• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Pregabalin (Lyrica®) och Duloxetin (Cymbalta®)

Startat av Cactus, 2009-09-17, 18:10

Föregående ämne - Nästa ämne

Cactus

Har nån erfarenhet av nåt eller båda av dessa preparat, Cymbalta och Lyrica?
Om ni har det, varför fick ni just det preparatet?
Båda används när man har fibromyalgi, men även vid ME?
Tack!
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Mayordomo

#1
Förstahandspreparaten vid depression och eventuellt tillhörande ångest vid ME är citalopram (Cipramil®), escitalopram (Cipralex®) eller sertralin (Zoloft®). Se kanadas koncensusdokument för rekommenderad behandling ( http://me-cfs.se/lakare.htm ). Där står det även hur man gör en klinisk utvärdering av ME-patienter. De flesta med ME som använder något emot depresion, använder citalopram (Cipramil®) eller escitalopram (Cipralex®), tror jag.

Lyrica är till för t.ex. generaliserat ångestsyndrom. Cymbalta är till för depression och generaliserat ångestsyndrom. Inget av läkemedeln är rekommenderade i kanadas koncensusdokument. Lyrica tror jag dock används ibland vid fibromyalgi, men jag är inte säker.

Översikten av kanadas koncensusdokument
http://www.mefmaction.net/documents/me_overview.pdf
CitatMany patients are hypersensitive to medication so begin dosage at a lower level than recommended. Start low, go slow.

kanadas koncensusdokument
http://www.mefmaction.net/documents/journal.pdf
CitatMany patients with ME/CFS are hypersensitive to medications given in the usual doses. Always start at a lower dose than recommended and gradually build up, to determine tolerability.

FASS, LYRICA®, aktiv substans: Pregabalin
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040607000724&DocTypeID=3&UserTypeID=0

FASS, CYMBALTA®, aktiv substans: Duloxetin
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040607005095&DocTypeID=3&UserTypeID=0

Saga_1

Hej Cactus

Jag har testat både Cymbaltan och Lyrian. (Även tryptizol)
De två första fick jag utskrivet på Gottfriesmottagningen för att se om det hade någon smärtlindrande effekt.
Tryptizol fick jag utskrivet via smärtmottagningen för att se om det hade någon smärtlindrande effekt samt för att hjälpa till med djupsömnen.

Inget av preparaten har haft någon smärtlindrande, men tryptizolen har hjälpt till lite med djupsömnen.
"Fördelen" med att ha fått testa dem är väl att jag nu verkligen verkligen vet att jag inte haft några depressionsproblem. Det visste jag egentligen redan innan, men eftersom preparaten inte gjort någon som helst för'ndring i min sinnesstämning så hade jag uppenbarligen inte några problem med det heller.

Jag rekomenderar nog ändå att testa om man har problem med värken oxå. Själv tyckte jag att det var värt att chansa för att kanske kunna slippa värken. Om det inte ger något eller om man får för mycket bivärkningar så är det bara att sluta med dem.

nackdelen var väl visserligen att det var dyrt. De är inte rabaterat så tickar det iväg en del tyvärr. Men som sagt. För min del var det värt chansen att slippa ett av de värre symtomen
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

vhcfan

Som jag förstått så används Cymbalta i mycket små doser och främst som smärtlindring hos fibromyalgipatienter (fråga mig inte hur det fungerar bara). Jag har två kompisar med bland annat fibromyalgi som testat, ingen av de fick någon som helst effekt vad gällde smärtan.
Tidigare sa jag nej när min läkare ville ge mig Cymbalta, just för att jag inte är deprimerad och biverkningarna är noll kul, men han sa att det endast ges i små doser som inte påverkar sinnesstämningen.
Jag är beredd att prova nu, för min smärta slår ut mig fullständigt! Jag besiktigade bilen igår och åkte och handlade efter det, sen var det sovdags. Kändes som jag sprungit maran baklänges och barkat träd i två dagar utan uppehåll. Totalt värdelöst...

Mayordomo

#4
Det är väsentligt att läkaren och patienten är införstådd med att ME-symtomen inte lättar av att bota depression hos en ME-patient, förutom just symptomet depression med eventuell ångest ifall man har det. Man har kvar sin postansträngningsmalaise och sina koncentrationssvårigheter. Det är även väsentligt att läkaren förstår att ME inte är en typ av utbrändhet, ansträngningsfobi eller generaliserad ångest.

Det finns patienter som rapporterar permanenta försämringar vid insättning av läkemedel därför bör ME-patienter hanteras av läkare som har kunskap och erfarenhet om ME, så att man inte blir utsatt för ett experimenterande av en läkare som ej har tillräcklig kunskap. Om man utgår från kanadadokumentet, utgår man åtminstone från vetenskap och klinisk erfarenhet av 11 ME-specialister som vardera har träffat tusentals ME-patienter och vet vad det handlar om och vilka läkemedel som brukar fungera.

