• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Borrelia

Startat av Tidigare användare, 2008-11-25, 12:18

Föregående ämne - Nästa ämne

DodeN

Det låter bra att de tänker lite utanför ramarna. Vi har tänkt att ringa och kolla med gottfries men tidigare har jag inte haft någon läkare som ens gått att prata med, nu har jag en som kanske kan gå med på att skriva remiss om de sammarbetar.

Ang. det du undrar om carina så har jag kontakt med henne och petar lite på henne om att du skrivit en fråga så kanske du får svar från henne.

Cactus

Vad snällt av dig, DodeN, det skulle jag uppskatta! Tack!
Jag hoppas verkligen att läkaren är villig att skriva en remiss. Men kolla med dem på Gottfries först om vilka landsting de har samarbete med. De är jätte-trevliga där!  :)
Lycka till!
Att få en diagnos är värdefullt!
Fick min 23 november 2009.
Att ha en läkare som tar diagnosen på allvar är också värdefullt!
Hur hittar man en sån..?

Mayordomo

#22
Vad jag förstått har det tidigare bara funnits tester för Borrelia som baserar sig på antikroppar. Nu verkar det finnas tester som använder PCR som detekterar DNA från Borrelia bakterier. Osäker om det fungerar på alla Borrelia undergrupper eller ifall det bara fungerar för Borrelia burgdorferi som verkar vara det vanligaste i USA.

Fördelen med PCR test emot antikroppstest är att man kan ha antikroppar kvar i kroppen av en tidigare infektion, och man kan inte vara helt säker på ifall antikropparna är där för en aktuell eller historisk infektion.

Increased Sensitivity and Specificity of Borrelia burgdorferi 16S Ribosomal DNA Detection
Sin Hang Lee, MD, Veronica S. Vigliotti, CMIAC, Jessica S. Vigliotti, William Jones and Suri Pappu, MD
10.1309/AJCPI72YAXRHYHEE (2010) American Journal of Clinical Pathology, 133, 569-576.
http://ajcp.ascpjournals.org/content/133/4/569.abstract

Early Lyme Disease DNA Test
Milford Medical Lab, Milford Hospital, Connecticut • 203-876-7745
http://kw.typepad.com/lyme/

affa

#23
Ja, detta var ett stort framsteg, att kunna testa genom DNA anlysering, mycket hoppfullt inför framtiden verkligen!
Hoppas nu att flera fästingburna infektioner och även andra för den delen kommer att kunna testas på samma sätt!
Jag tänker på att var femte fästing bär på Sarkoidos och andra kan även bära på Mycoplasma och förståss även TBE.
Har man otur, så kan man även smittas av flera av dessa sjukdomar ifrån samma fästing samtidigt.

Infektionsforskaren och Prof.emeritus Kenneth Nilsson, uppsala Universitet uppger att var femte fästing bär på Sarkoidos, så det är lätt att missa fästingburna sjukdomar även på grund av möjligheten, att de kan även föreligga andra infektioner om inte symtomen går över på en som insjuknat.
Kenneth Nilsson är f.ö. säker på att sarkoidos kan botas med rätt sorts antibiotika och har får kontakt med Trevor Marshall, som just började intressera sig för den sjukdomen, som även han anser vara en behandlingsbar infektion.
Tack kasper för den nyhetslänken, som man kan visa sin läkare vid misstanke om Borrelia iaf.

affa

Borrelia dödsfall i Australien.

Karl passed away suddenly on 14 July 2010. His decline and death was due to a refusal by the medical system to accept he had Lyme disease and treat him accordingly. He did not want anybody to suffer like him ever again.

Publicise that there is a potential to misdiagnose Lyme (Borreliosis) as many other serious chronic diseases like Parkinson's disease, motor neurone disease (MND, ALS), multiple sclerosis (MS), Alzheimer's disease, fibromyalgia and ME/chronic fatigue syndrome and autism.
http://karlmcmanusfoundation.org.au/

Mayordomo

#25
Det jag har lite svårt att förstå är varför patientorganisationer för fästingöverförda sjukdomar ofta fokuserar sig nästan enbart på Borrelia och TBE. Då de nämner andra patogener, så brukar det stå att de som fått Borrelia ofta får andra infektioner i samband med det (co-infections ), och att om man får Borrelia bör man testa sig för andra infektioner. Det brukar aldrig/sällan stå att man även bör kolla upp de andra patogenerna ändå (även om man får ett negativt resultat på Borrelia testet).

Jag har lite svårt att förstå detta tänkande, då det inte finns något som säger att man inte kan få de andra typerna av fästingöverförda patogener utan att samtidigt ha fått Borrelia. Förhoppningsvis så kommer dessa patientorganisationer i framtiden att vara tydligare med att man mycket väl kan ha andra fästingöverförda patogener utan att ha Borrelia, och att man inte bör sluta med utredning bara för att man inte har Borrelia. En del av de andra patogenerna kan dessutom vara oerhört svåra att behandla, och ge symtom som är lika svåra eller svårare än Borrelia.

