• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Spikmatta?

Startat av LillaY, 2009-01-12, 22:59

Föregående ämne - Nästa ämne

LillaY

En liten fråga.. Nån som provat att ligga på en Shakti spikmatta eller liknande?

Har nämligen beställt en, den kommer imorrn. Såå spännande att prova då jag hört så mycket positivt om den. En bekant har i stort sett blivit av med sin fibromyalgi sen hon började ligga på sin.
Skulle va kul att höra om nån mer provat? Annars återkommer jag med mer skvaller snart..  ;)
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

ysny

Jag har använt spikmattan varje kväll sen i somras och min sömn är betydligt bättre, om än ff instabil. Jag blir mer avslappnad, får mindre värk i axlar o rygg och har t o m börjat gäspa! (har inte gäspat på typ 7 år, inte varit sömnig sen 2001). JAg kan klart rekommendera spikmattan. Jag började med tröja och jeans, idag ligger jag i tunt linne. Har den numer i sängen då jag läser, och när ögonen går i kors, lägger jag ner spikmattan och släcker lampan.

Femejl

I våras beställde jag spikmatta till sonen (och min fibromyalgiska väninna samt mig själv). Sonen sa direkt efter att han tyckte att den var jäkligt bra. Eftersom vi då inte visste att han hade ME så frågade jag inte mer utan utgick ifrån att han fann den lika stimulerande som jag. (Väninnan har så ont så hon klarade inte riktigt av den.) Idag vet jag att han helt och hållet har glömt bort den för den ligger sedan länge ihopfälld i hans garderob. Ska ta upp diskussionen med honom igen nu när ni tar upp det och även med väninnan.

Då första minuterna är ju väldigt smärtsamma sen börjar endorfiner och oxytociner att produceras i kroppen för att smärtan ska bemästras. När så har skett inträder en avslappning på djupare nivå. Det finns massörer som låter patienten ligga på spikmatta först eftersom de sedan kommer ner på djupet lättare vid själva massagen.

Vi har den svenska mattan som inte är lika grann som Shaktin. Däremot är den något billigare.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

sirkka

Sedan ett par veckor ligger jag på spikmatta varje dag efter ett varmt bad och upplever ett stort välbefinnande.
Det gör inte ont men det känns. Efter en liten stund somnar jag utan att märka det. Jag bara glider in i ett annat tillstånd.
Det kan verkligen rekommenderas.
Jag fick iden från någon med ME.
Man får tacka för alla tips man får.

LillaY

Åh vad spännande & roligt att höra!   :D
Längtar tills posten kommer, då ska jag slänga mej på mattan! Eller nej, kanske inte slänga mej, haha, men jag ska prova den direkt!  ;D
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

LillaY

Nu har jag provat min matta, och jösses! Det var verkligen annorlunda! ;)
Gjorde ont i början såklart, men sen kommer den där härliga värmen som alla pratar om. Ska bli kul att se om den har nån inverkan på mej i längden!  ;D
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

madralli

Jag använder också min Shakti-matta så gott som varje kväll sedan oktober. Somnar ofta på den. Kör 20 min rygg, 20 min mage och 20 rumpa. Och med ett tunt tygstycke emellan. Fixar inte att köra utan.




LillaY

Jag sov väldigt skönt inatt..vet inte om det beror på spikmattan, men det var längesen jag sov så skönt och så länge!
Nån som har märkt nån skillnad på sömnen efter spikmatteliggande? :)
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

Femejl

Hej alla spikmattelovers! Några frågor till er. Shakti, är det spikmattan med tygbotten? Menar ni den där mattan som består av "näckrosor med kronblad som ser ut som sågtänder"?

Jag har nämligen funderat på att köpa den mjuka varianten till sonen. Den hårda, som tydligen heter Shanti, har en tendens att dela sig när man ligger på den i sängen och den är ganska bökig att förvara. Shanti består av fyra plattor som man trycker ihop. Den har 600 piggar som står upp som spikar och varje spik är 1 cm lång.