Amitriptylin (Tryptizol®) är ett läkemedel som är vanligt nämnt att använda vid ME (även i kanadas koncensusdokument) i låg dos för att förbättra sömnen och minska värk. Dock är det många som inte tolererar det tyvärr. Men att prova det verkar vettigt, eftersom att ifall det fungerar för sömn (om man nu har sömnproblem), är det ett läkemedel som man inte behöver höja dosen på för bibehållen effekt.

Saga_1

Om jag har förstått det så handlar det inte alls om att man tror att det finns depressiva problem. Dettta är helt enkelt mediciner som man har sett har andra effekter, eller ytterligare effekter än de tänkt. Zyban är ett antidepressivt som man märkte att många slutade röka av, så det används som rökavvänjning. Det finns antiepeleprisk medicin som visat sig ha en antipsykotisk effekt.

Jag har inte uppfattat det från någon av mina läkare att man skrivit ut det pga att man trott jag varit depremerad. Det är till och med så att ingen av mina läkare, inte ens min läkare på vc trodde att jag var det när jag kom dit första gångerna.
N'r han skickade en remiss till neurologerna och nämnde misstanken om kronisk trötthetssyndrom fick han i remissvaret från neurologerna veta att de inte trodde det förelåg något neurologiskt bakom mina problem och sen rekomenderade de antidepressiv medicin. Min läkare berättade detta för mig och frågade vad jag tänkte om det. DÅ svarade jag att om han tyckte det så var jag villig att prova det. Han svarade då att han inte trodde att jag skulle ha någon effekt av det för han trodde inte att jag hade depresiva problem.

Blev visst en läng utläggning om det, men jag hoppas ni hänger med på vad jag menar =)
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Cactus

#6
Tack så mycket för responsen! :) Intressant att läsa om andras erfarenheter. Fast man önskar att ingen skulle behöva dessa erfarenheter, att alla istället skulle vara friska och slippa bry sig om hur alla mediciner påverkar en...

Jag har förstått sen tidigare att både Cymbalta och Lyrica också används till andra åkommor än depression. Cymbalta används i mindre doser mot värk och för att man ska bli piggare och Lyrica används mot ångestrelaterade problem och även vid epilepsi, men då också mot värk. Som en "bieffekt" kan man också få bättre sömn av den senare.

Varför jag frågade om andras erfarenheter var det att jag för att tag sen fick Cymbalta i mindre dos just mot värk och trötthet. Tyvärr fick jag en otroligt stark reaktion redan av första kapseln som var på 30 mg (den minsta dosen som man kan få av just Cymbalta).
Jag skulle ta den på morgonen/förmiddagen och redan efter ett par timmar kände jag mig konstig i huvudet, lite förvirrad och kunde liksom inte tänka klart (ja, mer än vanligt alltså). En stund senare började jag känna mig så ledsen, utan orsak, och började gråta för ingenting. Jag kände att nu var det bara att dra täcket över huvudet, så jag gick och la mig och gjorde det. Där började jag känna av ett otroligt tryck över bröstet, som jag kände igen som panikångest som jag haft nån gång för massor av år sen. Jag började bli rädd för att nu är det nåt som brister i skallen på mig och det blir psyket nästa.
Men sen kom jag på att det måste vara en reaktion på Cymbaltan och den insikten gjorde nog att det kändes bättre. Det tog nån timme innan jag började känna igen mig igen och alla biverkningar var borta inom dryg 36 timmar från att ha tagit min första (och sista!) kapsel Cymbalta.
Läkaren, utan kunskap om ME, hade i och för sig sagt att man kan känna sig sämre några dagar, en vecka när man börjar med den, men det här var ju att ta i!
Jag vet att man kan dela på kapseln, den ska visst innehålla små gryn som man kan fördela upp i t ex tre små "högar" och ta en "hög" om dagen, alltså 10 mg istället för 30 mg. Kan fungera, men jag vågar inte testa.
Nu reagerar nog inte alla så som jag gjorde, men det kan nog vara bra att vara försiktig och lyhörd på hur man reagerar.

Nu i veckan fick jag erbjudandet av en annan läkare, också utan kunskap om ME, att börja med Lyrica istället. Känns väl inte sådär jätte-tryggt att göra det med den erfarenheten av Cymbalta som jag nu har i bagaget.