Några exempel på fästingöverförda sjukdomar: anaplasma phagocytophilum, bartonella, borrelia, TBE, coxiella, ehrlicha, rickettsia och babesia.

Se denna sida för exempel på patogener:
http://info.me-cfs.se/sjukdomen/differentialdiagnoser.html

Fästingöverförda patogener:
http://www.cdc.gov/niosh/topics/tick-borne/
http://www.cdc.gov/ticks/diseases/
http://www.cdc.gov/ticks/diseases/abroad.html

Mayordomo

#26
I Norge hittar två pensionerade forskare från Norge borrelia i blodet med mikroskop. Forskarna är biologer och verkar på Universitetet i Oslo. De heter Ivar Mysterud och Morten Laane. De verkar ha bemötts av skepsis från många läkare.

Överläkare Sølvi Noras på avdelningen för medicinsk mikrobiologi vid Sørlandet sjukhus, menar att deras metod är olämplig för diagnos av borrelia. Hon menar att det kan vara något annat än borrelia som liknar spialformade bakterier (spiroketer), och att forskarna måste konfirmera sina resultat med PCR-analys för att visa att det verkligen är borrelia.

flått = fästing

Norsk-Svenskt lexikon: http://www.tradusa.se/lexicon/

Kan ha funnet metode for å avsløre borrelia-bakterier i blodet
Aftenposten, 8 maj 2013
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Kan-ha-funnet-metode-for-a-avslore-borrelia-bakterier-i-blodet-7195679.html

Mayordomo

Det finns även en annan biolog från Norge som heter Sigurd Aartun. Han är 81 år gammal och sitter i sin källare och letar efter borrelia i blodprover. 80% av proverna är postiva för borrelia.

Överläkare Ingeborg Aaberge vid Folkhälsoinstitutet i Norge är skeptisk till odokumenterade analysmetoder. Folkhälsoinstitutet och Sørlandet sjukhus är inte överens om antalet borrelia-fall i Norge.

flått = fästing

Norsk-Svenskt lexikon: http://www.tradusa.se/lexicon/

Flått-jegeren
VG, 2012-08-25?
http://pluss.vg.no/2012/08/25/936/15HHJGs

Mayordomo

Professor Thomas Jaenson på Uppsala Universitet berättar om att Borrelia infektioner kan leda till många olika symtom, likt syfilis. Han anser att man skall tala om att det finns olika typer av Borrelia-infektioner eftersom det finns olika arter av Borrelia-bakterierna. En ökad rådjurspopulation bidrar till ökad mängd fästingar.

Kommentar: Jag är lite kritisk emot att endast Borrelia förs fram inom media och sjukvård. Fästingar kan även överföra bland annat babesia, anaplasma, bartonella och rickettsia. Bartonella har över 14 arter som kan smitta människa. I Sverige finns bara prover för två av dessa.

Många nya arter av borreliabakterier
TV4, 2013-05-11
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/många-nya-arter-av-borreliabakterier-2352419

Mayordomo


Mayordomo

Muterade Borrelia burgdorferi bakterier som saknar ett protein med namnet HrpA kan inte infektera råttor ifall man injicerar dem med Borrelia bakterien. Dessutom, fästingar som har dessa muterade bakterier kan inte överföra bakterien sina tarmar till sina spottkörtlar.


Crucial Player For Lyme Disease Transmission Identified
December 20, 2013
http://www.redorbit.com/news/science/1113033414/crucial-player-for-lyme-disease-transmission-identified-122013/

Den vetenskapliga artikeln:
HrpA, an RNA Helicase Involved in RNA Processing, Is Required for Mouse Infectivity and Tick Transmission of the Lyme Disease Spirochete
Aydan Salman-Dilgimen, mfl. 2013-12-19
http://www.plospathogens.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.ppat.1003841

K-Boy

#31
I kommande nummer av Läkartidningen redogör franska forskare för en studie där man undersökt hur ofta patogena mikroorganismer kan förekomma i fästingarten Ixodes ricinus. Det är samma art som i Sverige sprider bl.a borreliabakterier och TBE-virus.

Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet och ledande fästingexpert säger:

– Det finns ett antal människor med sådana infektioner och som tycker att de är sjuka, och som går från den ena läkaren till den andra utan att få en korrekt diagnos på vad orsaken är.

Många av sjukdomarna kan ha mycket diffusa, långvariga influensaliknande symptom.

Thomas Jaenson har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka.
– Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.

Metro 2016-04-24
http://www.metro.se/nyheter/fastingar-farligare-an-man-trott/Hdzpdx!c9oSt26SFI10Xam6Mbuug/

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22700282.ab

Aftonbladet 2016-04-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22694003.ab


//K-Boy
8)
It all started with a flu back in 1993...

Diagnos: G93.3

Mayordomo

En tidningsartikel om kronisk borrelia (Lyme disease).

The Science Isn't Settled on Chronic Lyme
Slate, June 27, 2018
https://slate.com/technology/2018/06/the-science-isnt-settled-on-chronic-lyme.html