• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Differentialdiagnoser

Startat av Mayordomo, 2009-05-28, 13:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Mayordomo

Hudåkommor

Nedan följer en patients berättelse om vad hans hudläkara hittade. Efter behandling med antihistamin, propylenglykol samt antibiotika, så kunde han åter träna utan att lida av postansträngningsmalaise. Han hade inte ME, utan svamp och inflammerade hårsäckar. En bidragande orsak till att dessa uppkom kan ha varit onödigt nogrann hudhygien, vilket gjorde att svampar tog över eftersom bakterierna försvann.

Av detta kan man sluta sig till att differentialdiagnostik är mycket viktig vid misstänkt ME. En ordentlig utredning kring svamp, parasiter och bakterier är viktig.


Follikulit även kallad Hårsäcksinflammation

Den ena är Follikulit även kallad Hårsäcksinflammation vilket man kan få om man rakar sig men den kan också orsakas av svamp, i mitt fall fick jag i nacken små utslag på ställen där jag inte har hår så det var ganska självklart att det inte var orsakat av rakning utan svampangrepp.

På FASS kan man läsa " Utlösande faktorer kan vara allmänt nedsatt motståndskraft, infektioner, att man befinner sig i ett varmt och fuktigt klimat och svettas" Svettas? Känner du igen dig, alla med ME har ju ofta feber och ofta svettas mycket och dessutom nedsatt motståndskraft mot infektioner.
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=6442


Pityrosporan / malassezia, Pityrosporum Folliculitis

Läkaren skrev ner Pityrosporan / malassezia. Söker manm på Pityrosporan verkar det korrekta ordet vara Pityrosporum Folliculitis och hittar bäst länkar på engelska som denna http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/pityrosporum_folli.html där det även finns bilder som visar att utslagen knappt syns.
Söker man på malassezia är denna bäst http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/RecommendationsPage____2997.aspx

På Pityrosporum Folliculitis får man även träff på fas sang behandling: http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19770909000026&DocTypeID=3


Nässelfeber

Den tredje sjukdomen är Nässelfeber
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=6464 Här kan man läsa:

Det finns flera olika former:
Dermografism, "hudskrift": När man river sig lätt i huden uppstår en röd alternativt vit linje, som finns kvar någon timme.
Ansträngnings- eller kolinerg urtikaria kan uppstå när kroppstemperaturen ökar vid fysisk ansträngning, feber, varma bad eller stress.

Ibland när jag tränade tidigare så var det så, att jag var lite röd i huden som man är när man kört ett träningspass och eller gått en långpromenad och blivit varm, och var jag lätt röd och drog med fingret i pannan blev det ett vitt streck, och var jag riktigt blek blev det ett rött streck. Men detta hände inte ofta, men det är väl med denna sjukdom som med alla andra, att ofta klarar kroppen hålla imot ganska bra så man inte ser konsekvenserna men att det får imunförsvaret att slå på stora trumman vid minsta symptom och det är imumförsvarets hallaballooo som gör att man känner sig "sjuk"

Femejl

Sedan två år tillbaka har sonen tappat ca 50 % av sitt hår. Han hade ett ofantligt hårsvall från början så det syns ännu inte så väldigt mycket. Det är håret vid tinningarna som har krupit upp en bra bit. Han känner dock själv att det blir tunnare och tunnare.

Det du skriver om Follikulit låter intressant? Är det någon mer av er med ME som lider av håravfall? Våra tankar har kretsat runt andra alternativ och då även den medicin han ätit i några år mot epilepsi, petit mal och som heter Lamotrigin Actavis. Den 17: e juni har sonen en tid hos neurolog och då hade vi också tänkt att be om att sonen remitteras till dermatolog på hudmottagningen.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

mala

Det finns en ganska okänd men ändå rätt vanlig åkomma som lätt kan korrigeras som heter Primär hyperparathyroidism. Prevalensen är 1-2% på befolkningen.

Läs mer på http://www.endocrinesurgery.ucla.edu/patient_edu_benefits_of_parathyroid_surgery.html
Eller http://www.svenskkirurgi.se/skf/v2/pdfdokument/1223731295sv0y7mywxs5pjmxwm6v7o.pdf
eller: http://parathyroid.com/

En operation på 17 minuter sen är man i full sving igen. Hmm...
Dags att kolla sina PTH-värden och kalcium.
Kriterierna i Sverige är dock väldigt hårda för att få en operation som är den enda kända boten. Förvånande?

Baggis

Jag är opererad för just PHT(överaktiva bisköldkörtlar) år 2000. Jag var sjuk och dålig flera år före. Tog en evinnerlig tid innan det kom en diagnos och sen lika länge innan operation. Det var dock aldrig tal om att jag inte skulle få operation. Efter operationen mådde jag kasst i 3 månader varefter jag blev så bra i form som aldrig förr under dryga halvåret innan det övergick i mer normalt hälso-krångel. Efter det har jag varit igenom flera perioder av mer eller mindre dålig hälsa, trots bra värden på PTH och kalken. Så för min del så var det ingen quick-fix.

Helt klart är det dock rekommendabelt att kolla PTH ock kalcium om man har konstiga symptom och mår dåligt. Vanligast är väl att man är törstig och kissar ofta, förutom diverse andra spretiga symptom, inkluderande mentala.