Ja, avslappningen blir verkligen så djup så man kan somna. Att sova 15-20 minuter är bara skönt, men den gången jag somnade i över en timme så var det inte skönt vill jag lova. "Spikarna" hade riktigt knöat in sig i min kropp och att komma därifrån var inte det lättaste när de nästan satt fast. Efteråt hade jag riktigt djupa och rejält röda märken över hela ryggen och hela baksidan ömmade.  :D

Jag börjar undra om den mjuka är behagligare att ligga på än den svenska mattan. Trots att den mjuka ser mer smärtsam ut. Ni säger ju att det inte gör så väldigt ont att ligga på den. Första gången för mig så visste jag inte hur jag skulle stå ut innan endorfiner och oxytociner drog igång smärtlindringen. Att oxytocinerna drar igång tycker jag förresten är lite lustigt. Det är ju ett beröringshormon som aktiveras när vi rör vid varandra, klappar katten o.dyl.

(Lite kuriosa: Bortsett från att verkliga spikmattor kommer ifrån Österlandets yogisar, så är spikmatta som behandling vid smärta, sömnproblem m.m. en svensk idé.)
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Femejl

Har nu rotat runt på nätet en stund och blir ännu mer förvirrad - om det nu är möjligt  ;D

Är de mattor ni pratar om, Shakti, är de uppblåsbara också?

Jag hittade något som kallas rysk spikmatta, ser ut precis som Shakti, och är uppblåsbara. Är det samma matta?? Man kan få dem i tyg eller i plast. Plast rekommenderas till terapeuter då den är lätt att rengöra.

Fakta om rysk spikmatta:

Stolek: 68x38 cm
Ca: 4500 spikar
Uppblåsbar madrass ligger i tygpåsen under skummadrassen. Då kommer man enklare åt svåråtkomliga ställen som nacke och svank.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

LillaY

Den matta som jag har heter Shakti och är köpte på örtapoteket.se. Den är av tyg och har över 6000 piggar (femejl: den med "näckrosor" är det ;) ). Den har en skumgummimadrass inuti som man kan ta ur om man vill, tex när man ligger i sängen eller om man vill ta med den på resan osv.

Jag sov riktigt skönt inatt också, (och då ska ni veta att jag har en liten bebis!) så jag tror faktiskt på den här mattan! :) Är glad för varje liten grej som hjälper mej att må bättre!
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

Mayordomo

Jag är också förvirrad kring spikmattor. Det finns flera varianter. Vad lätt det ändå vore ifall man kunde jämföra dem alla i en affär.

http://www.rehab-shop.com/sweden/
Shakti – Spikmatta Orange
Shakti – Spikmatta Grön
Spikmattan


http://www.azon.nu/shop
Rysk spikmatta
Shakti spikmatta
Spikmatta


http://www.natur-produkter.se/svensk-spikmatta-p-107.html
Svensk Spikmatta

madralli

Jag har en Shakti-matta som jag köpt på:
http://www.shaktimattan.se/

Mjuk, grön, med 6000 spik. Fördelen med en mjuk matta är bl.a. att man kan stoppa under en kudde vid nacken så att den kommer åt axlar/nacke bra.

Sover mycket bättre (djupare?) nu. Den lindrar också när jag har värk i leder och muskler - även om det släpper inte helt.

LillaY

Ett tips till er som ska köpa en spikmatta är att googla och kolla på olika ställen, för priserna är enormt olika! På örtapoteket kostade den 575, och eftersom vi beställde tre stycken så blev det fri frakt. (Över 1000 kronor.) På andra ställen är den dyrare men fri frakt osv.. Värt att kolla upp innan ni beställer!

Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

Femejl

Jag har mailat Natur-Produkter.se och ställt några frågor om vad som egentligen är vad när det gäller den Ryska och Shaktin. De säljer alla varianter. De ser likadana ut (med "näckrosor"), men Shaktin är grön eller orange och den Ryska är turkos (med uppblåsbar kudde under madrassen). Jag frågade om man alltid behöver blåsa upp kudden och vad som händer om den går sönder.

