• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

EPA, DHA, Omega 3

Startat av Femejl, 2008-12-28, 15:10

Föregående ämne - Nästa ämne

Pippin

Jag vill bara påpeka att jag åt Eye Q i ca två år. Det tog ca tre
månader innan jag börja känna en skillnad. Hade inga biverkningar
alls under starten.
Den hjälpte mig att ta bort min dimsyn som jag gått med i många år
och att jag var i mig själv när jag vaknade på morgonen.
Innan fick jag vänta minst minst tre h, innan kroppen började fungera.
Det var som själen hade flyttat ut lite under natten och sen kämpade för att
komma tillbaka på morgonen.
Låter helt sjukt, men kan inte förklara mig på ett bättre sätt.
Fick även lite bättre koncentrationsförmåga.
Jag slutade efter två år för jag hade dels inte råd och att de hjälpte inte mera.
Om ni undrar har jag inte fått tillbaka dessa symptom.

HotRag

Citat från: Pippin skrivet 2009-01-10, 02:35
Jag vill bara påpeka att jag åt Eye Q i ca två år. Det tog ca tre
månader innan jag börja känna en skillnad. Hade inga biverkningar
alls under starten.
Den hjälpte mig att ta bort min dimsyn som jag gått med i många år
och att jag var i mig själv när jag vaknade på morgonen.
Innan fick jag vänta minst minst tre h, innan kroppen började fungera.
Det var som själen hade flyttat ut lite under natten och sen kämpade för att
komma tillbaka på morgonen.
Låter helt sjukt, men kan inte förklara mig på ett bättre sätt.
Fick även lite bättre koncentrationsförmåga.
Jag slutade efter två år för jag hade dels inte råd och att de hjälpte inte mera.
Om ni undrar har jag inte fått tillbaka dessa symptom.
Då hoppas jag att det fungerar så för mig också.
Jag har ätit Eye Q i en vecka nu, men märker ingenting, så jag skulle just frågat hur lång tid det kan ta innan man märker något.

Jag har väldigt mycket av symptomen under punkten "Cerebral dysfunktion".

Femejl

Äter du fortfarande Eye Que, HotRag?

Sonen började med kapslarna i tisdags, men samtidigt började han med Mivitotal Flex (se tråden D-vitamin). Jag tyckte att han skulle börja med ett preparat i taget för att se vilket som gör vad. Hans argument för att ta båda direkt ville jag inte ifrågasätta för hårt. Han är vuxen och begåvad nog att fatta sina egna beslut. Redan på torsdagen började han i alla fall att känna sig bättre. Det som du och Pippin säger gör att jag kan misstänka att det är flexen som stått för den största förändringen.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

HotRag

Jag äter fortfarande Eye Q, men märker inget direkt i hjärnan.
Möjligtvis har jag fått mer kraft i musklerna, men kan dessa verkligen påverkas av fiskolja? Det kan vara något annat. Jag hade också ett uppehåll ett tag med mina alger som jag började med igen vid nyår.

Jag har också börjat pröva MSM. Jag tror att det nog är bra att testa en sak i taget, men samtidigt så kan ju kombinationerna vara de som hjälper. Jag gör lite både och (testa enskilt eller i kombination), mest styrt av vad jag kommer på för tillfället, och vad jag har köpt.

Mayordomo

#24
femejl: Om man vill utreda vad som givit effekt, kan man ta reda på det i efterhand genom att göra uppehåll med ett preparat i taget under några dagar och se ifall man blir sämre.

Antiinflammatoriska kan i varierande grad verka immunosuppressivt. En del har ingen immunosuppresiv effekt alls.

Jag har i alla aldrig hört att omega-3 skulle ha en immunosuppresiv effekt. Omega-3 är upptaget i kanadadokumentet och torde väl kunna ses som en "säker" behandling vid ME.