Ska koncentrera mig på att få en ordentlig utredning och verkligen konstatera att jag har ME (eller inte) innan jag börja med nåt nytt... Får stå ut med värken, den dåliga sömnen och allt annat skit man dras med tills dess.  ::)
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Cactus

Jag glömde nämna att jag även fick grymt ont i magen av mitt Cymbalta-försök...  >:(

Kom också på att det finns kapslar med samma aktiva ämne, duloxetin, som i Cymbalta i ett preparat som heter Yentreve och de finns i mindre styrka. Cymbalta finns endast i 30 och 60 mg:s kapslar men Yentreve finns i 20 och 40 mg:s kapslar.
Bra att veta om man blir hjälpt av den men skulle behöva mindre dos. (Jobbigt att behöva öppna kapslar och peta runt i de små grynen...)
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Helena

Citat från: Cactus skrivet 2009-09-17, 18:10
Har nån erfarenhet av nåt eller båda av dessa preparat, Cymbalta och Lyrica?
Om ni har det, varför fick ni just det preparatet?
Båda används när man har fibromyalgi, men även vid ME?
Tack!

Cymbalta blev aldrig godkänt som rekommendation för behandling av fibromylagi. Jag undrar om det inte var det att biverkningar versa verkan samt jämförelsen av det som redan då finns inte var bättre hos cymbaltan. Trypizol är ju en slags motsvarighet.
Fungerar så att det serotonina och noradrenalina effekten skall hjälpa smärtbromsen att bli effektiv. Påverkar djupsömnen. Har för mig det är alfa-delta störningar den fungerar på vilket är den störning som folk med värk kan ha. Dock inte alla. Jag hade ingen sådan trots att jag hade stor värk när jag gjorde min sömnundersökning. Samtidigt så ialla fall hos trypizol så blir man ju trött av dom som biverkan och gör så man somnar bättre och blir inte lika lättväckt. För min del så blir jag dålig av noradrenalin så jag äter inga sådan mediciner alls.

Lyrican har för stor risk för biverkningar överlag för att jag skulle våga mig på den.
ME/CFS utlöst 1998
Fibromyalgi from 2000 tom 2010

Saga_1

Personligen fick jag inte så mycket biverkningar alls. En av dem fick jag problem med att jag blev helt spänd i käken och liksom "tuggade" ibland, dite som amfetaminmissbrukare brukar kunna göra.(minns inte om det var lyrica eller cymbalta, men tror det var cymbaltan)

Var itne så jätte trevligt, men inget som jag inte hade kunnat leva med om medicinen hade hjälpt.

Fast det ska väl tilläggas att mediciner verkar ha lite konstig effekt på mig. Inte så att jag e överkänslig speciellt ofta, utan snarare så att inga mediciner ger någon effekt alls och om de gör det så är det ofta inte den effekten man är ute efter.
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Saga_1

Fast jag fick Lyrica och Cymbalta utskrivet för värk, inte sömn. Tryptizol fick jag för sömnen
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Mayordomo

Jag har ju mest funderat kring sömn i mina svar kring duolexin och pregabalin, men egentligen var den initiella frågan generell. Jag separerade därför inlägg under detta ämne till ett ämne om sömn.

Sömn - Behandling:
http://mef-forum.me-cfs.se/index.php?topic=188.0

Lore

Jag tar sedan många år tillbaka Efexor (aktiv substans venlafaxin) SNRI preparat som jag började med i samband med depresion 2001. När jag 2006 fick me/cfs stod jag alltså redan på antidepressiva, och kände mig inte alls deprimerad heller. Vilket jag ansåg att jag kunde skilja på eftersom jag faktiskt haft en depresion. Tyvärr ansåg vissa läkare att jag trots detta var depimerad. Det krävdes i princip att min behandlande psykiater sa att "hon är inte deprimerad så var snälla utred andra orsaker!" för att de skulle gå med på att det kanske fanns någon annan sjukdom med i bilden.

I alla fall angående Cymbalta och Lyrica så diskuterar jag dem för tillfället med min psykiater. Detta eftersom venlafaxin inte anses ge den bästa effekten på smärta och sömn bland antidepresiva. På denna sida (på engelska) http://aboutmecfs.org/Trt/TrtBateman07.aspx kan man längre ner se en tabell över olika antidepresivas upplevda effekt på sömn, smärta och humör. Det som gör att jag överväger dessa läkemedel är att jag skulle önska en lindring av min konstanta värk och även en förbättring av sömnen. Men kanske är det bättre att behandla värken och sömnen mer separat?
Me/cfs sedan 2006

Lore

#13
Tänkte uppdatera att jag nu håller på att trappa upp Lyrica, detta i förhoppning om att det ska ge lindring mot den kroniska värk jag har. Jag tycker nu att jag börjar känna av en effekt (är uppe i 100mg/dag) målet är 150mg. Jag känner mig mer avslappnad i musklerna och har inte lika mycket när jag ska somna (vilket gör att mina sömnbesvär blir mindre). Jag vaknar också mer avslappnad och smärtfri ... inga hemska biverkningar än så länge.
Me/cfs sedan 2006