Det lutar ändock åt att jag väljer Shakti åt sonen. Det kanske är med spikmattor som med teknisk apparatur - ju enklare system, ju enklare att använda. *skratt*

Jag fick i alla fall veta idag att den Svenska spikmattan, den som jag har, är mycket mer smärtsam än shaktin. På den svenska har man definitivt inte en chans att ligga på mage.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Mayordomo

Jag fick uppfattningen att det var materialet som skiljde mellan de ryska och Shakti mattorna. De ryska fanns i plast eller väv ( http://www.azon.nu/sv/artiklar/rysk-spikmatta.html ). Vilken typ av material i väven tyckte jag inte framgick. Shakti mattorna är av indisk bomull. Shakti mattorna har en något större bredd.

Femejl

Schysst tips om Örtapoteket. Jag hade sökt på billigaste via Pricerunner, men Örtapoteket (som var billigast so far) var inte med ???

Det jag tror är den största skillnaden, Kasper, är att den Ryska har en uppblåsbar kudde som ska forma sig efter svank, nacke etc. Jag tror dock att den icke uppblåsbara fyller samma funktion OCH man/ni ska också orka blåsa upp. *snett leende*

Hur som, så har jag lagt ner allt om den Ryska och köpt Shaktin. Snabbt och lätt blev det en till sonen och en till mig själv. De vi redan har säljer jag. Allt som underlättar, för sonen i första hand och mig andra, är jag med på.

I do like ya guys! Era smärtor, era kunskaper, era erfarenheter berikar mitt liv som mamma till sonen.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Femejl

#17
Den Ryska i plast, Kasper, är för terapeuter med många olika användare. Är du ensam på din matta krävs inte desinfektion varje gång du har använt den. För övrigt är de Ryska i tyg eller plast samma sak. Skillnaden mot Shaktin är också att de Ryska har den där uppblåsbara kudden.

Jag talade med en återförsäljare av Shaktin idag (affären Guldkorn i Varberg) och hon sa att det bara är att öppna kardborrebandet, ta ut skumgummimadrassen och lite lätt handtvätta tyget. Eftersom våra mattor är våra så måste vi inte göra det stup i kvarten så vad ska vi med plast till...!
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

LillaY

Shit, nu såg jag hur den svenska spikmattan såg ut! Jag blev nästan rädd, haha!  ;D Den såg lite mer brutal ut, ingenting för känsliga lilla mej.. ;)

Måste bara säga att hela min familj är helt frälst i Shaktimattan. Och många bekanta också. Har framför allt hört att många sover bättre på nätterna efter att ha använt den.
Man blir ju så glad när man hittar nåt som gör livet lite enklare, och då vill man verkligen tipsa alla andra om det också. :D
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

Femejl

Jag skrev till en leverantör och frågade om skillnaden mellan shakti och rysk och så här svarade han:

CitatSkillnaden mellan shakti samt den ryska mattan förutom luftkudden är att shakti har 6000st spikar, den ryska har ca 4700st. Normalt så är den ryska 70-90 kr dyrare.

Går luftkudden sönder inom rimlig tid samt att det beror på fabrikations fel så ersätter vi hela spikmattan mot att vi får den trasiga i retur.

Om man inte blåser upp kudde så blir den likt shakti, det går bra att ligga på den utan att blåsa upp den också. Du behöver inte blåsa upp den varje gång. Det går ju att förvara den med luft i om man vill.

De är nog bra båda två. Jag beställde ju Shaktin till sonen och mig, men har inte fått leveransen ännu. Igår låg jag på den svenska. Det var ganska länge sedan sist, men gjorde ändå inte så där vansinnigt ont. Det var t.o.m. skön, men opraktisk att hantera med de fyra plattorna som inte håller ihop i sängen eller vid förvaring.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

Mayordomo

Tack för att ha hjälpt till att reda ut vilka skillader det är mellan de olika mattorna! Det har hjälpt mig och säkert många andra ME-drabbade, så vi slipper lägga ner energi på detta själva i den mentala dimman.

Femejl

Jag gör här en sammanfattning över de olika spikmattorna. Då kan nya medlemmar som är intresserade snabbt hitta vad som är vad.

