinkomst.

Själv har jag en barnförsäkring (gäller tills man e 25 och jag sökte läkare tidigare än så pga besvären) och har nu blivit bedömd att ha en medicinsk invaliditet på 8%(samt 4% var för PCO). Har bett att få hem papper för att kunna läsa vad den medicinska rådgivaren skrivit (en reumatolog, kanske pga min fibro?!)

Undlar lite vad man baserar 8% på eftersom jag precis som många av os är heltidssjukskriven och har en total aktivitetstid på ca 3 timmar/dag. Ibland något mer och ibland något mindre

Nyfiken på vad ni andra har fått för ersättningar och antal % invaliditet.

Har varit tydlig med att det var viktigt att man underströk att det är MEn som är huvudproblemet, men såg nu att läkaren skrivit såhär.

CitatDen försäkrade har kronisk smärta, ökad uttröttbarhet och har fått diagnoserna fibromyalgi och myalgisk encephalopati. Dessa diagnoser går "hand i hand" och får betraktas som kroniska.

Myalgisk encephalopati?!? pati har jag aldrig hört innan .
Har nu i alla fall börjat på en skrivelse för att förklara att me och fibro är två olika sjukdomar trotts att det är vanligt med samsjuklighet.

Tankar och funderingar och tips är altid uppskattat.
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Femejl

#6
Hej Saga!

Som du ser av mitt tidigare inlägg ang. försäkringsbolag så stred jag i 2-3 år innan det gav riktigt resultat. Jag har också en barnförsäkring på sonen som gäller till han fyller 25 år. Bolaget hävdade att inga utbetalningar görs förrän han fyllt 25 år eftersom så mycket kan hända innan dess!!!

CitatNär sonen fick sin ME-diagnos i dec -08, intensifierade jag kampanjen till försäkringsbolaget. Jag bombarderade dem med mängder av adekvat material om sjukdomen och jag skickade även kopia på "David Bells invaliditetsskala vid Myalgisk Encefalomyelit", Jag hävdade att sonen hade minst 80 % invaliditet i sjukdomen. /.../ I slutet på april i år skrev jag till f-bolaget igen och begärde att en handläggare skulle göra ett hembesök för att verkligen få se hur det ser ut för min son. Svaret kom att de den 13/5 skulle ta upp ärendet till ny förhandling. Två veckor senare fick han sin rättmätiga ersättning som överträffade alla förväntningar.

Det här är det enda råd jag kan ge dig. Bombardera dem med information om sjukdomen. Skriv en "roman" om det skulle behövas, över alla dina symtom och hinder. Skicka med David Bells Invaliditetsskala, den hittar du på Kaspers hemsida http://me-cfs.se/index.htm. Jag försökte göra en bedömning av sonen på skalan och jag skrev "minst 80 % invaliditet". Jag tror att jag också skickade med Kanadakriterierna. Det finns mycket bra information i forum och övriga sidor på Internet, så bara samla på dig och skriv ut. Jag skickade förstås inte allt på en gång. De ska ju orka bry sig om en genomläsning...liksom! Begär slutligen att de skickar hem en ombudsman för bedömning om de inte vill tro på dig.

Lycka till och stå på dig. Kanske du har någon anhörig som kan hjälpa dig att "slåss". Kontakta annars din kommun och fråga om det finns något ombud någonstans eller be att få prata med en kurator. Hon/han bör kunna hjälpa dig.

Marianne
P.S. Till Christophers 20-årige bror sa jag: "Den friske har många önskningar, den sjuke har bara en". Glöm inte det, så avundas inte honom hans pengar.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Saga_1

#7
Har nu efter min överklagan fått upp summan lite, men väldigt lite.
Innan 8% för min ME och nu 11% så upp med 3%
Kommer med min mammas hjälp fortsätta driva detta vidare, mycket tack vare dig Femejl. hade det inte varit för ditt inlägg hade jag säkert bara funnit mig i att jag fick vad jag fick, men efter att ha läst om din process så insåg jag att det kan vara värt att kämpa vidare, att inte bara finna mig i det.

De hänvisade till att "hänsyn tas endast till sådan nedsättning som kan objektivt fastställas" och att det saknas dokumentation, men då är min fråga hur man gör det, hur kan man objektivt fastställa symtomen?? Jag har ju en funktionsnedsättning, det råder det inget tvivel om, men tydligen räcker inte det.
Någon som vet hur detta görs? Måste jag utredas igen då, bara för att symtomen ska fastställas objektiv eller? Känner mig lite clueless här faktiskt

Skulle gärna vilja ha massor av tips på bra saker jag kan skicka in till försäkringsbolaget med info om ME och hur handikappande ME faktiskt är.
Har skickat med informationsfolder om ME, bells invaliditetsskala och en 10 sidors lång beskrivning om mitt symtomkomplex.


(Femejl: täntke bara höra om du fått mail från mig. Första gången jag skickar här på forumet så inte helt hundra på hur det fungerar  :D )
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)