• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Symtom

Startat av susan, 2008-12-30, 10:50

Föregående ämne - Nästa ämne

susan

det värsta symptomet tycker jag är denna "termostatreglering" som inte funkar.

jag är förbi det värsta - när det kändes som fick blodvallningar, och blev helt överhettad.

MEN efter lunch - fryser jag som en hund. Och jag fryser liksom inifrån - så det hjälper inte att klä på sig - då blir man svettig fast man fryser  ???
Förr kunde jag ta heta bad, det kan jag inte längre.

Är det ngn som har fått någon "medicin" mot detta?????

Isolde

Hej,
Tror inte det finns nån hjälp mot detta problem. Själv känner jag som du att det är olidligt då jag går från att frysa till svettas på bara några minuter om och om igen. Tror att denna "termostat" vi har i kroppen inte fungerar som den ska alls när man har den här sjukdomen. Jättejobbigt men tyvärr nåt vi måste stå ut med...som med allt annat. *sucka*
//Isolde

Baggis

Jag befinner mig hälsomässigt fortledes sen sommaren i klart bättre form än året före. Orkesmässigt är det ljusårs skillnader. Den eviga känsla av "influensa" har avtagit markant. Det som återstår är bl.a liksom för er en konstig termostat i kroppen. Tidigare kunde jag också börja frysa inifrån trots att det var varmt, nu gör jag inte det så ofta mer. Istället får jag plötsligt iskalla händer och/eller ben/fötter trots att jag är inne i värmen! Kan även samtidigt svettas under armarna! Ännu mer helknäppt är att jag ändå kan vara ute i kallt väder, dessutom barhänt som igår då jag tillbringade flera timmar i kallgarage i c:a -10 grader med att meka med en krånglande snöskoter utan att frysa mer än vad som är normalt då! Det har jag nu konstaterat ett flertal ggr, dvs att jag inte får denna knäppa avstängning av värmen i händer och/eller fötter när jag är ute i vinterkylan. Tala om inkonsekvent beteende som jag väldigt gärna skulle vilja veta vad det beror på och hur jag ska komma till rätta med det!

Mayordomo

Jag startar ett ämne där man kan skriva om sina erfarenheter av symtom.

susan

Jo så mycket har jag förstått att det är ämnesomsättningen som sjunker - kroppen går ned på sparlåga, och detta som ett resultat av att man ansträngt sig.
För det hänger ihop - ju mer "överansträngd" ju mer går pendeln åt andra hållet efteråt

Det funkar himla bra med en "rackabajsare" men jag vill inte bli alkis - dessutom är det dyrt

I vårat fall är det nog inte ämnesomsättningen det är fel på - utan det som styr ämnesomsätningen

Kasper - finns det fler kopplingar till Hypothalamus - än den Evengård gör ang H P A axeln?

Hypothalamus skall ju reglera de flesta hormoner?

Mayordomo

#5
Jag tror att hypotalamus ofta/alltid är dåligt reglerad hos ME-drabbade. Hypotalamus styr bla autonoma nervsystemet, temperatur, dygnsrytm och trötthet. Kanske det är främst hypotalamus som är orsaken till dålig temperaturreglering hos ME-drabbade? Men det finns också avvikelser på det cirkulatoriska systemet. Ökad artäriell stelhet. Kanske även det kan spela in någon mån. Jag antar att det i nuläget inte är utrett vad som är höna och ägget och vad som har störst orsak till symtomen. Det finns även fler delar i nervsystemet som jag kan tänka mig spela in än hypotalamus, t.ex. pons, hjärnstammen och talamus. Men som sagt. Jag har spånat mest. Kommer inte ihåg vad jag läst och jag har inte läst så mycket om det.

HPA-axeln verkar det ha funnits motsägelsefulla resultat kring. Det lutar väl åt minskad aktivitet i HPA-axeln. Binjurarna är ofta mindre hos ME-drabbade. Varför verkar inte känt. Jag tror inte någon längre anser att HPA-axeln är någon central orsak för ME, utan mer som ytterligare ett symtom på grund av en dysfunktionell hypotalamus.

