• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Melatonin - t.ex. Circadin®

Startat av emla, 2008-12-02, 14:51

Föregående ämne - Nästa ämne

emla

Jag testade Cirkadin 2 mg (melatonin) igår för att få ordning på sömnen men fick en jobbig reaktion. Blev sömnig men kroppen kunde inte slappna av utan var i någon sorts aktiv tillstånd. Jag somnade och vaknade hela tiden och fick ingen ro i kroppen. Obehagligt. Har någon annan här haft likadana sympton? Jag undrar om det går över eller? Vore tacksam för svar.
Insjuknade 1990, diagnos ME G93.3 1992

Mayordomo

Hoppas någon kan svara dig på din fråga. Jag har inte haft lika erfarenhter som dina, men skriver dem här ändå.

Hos mig tar det cirka 2 h innan jag somnar efter intag av melatonin 3-5 mg. Mina axlar blir mjuka som smör och smärtfria av melatonin. Jag sover gott och vaknar sällan till på natten. Det finns en bakida och det är att jag på dagarna får ökad malaise och myrkrypningar i huvudet av melatonin.

För dig verkar inte melatonin fungerat bra. Innan du förkastar det helt, kanske du skulle kunna prova dubbel dos för att se ifall du sover bra då, men det låter inte så troligt med tanke på din beskrivning.

emla

Tack för svaret Kaspeer. Jag vågar inte testa med ökad dos, det var så läskigt med att inte få ro i kroppen. Det kanske är så enkelt att melatonin inte funkar på alla... :( Synd. 
Insjuknade 1990, diagnos ME G93.3 1992

Deia

Circadin fungerar bra på mig.
Fast det tog lite tid. Jag fick också en "oroskänsla" i kroppen i början. Av hög dos får jag hjärtklappning.

Ge det en chans till, så kanske det går bra. Alla nya substanser reagerar man ju ganska kraftigt på..........

emla

Tack Deia, det lät riktigt bra. Undrar varför jag inte hittat någon information om detta i bipackssedeln eller i fass..hmm..Ska nog fundera ett varv till och samla mod för att våga mig på att testa igen.
Insjuknade 1990, diagnos ME G93.3 1992

Mayordomo

Kanske det är bättre med halv dos, dvs 1 mg?

Mayordomo

Melatonin fungerar för sömn för mig, men jag får myrkrypningar i huvudet, malaise och ökad värk när effekten släpper, dvs på dagarna. Dessa bieffekter får jag av de flesta läkemedel och naturläkemedel, och jag tror jag är ganska ensam ME-patient med dessa.

Jag har provat Circadin, men det var inget vidare för mig. Jag var tvungen att ta dubbel dos för att få tillräcklig effekt. Problemet är att Cirkadin 2 mg innehåller 1 mg melatonin och 1 mg melatonin depot. Depot (time-released) innebär att melatoninet avges sakta. Tanken är att det skall räcka hela natten. För mig är det bättre med tabletter som har melatonin som avges direkt och ingen depot effekt. 

Lore

Hej jag äter circadin 2mg sedan 14 dagar tillbaka. Jag ville prova det eftersom jag annars skulle behöva ta stilnoct varje kväll och jag får ofta våldsamma drömmar samt ökad ångest om jag tar dom. Dessutom tycker jag att det verkade naturligare att ta en tablett innehållande det hormon som kroppen själv prodocerar för att reglera sömnen. Jag hittade information om sömnbehandling vid me/cfs på denna sida (på engelska) http://aboutmecfs.org/Trt/TrtSleepPrescrip.aspx På sidan finns mycket info om olika sömnmedel använda vid me/cfs samt även andra mediciner som antidepresiva och antiepileptikum. I alla fall har jag inte upplevt några hemska biverkningar med circadin vilket tyder på att jag tillhör den grupp som har nytta av medicinen. Eventuellt har jag lite mer huvudvärk än vanligt, men det är svårt att avgöra. Jag har fått besked om att man ska ta samma dos i minst 3 veckor innan man överväger dosändring uppåt detta beror säkert på depå delen av medicinen. Min psykiater har inte mycket erfarenhet av circadin och min uppfattning är att svenska läkare använder det sällan om inte patienten själv tar upp det. Traditionellt är det använt för sömnstörningar hos äldre pga att melatonin halten minskar med ålder.

Till Emla: en vän till mig provade circadin och fick liknande problem som du, hon kunde inte somna alls utan kroppen var i aktivt tillstånd. Hon fick därför avsluta behandligen efter några dagar då hon inte kunde sova alls. Eventuellt skulle dessa biverkningar kunna avta med tiden, men om man sover så dåligt är det ju inte aktuellt att fortsätta en längre tid. Jag skulle tro att man kan göra en analys av en persons melatonin produktion och på så vis kunna avgöra vem som skulle ha nytta av melatonin och inte. Men detta görs inte rutinmässigt i Sverige så "trial and error" verkar vara det sätt som man får ta reda på om det fungerar eller inte... som så mycket annat när det gäller me/cfs.
Me/cfs sedan 2006

DodeN

#8
Vill bara upplysa om att det finns melatonin utan depå att få, men då måste man söka om licens. För att få denna licens måste man provat circadin och inte fått en bra effekt av den, tex. att man blir knasig under en längre tid trött och så även under dagen.

Själv skulle jag vilja testa den biten men orkade inte bråka med min läkare för det var precis när man bestämt att circadin var det som skulle gälla och inga licenser skulle beviljas men det har ändrats efter stora protester. Är många med ADHD/Aspergers syndrom som äter melatonin för att sova och där finns det generellt 3 grupper, de som inte får hjälp alls av dessa mediciner, de som behöver en depåtablett för att funka och de som behöver en extra boost till natten men får stora biverkningar av depåtablett. Så det är lite antingen eller, har inte träffat många som får en hyffsad effekt.

Sambon äter circadin och har inga biverkningar, det funkar så bra att hans epilepsianfall har minskat från 3-4 i veckan till något enstaka i månaden. Så sömn är otroligt viktigt och har man en dysfunktion i melatoniproduktionen kan det bli svårt att få sömnen att funka med andra preparat. Sambon har testat det mesta som man kan få men inget har funkat.

Men som ni säger få läkare har kunskap, sambons neurolog övertalade vi och hon skrev ut 1000 tabletter åt honom efter att ha snabbläst i FASS. De som troligen har bäst kunskap är läkare som jobbar med patienter som har ADHD och Aspergers syndrom, dvs. psykiatriker och liknande. Men det är helt klart värt att testa. Själv så fick jag ingen sömneffekt utan blev trög i huvudet och slapp i kroppen men kunde inte somna, blev lite speedad på något konstigt sätt, och det satt i 1.5dygn.