• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Vart kan man vända sig i Dalarna?

Startat av xCHRISTINAx, 2010-10-05, 21:45

Föregående ämne - Nästa ämne

xCHRISTINAx

Hejsan!
Är ny här. Jag har aldrig tidigare hittat nå't som stämmer så bra in på mig som det som beskrivs här på sidan.
Jag har inte fått nå'n diagnos på mina problem men jag får tydligen inte någon utredning heller ang. mitt mående.  :(

Nu undrar jag om det finns någonstans här i Dalarna dit man kan vända sig för att få hjälp med det?

I går fick jag träffa min nya läkare (min gamla gick i pension i april) och han säger att jag har en depression och skrev ut Citalopram.
När jag förklarade att jag inte alls känner mig deprimerad så fick jag istället fylla i en självskattning som heter HAD.
När jag gjort det så talade han om att jag var både deprimerad och hade ångest.
Jag ville förklara hur jag tänkte runt vissa av frågorna i formuläret, men han lyssnade inte riktigt utan hänvisade bara till resultatet.
Många av frågorna var väldigt svåra att svara riktigt på, då orsaken till mycket beror på att jag är för trött, och inte att jag är förhindrad p.g.a. psykiska problem.

Han ringde mig i dag och frågade om jag hämtat ut medicinen samt att jag skulle få kontakt med en KBT terapeut.
Och det första han sa när jag svarade var: - Oj, vad du låter pigg då!
Trots att jag mår som jag gör så betyder inte det att jag är "under isen" varje dag. Jag fick nästan den uppfattningen att man inte får må bättre vissa dagar.
Fast eftersom han tycker att jag är deprimerad så är det nog väldigt konstigt att jag kan låta pigg  ;)

Sen frågade jag honom vad jag skulle göra med min trötthet.
Då börjar läkaren gapskratta åt mig i telefonen och sa att lite trött är väl alla ibland.
Jag förklarade, lika som igår, att jag har vart så här i snart 13 år, och tidigare varit utredd för min trötthet men eftersom alla prover var bra då, så blev jag klassad som inbillningssjuk. Det var jag som skapade det själv genom att tänka att jag var nog trött.

Nu blev det mycket skrivet iaf fast jag skulle egentligen bara fråga om man kan vända sig någonstans här i Dalarna.

mala

Hej, den enda specialistkliniken i Sverige är Gottfrieskliniken i Mölndal. De kan ta emot dig om du har remiss. Fick nyss min diagnos därifrån efter 4 års sjukdom. Sök nya doktorer och be om remiss. Alternativt om du känner någon i västra Götaland-- "flytta dit" (skriv dig där) och sök direkt utan remiss hos dem. När diagnosen är klar "flyttar du hem". Efter de nya upptäckterna med retrovirus som orsak till vårat tillstånd så är det bra att ha rätt diagnos för framtida eventuella behandlingar. I sörmland där jag bor kan man efter en specialistremiss be att få remissen flyttad, man ringer då valfrihetskontoret på landstinget. Man kan då "blåsa" doktorn som kanske bara ville ge en vanlig medicinremiss. Jag vet inte hur det funkar i andra landsting. Värt att kolla upp kanske?

xCHRISTINAx

Go'kväll!
Ja, det där med att "flytta" hade vart ett alternativ, men tyvärr har jag barn under 18 år så det går inte.

Det jag är mest ledsen/arg över är att läkaren bara gapskrattar åt mitt problem  :(
Min journal från tidigare kan de inte hitta på den vårdcentralen som jag hörde till då.
Men jag fattar inte varför det ska vara så svårt att låta mig få ta om alla prover igen.
Det var ju trots allt ca: 10 år sen de togs, så det kan ju behövas igen iaf.

Jag lyckades iaf få läkaren att gå med ett prov, sköldkörteln, men det satt långt inne.

Han sa att det enda som "botar" mig var KBT och att gå tillbaka till jobbet, för jag behövde exponera mig.
Och exponeringen måste starta snarast.