Ytterst spekulativt: Möjligen kan jag fundera kring ifall det inte är så att det skulle gå att hypotetisera att HPA-axeln sänks avsiktligt av autonoma nervsystemet för att skydda kroppen emot för hög metabolism som ger en massa metaboliter som kroppen tar skada av. Ökad oxidativ stress och ökade halter av kväveoxid finns ju vid ME och kanske det bara är bra att hålla nere metabolismen.

susan

Själv är jag klockren ME sjuk

jag skummade bara dina länkar men det ger ju bara mer fog för min åsikt att det man inte kan bota symptom - utan orsak

Vad gäller ME så är ju inte orsaken fastställd - lättare med Borelia tex. 

Detta ADH är ju ytterligare ett hormon som förmodligen regleras av Hypothalamus

Någonstans läste jag Robert Ohlins tankar om en hjärna som bombarderar/s med signaler - någon som har länk?

HotRag

Citat från: Carina skrivet 2009-01-07, 16:03
http://www.wellsphere.com/lyme-disease-article/treating-the-thyroid-and-adrenal-glands-in-lyme-disease/407807

Ett klipp:

" If your temperature is 97.6 F or 36.5 C or less, you may be hypothyroid."

Obs! Man kan ha skjöldkörtel-strul, även om dom "vanliga" skjöldkörteltesterna är helt normala.

Och, "kommer det och går", så kan det bero på borrelia, för borrelia går nämligen i skov, vilket innebär att även dessa symptom, "kommer och går".
Gäller det då att man alltid har under 36,5 i temp? Eller är det morgontemp?

När jag var frisk, så hade jag alltid 36,2 i morgontemp, och under 37 på dagarna. Hur mycket under minns jag inte.

HotRag

Jag tror att hypothalamus är rubbad hos mig.
Och det stämmer väl med att sjukdomen startade efter att jag hade fått rejäla och långvariga svältsymptom. Svält påverkar hypothalamus.

Innan den fysiska sjukdomen, så hade jag kunnat svälta mig till skrämmande låga vikter utan att få andra symptom än låg temp (35,x), men en dag så var det väl slut på "depåerna" och jag fick alla svältsymptom.
T.o.m. mensen försvann och var borta i ett år efter normalvikt (mensbortfall sägs numer bero på järnbrist och överansträngning snarare än låg fettprocent).

Även min dåvarande läkare reagerade på att jag inte blev bra trots ökad vikt. Hon hjälpte mig att få gjort mängder av undersökningar (hjärta, hjärna, celiaki, diabetes insipidus, cancer). Hon pratade aldrig om inbillning. Men en flytt till Kungälv satte stopp för allt och jag fick en "gnällkärringstämpel" på VC och en helt ointresserad kontakt på psyk som bara upprepar att KTS är ett annat ord för utbrändhet.

Angående utbrändhet, så stämmer symptomen delvis. Alltså, jag känner mig som i en akut kris nästan hela tiden, speciellt vid aktivitet.
Men, förloppet och insjuknandet samt typ av aktivitet och tankar vid insjuknandet stämmer inte alls. Min personlighet stämmer verkligen inte heller med den "typiska" för att bli utbränd. Även depression var ej närvarande de första åren (men p.g.a. att alltid vara sjuk, blev jag till slut deprimerad).

madralli

Har haft mycket besvär med temperaturregleringen de sista månaderna. Paltar på mig islandströjor, filtar, duntofflor - hjälper väldigt lite. Inte ens att sitta framför en brasa hjälper. Upplever det som att man "fryser in i märgen" - djupt in i benen - som när det är riktigt råkallt. Och känner mig kall inuti magen.

Det enda som har lite effekt på mig är att dricka varmt - 1-2 STORA koppar te eller en tallrik soppa.   

susan

Förut tog jag nästan skållheta bad och dt hjälpte ( nu inget badkar och iten råd att betala varmvatten)

Läste tråden om spikmatta - den skulle man viss bli varm av