• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

B12 - Behepan kontra Mekobalamin

Startat av Femejl, 2009-02-09, 18:04

Föregående ämne - Nästa ämne

hultO

Hejsan, är ny här som anhörig (sambo med LillaY) och har egentligen inte hunnit läsa på så mycket än för att få så mycket information som kan behövas för en anhörig till en ME draddad, har just börjat kika genom trådarna här, först och främst de om b-12 eftersom det är nåt vi inte har provat än.

En spontan fråga som jag inte kan hitta nåt egentligt svar på är vem som får ge b-12 injektioner? Får man ta dom själv? kan jag som anhörig ge?
Eller måste man till distriktssköterska el. vårdcentral varje ggn?

erjomi

De sprutor man tar för detta är sprutor som man sprutar in i underhudsfettet. Det skall vara lätt och inga större problem.. alltså ingen blodådra som skall träffas. Jag tror inte att det är några problem att ta dessa själv, görs tex för interferon (MS medicin) av MS drabbade.

Mayordomo

En sjuksköterska kan lära ut hur man injicerar. Sedan kan man injicera själv. Sjuksköterskan skriver ut ett hjälpmedelskort med injektionsmaterial. Se till att det inte blir en nål stor för elefanter utan en 0,3 mm diameters nål.

Hjälpmedelskort:
http://me-cfs.se/b12-filer/hjalpmedel.pdf

B12:
http://me-cfs.se/b12.htm

LillaY

Vi var till läkaren igår...Olle föreslog B12 behandling, men läkaren hade aldrig hört taaaalas om att nån skulle ta såna sprutor själv. Dessutom är det ju mest "äldre som har problem med magen" som får såna. En spruta var tredje vecka, brukar det vara, sa han. När jag kontrade med att jag vet flera som tar ca 1/4 spruta ungefär varannan dag utbrast han bara: "Jahaa, men det blir ju jättedyrt!"
Jag gav upp, som vanligt, började gråta, som vanligt, och Olle försökte prata vett med karln. Till slut sa han att vi får vänta och se på blodproverna. När Olle nämnde att man inte ser bristen i blodproverna så blev läkaren sur och mumlade en massa svåra ord.

Sååå...vi har inte kommit så mycket längre än så. Tur att jag har Olle,för jag orkar då inte kämpa så mycket mer. Jag skickade massa B12-papper till läkaren när vi kom hem, hoppas verkligen att han åtminstone läser igenom dom.  :-\
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.

Mayordomo

Det står i Kanadadokumentet och i CDC-information om B12. Apoteket har även en information om B12 där det står att det används för ME-drabbade.

Dokumenten hittas här: http://me-cfs.se/b12.htm

LillaY

Citat från: Kasper skrivet 2009-06-18, 13:35
Det står i Kanadadokumentet och i CDC-information om B12. Apoteket har även en information om B12 där det står att det används för ME-drabbade.

Dokumenten hittas här: http://me-cfs.se/b12.htm

Ja, det var dom jag skickade till farbror doktorn, i hopp om att han ska förstå lite mer.. Bara att tjata och hålla tummarna ;)
Har varit sjuk sedan 2000, fick diagnosen ME i mars 2008.