Min Svenska spikmatta ligger nu i fyra delar på mitt sovrumsgolv och ser för bedrövlig ut, så även om den är skön så är den alltför besvärlig att hantera. Så fort man ska flytta på den så släpper klämmorna mellan plattorna. Dessutom har man klisterremsor på baksidan som fladdrar runt när plattorna lossnar. Näe, det får vara med den! Våra Shakti har dessutom anlänt nu. Jag är övertygad om att det blir lättare att verkligen använda sin matta om man utan problem kan lägga den på sängen.

OBS! Det som står om effekterna av Shaktin gäller förstås alla spikmattor!

CitatSHAKTI spikmatta har 6000 akupressurpiggarna vilket gör den till ett effektivt verktyg för hjälpa till att lösa spänningar och ge djupavslappning.

Shakti frisätter stora mängder endorfiner, må-bra och lycko- hormoner som ger kroppen återhämtning och vila.
Ditt välbefinnande kommer att öka vid regelbunden användning, både fysiskt och mentalt.

Spikmattan ökar blodcirkulationen och syreupptagningen.

Använd Shakti spikmattan vid: stress, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression, låg energi, träningsvärk mm.

    * Den oranga färgen är glädjens färg och står för lust, kreativitet och andlig medvetenhet.
    * Den gröna färgen ger lugn, harmoni och själslig balans.

Man rengör den genom att öppna kardborrebandet, ta ut skumgummimadrassen och lite lätt handtvätta tyget.

CitatDEN RYSKA mattan  har ca 4700 "spikar" mot Shaktins 6000. Den Ryska har även en uppblåsbar luftkudde. Om man inte blåser upp kudden så blir den likt shakti. Det går bra att ligga på den utan att blåsa upp den. Man behöver inte blåsa upp den varje gång och den går att förvara med luft i om man vill.

Den ryska mattan har färgen turkos. Den finns också i plast, men är då mest avsedd för terapeuter som lätt behöver skölja av den mellan kunderna.

CitatDEN SVENSKA spikmattan består av fyra bitar i plast som man trycker ihop med ett slags klamrar. Dessutom medföljer bred specialtejp att fästa på baksidan. Mattan har 600 st, 1,5 cm långa spikar.
Den är allergitestad (innehåller ingen PVC, Latex eller farliga lösningsmedel) och hygienisk. Det är bara att skölja av den i duschen.

Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

ysny

Vill bara säga att jag personligen ÄLSKAR min svenska spikmatta, och tycker inte alls att det gör nåt att delarna inte alltid sitter exakt ihop. Den är lätt att lägga ihop i 4 delar, jag tycker inte alls att den är besvärlig. Enkel att sätta ihop, enkel att lägga under sängen efter användning... ;) Den har stora piggar, och är underbar.  Jag använder den i sängen varje kväll och har märkt stora förbättringar av sömnen (mitt största ME-problem). Jag ligger endast i linne och trosor.

Femejl

Underbart Ysny, att det finns något för oss alla   ;D

Eftersom jag ska sälja en av våra "Svenska" så har jag letat info till annonsen och på Swehealth, som är billigast med 538 kr + frakt 61 kr, säger man så här:

CitatSlipp gå på Massage / Akupunktur lika ofta, behandla dig själv med spikmattan.

Den enda Spikmatta som passar alla! Tillverkas i Sverige.

Denna Spikmatta lindrar värk, stelhet, stress och sömnlöshet. Utvecklad enligt 1000-åriga indiska traditioner.

Detta är den enda Spikmatta som passar alla! Från dig med hög smärttröskel, till dig som är smärtkänslig. Du reglerar nämligen spikarnas tryck mot ryggen med en handduk eller T-shirt. Detta är möjligt pga spikarna längd (1,5 cm) samt att de inte sitter för tätt. Spikmatta/Akupressurmatta är därför den enda på marknaden som den med hög smärttröskel till den med exempelvis Fibromyalgi, reumatism, Whiplash eller som är smärtkänslig kan använda. Hudvänlig, innehåller ej PVC eller Latex. Hygienisk då den är enkel att skölja av. Behandlar på djupet och är effektiv även för nacke och axlar.
Äkta indisk Spikmatta. Hygienisk, godkänd av Läkemedelsverket och tillverkad av livsmedelsgodkänd plast.