Jag har fått KBT förut där jag skulle exponera mig och gå in och vara kvar i jobbiga situationer för att se att det inte var farligt.
Men jag har aldrig inbillat mig att det ska vara nå't farligt som händer, utan vissa dagar är jag bara för trött, så att jag inte orkar gå till t.ex.  affären och handla.
Jag fick också i uppgift att motionera mycket (cykla, jogga, styrketräning m.m), men både motionen och min sk. exponering gjorde att jag blev sämre.

Det är väl det här med KBT som talar emot att jag skulle ha nå'n form av ME/CFS eftersom jag läst att det är det som kan hjälpa. Men tyvärr gällde det inte mig, men det är väl bara att bita ihop och återigen göra mig beredd på ännu sämre  :(

Mayordomo

#3
Att du blir sämre av KBT är snarare en indikation att du inte lider av en ren depression, utan att du eventuellt har ME. ME kan ej botas av KBT. ME beror ej på ångest och undvikande beteende. ME är en neuroimmun sjukdom. En läkare som tror att man kan bota ME med KBT och motion är farlig. Det finns många med ME som har blivit permanent sämre av sådan behandling. KBT måste utföras av personer som har insikt om att ME är en fysisk kroppslig (somatisk) sjukdom och att den kognitiva beteende terapin då skall inriktas på att hjälpa patienten att leva med de nya begränsningarna som sjukdomen innebär och att hjälpa personen med den sorg och det trauma det innebär att drabbas av en kronisk starkt funtionsnedsättande sjukdom som även drabbar ens intellekt.

En läkare som gapskrattar åt en ME-patient agerar kränkande och bör anmälas hos patientnämnden, HSAN och Socialstyrelsen. Han har inget i sjukvården att göra.

Eftersom ME är klassificerad som en neurologisk sjukdom kan man tycka att neurologerna borde utreda ME. Den läkargrupp som har flest läkare som känner till ME brukar vara infektionsläkare. Kanske du med mycket tur och efter mycket sökande, kan hitta en infektionsläkare som känner till ME. Om du orkar resa till Göteborg, kan Gottfries Clinic i Mölndal utreda dig. De har samarbetsavtal med flera landsting. Ibland behövs en remiss från en specialist inom ditt landsting, men det borde du kunna få med tanke på att de inte har egna ME-specialister.

xCHRISTINAx

Hejsan!
En KBT med inriktningen som här ovan kan nog vara till hjälp. Jag får ta upp det när jag får en tid.
Hoppas terapueten lyssnar mer på mitt problem än läkaren gör.

Både infektionskliniken och neurologen på Falu lasarett har telefontid i morgon, då ska jag passa på att ringa och höra om det finns nå'n läkare med kunskap där.
I så fall så ska jag försöka få min läkare att skicka en remiss dit.
Har inte haft en tanke på att man kan höra efter på dessa två kliniker.Tack så mycket för förslaget.  :)

Det har vart mycket nu ett tag, så jag är tacksam för alla förslag, då det just nu bara "går runt" i huvudet på mig .
Bl.a så blev jag utförsäkrad från FK i fredags och det är ju inte heller så kul.  :(  (om man nu inte är miljonär förstås)

Sen kanske jag ska förtydliga vad jag menade med att jag inte kan "flytta" eftersom jag har barn under 18 år.
Barn under 18 år MÅSTE vara skrivna på samma adress som vårdnadshavaren, dvs jag, alltså måste jag skriva dom också i Göteborg.
Barnen kan då t.ex. inte gå kvar här i sin skola utan måste börja en skola i Göteborg och det innebär att vi måste flytta "på riktigt".

Trötter

Här i stockholms landsting är reglerna så att du kan begära att få remiss till Gottfries men du får betala resan själv, landstinget betalar då bara besöket (när man själv bett att få åka dit). Kravet är att den mottagning man ska besöka har avtalet med sitt landsting och det har Gottfries.

Jag hittade informationen på vårdguiden för stockholm, skrev ut och tog med till vårdcentralläkaren som efter mycket kontroller förstod att det var korrekt - det som stod på deras eget landstings sida ;) . Här hittar man info för Stockholm, http://www.vardguiden.se/Sa-funkar-det/Lagar--rattigheter/Vard-i-annat-landsting Se rubriken Planerad vård i annan landsting och sen 1. Genom eget initivativ.

Kolla om det finns nåt liknande för ditt landsting

Lycka till