HotRag

Skulle Eye Q kunna göra någon förbättring av orken rent fysiskt? Eller är det bara mot hjärndimma?

Angående att märka effekter efteråt, så är det något jag försöker tänka på också. Alltså att försöka se om något försämras när jag tar bort en sak.

Amema

Min sambo, som inte lider av diverse symptom, och dessutom är kemiskt utbildad har de senaste dagarna läst massor om omega-3 och -6. Sedan länge har vi förstått följande:
Balansen av omega-3 och -6 är naturligt ca 1 till 1 i gräskött och färsk fisk. I industriodlad mat är förhållandet katastrofalt där omega-6, som är inflammatorisk, kan finnas i andelar mellan 20-50 mer än omega-3. Om man äter "vanlig" mat som finns i mataffären får man garanterat i sig för lite omega-3 i förhållande till omega-6. Det smartaste är att äta färsk fisk och skaldjur och gräskött. Inte ens krav-kött håller garanterat måttet eftersom det finns krav-godkända kraftfoder och det är kraftfodret som tippar balansen fel mellan oljorna.

Ett problem med kapslarna samt odlad, frusen och fisk som är äldre än några timmar, är att omega-3-oljorna som ursprungligen har en sk cis-form omvandlas till transformer. Fetterna blir i processen rakare i formen och fungerar inte som de ska i kroppen. Trots detta är det vår erfarenhet att det är bättre med omega-3 i kapsel än ingen extra omega-3 alls om man inte får i sig balanserad och färsk föda. Men det är det ju ytterst få som får idag... Vi har upparbetade kanaler och kan få tag i kött av rätt sort och det känns skillnad faktiskt. När vi äter "ful-kött" som vi köpt på konsum så är det inte ovanligt att vi får magknip. En omega-3-kapsel brukar dock lösa det omgående.

Enligt vad vi har hittat så är vegetabilisk omega-3 inte tillräckligt långa i kedjorna och bara ca 5% omvandlas till "animaliskt" omega-3 i kroppen - den form vi har mest nytta av.

Hela det här området är inte helt genomforskat och det finns många motstridiga uppgifter. Sanningen befinner sig antagligen i närheten av att vi inte lever naturligt som vi genom årmiljoner har anpassats till. "Ät inget som din mormorsmor inte skulle känna igen", som någon skrev.

En fullständigt avgörande mineral för min del har varit (och är) ZINK. Utan överdos av zink förvandlas jag till zombie. Men det är inte säkert att det är ME jag lider av, även om allt stämmer väldigt väl. Zink behövs i ca 200 olika enzymatiska reaktioner i kroppen och är en viktig del av läkning. Så mycket vet jag i alla fall.

Bengt59

Jag lägger in sill och käkar 4 - 5 bitar varje dag är kanon gott och billigt Undrar hur mkt omega 3 det kan vara i sill  ???Jag vet att det är mer än i norska odlade laxen men det är allt . Olja och kapslar är dyrt /inte gott Jag får en liten minijulafton varje dag .....
Ovh en mörk choklad ruta till efterrätt   ;D

Negawatt

Jag köper ekologisk sill, men äter som du Bengt,
förutom att jag till förrätt tar en msk mald linfrö.  ;)

Lore

Jag tar EyeQ 6 kapslar om dagen sedan en månad tillbaka. Jag kan inte säga att jag har märkt någon jätte positiv effekt av dem, men heller ingen negativ. Det är dock svårt för mig att bedöma eftersom jag även har börjat med andra behandlingar under denna tid. Jag vill egentligen börja med en sak i taget men det är svårt med tålamodet då jag så gärna vill må lite bättre om det är möjligt :) Generellt tycker jag att det är väldigt svårt att avgöra om man ska prova omega3 och andra tillskott eftersom det finns så vitt skilda åsikter om det hela. Det läggs ett mycket stort ansvar på oss som är sjuka att själva avgöra vad vi ska prova.
Me/cfs sedan 2006