För mig blev plattorna tyvärr för krångliga.  :)
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

Det här intresserar mig. Jag försöker få stil på min kropp med hjälp av värmedynor och massagemaskiner. Spikmatta verkar suveränt.

Jag undrar kan ni jämföra pigglängd också  ;D

Efter eget googlande så verkade en del "spikar" vara mjukare än andra

och by the way - så är jag spekulant på en begagnad Shakti, eller ev den svenska
Femelj.
har du den kvar och vad vill du ha?

Skulle man kunna använda en del  sin vippfåtölj - mina vader.....

MVH SUS


Femejl

Jag begär 450 kr i en lokal annons vilket innebär 0 kr i frakt. Faktum är att jag tror att du kan hitta mattor direkt från återförsäljare till nästan samma pris. Såg på azon.nu att de tar 539 kr (eventuellt inkl. frakt??). Hör av dig om du skulle vara intresserad ändå så kan vi säkert komma överens om ett bra avtal.

Länk till min annons

http://www.varbergstorget.se/index.php?val=info&id=2969&l=&kategori=19&franfs=1&stad_namn=varberg&tsokord=

Jag förstår inte riktigt din fråga om vippfåtölj och dina vader.. Vad menade du?
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

#26
Det försvann ett ord :-[

jag hade tänkt lägga en del under vaderna när jag sitter i min vippfötölj  :)

Oj - såg att den är mindre än jag tänkt mig

Beslutsångest.....


Femejl

#27
Den Svenska är 60 x 40 cm - spikarna är 1,5 cm
Shaktin är 70 x 42 cm - spikarna är 0,5 cm

Igår packade jag upp min oranga Shakti och jag höll på att knäcka mig. SKUMGUMMI är mitt värsta material. Jag kan bara inte ta i det och lika illa är det om det ligger ett tyg omkring som frasar och glider mot skumgummit. Så jag rös och våndades hiskeligt av ilningarna i mina tänder när jag slet ut innandömet   ;). Tack och lov stod det i manualen att det går bra att använda mattan utan fyllningen.

Nu har jag prövat båda och jag anser att en av Shaktins fördelar är att man kan lägga upp den över en kudde och därmed komma åt hela nacken. Det går inte på den Svenska som är helt styv. På den Svenska behöver jag en tunn T-shirt medan jag inte kan ha något alls på Shaktin, för då känner jag ingenting. På Shaktin kan man behandla säte, lår, mage, fötter, käke och nacke. Den Svenska kan i alla fall inte jag använda någon annanstans än på ryggen.

Mitt beslut blir att jag varvar de båda efter behov. Sonen ska få sin Shakti om en vecka och jag är övertygad om att den passar honom bäst. Därmed är fortfarande en NY Svensk matta till salu via annons. Om smärtkänslighet förekommer i ME menar jag Shaktin vara bäst för er.

Nu tror jag väl att all information som finns att få om de olika spikmattorna finns under denna tråd, eller vad säger ni!
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

jajjamensan

Din info gör att jag skall söka begagnad shakti

:)

Mayordomo

#29
Jag såg en rysk spikmatta på hälsokostaffär. Den verkade mycket lika Shakti, men vid närmare studie visar det sig att varje runda platta med taggar har två cirklar (av olika diamentrar) med taggar, medans Shakti har tre cirklar. Den ryska spikmattan har färre antal taggar. Det gör att varje tagg får ta mer av kroppens vikt penetrerar mer.

Jag har Shakti och tycker den är bra och lagom, men kan tänka mig att den ryska har en djupare effekt. Kanske för kraftig för några? Jag somnar inte av Shaktin, men jag tycker den kan vara skön att ligga på för att slappna av ibland.

Jag såg plastvarianten av den ryska mattan och den såg inte så dum ut. Det är nog skönt att kunna rengöra den ordentligt emellanåt. Att ha skumgummi eller luft i mattan tycker jag är onödigt ifall man ligger i sängen. Madrassen är ju mjuk och det blir ju bara en kant av att ha skumgummi i. Men det behövs kanske skumgummi för att hålla mattan utbredd så inte tyget skrynklar ihop sig. Den ryska plastvarianten tror jag är bra på det sättet att plasten verkade vara styvare än tyget.