• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Fråga om Mekobalamin ampuller

Startat av Moa, 2010-05-26, 09:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Moa

Fråga om Mekobalamin ampuller

Det verkar att det kan bli glas splitter när man bryter Mekobalamin
ampullerna. Vad skall man göra för att förhindra att det inte hamnar
i blodet. Finns det några hjälpmedel?
Moa

Mayordomo


Moa

Tack så mycket Kasper. Hade för mig att jag hade läst
om det någon gång tidigare. M v h Moa
Moa

AnnaSM

Hej !!

Ang. användning av filterstrå när man ordningställer Mekobalamin injektion.

Är det verkligen en risk att få i sig glas från ampullen? Finns det något skrivet i ämnet?  Är det ngt särskillt med just den glasampullen?
Då jag får min injektion hos distriktsköterska använder hon inget sådant.......eller är det när man injicerar själv hemma?

Vänligen AnnaSM

Moa

När min anhörig har haft vanliga uppdragsnålar i många år, men ett tag sen fick
hon flera ampuller som var svåra att bryta upp. Då märkte hon att blev mycket
glassplitter väldigt små bitar som man knappt kunde se. Det kan bli spritter så det
är bäst att använda filterstrå. Hon tar sprutorna själv.

Moa

matt-i-märg

Hej,

Efter lång väntan kan jag nu hämta ut Mekobalamin på apoteket men problemet är att det (fortfarande) saknas ett e-recept på tillhörande sprutor e t c, trots att det skulle ombesörjas för länge sedan. Läkaren är svår att nå, och vill egentligen inte befatta sig med utskrivning av B12 som hon menar är en neurologs område vid ME/CFS (och därmed bortom hennes eget). Jag har dessvärre insett att det här (när det finns ett motstånd, ointresse eller liknande bakom) faktiskt kan ta hur lång tid som helst! Dock börjar jag tappa tålamodet och funderar över hur jag ska kunna hjälpa mig själv...

Kanske finns det någon här på forumet med ett för stort lager av kanyler (uppdrags- och sticknål) samt sprutor hemma, och som kan tänka sig att sälja eller skänka några till mig? Själv har jag 1st spruta och 1st uppdragsnål kvar sedan tidigare, men det är också allt.

Jag har till och med börjat fundera på om man kan dricka ampullen istället (??) eller om hjälpmedlen går att köpa över nätet på något vis, t ex nån "svart" marknad (sterila/oöppnade så klart)? Samtidigt känns det vanmäktigt upprörande att man ens ska behöva börja tänka på alternativa lösningar, vilket i grunden beror på att en "opassande" diagnos ger särbehandling (okunskap i vården + lågstatusdiagnos).

Slutligen undrar jag om någon vet (eller har en hum om) hur lång tid Mekobalamin kan tänkas hålla efter utgångsdatum? Jag har gamla ampuller kvar i kylskåpet.
"Hopefully one day, my dream is that our medical community will produce a formal apology to the patients that—not having believed them all these years—they are facing a real illness." -Dr. Jose Montoya

Mayordomo

Mekobalamin har hållbarhet i nästan 2 år i kylskåp tror jag. Utgångsdatum står på paketet.

Självklart skall läkaren även skriva ut recept på injektionsmaterial. Se denna sida för vad läkaren behöver beställa:
http://info.me-cfs.se/lakare/b12.html#hjalpmedel

Tyvärr är det så att neurologerna ofta inte känner till ME, trots att det är en sjukdom med neurologiska manifestationer, och dessutom klassificerad som neurologisk sjukdom enligt WHO. Infektionsläkare brukar oftare känna till ME. Inom många landsting är det, tyvärr, primärvården som är utsedd att ha hand om ME-patienterna. Det innebär att din primärvårdsläkare har ett speciellt ansvar att lära sig mer och att hjälpa dig.

Det går bra att dricka innehållet i ampullen. Men då skall du ändå filtrera det, eftersom glassplitter trillar ned då man öppnar ampullen. Alltså behöver du ändå en spruta och filterstrå (ett uppsugningsrör med filter). Mer absorberas troligvis om du behåller vätskan, som nästan smakar lite sött och gott, i munnen istället för att svälja den. Jag tror grovt att cirka 10% tas upp i jämförelse om du injecerar vätskan. Alltså, är det mycket mer eknomiskt och effektivt att injicera.

Beklagar att du blivit så desperat att du till och med funderar på att få tag i material utanför sjukvårdens regi. Hoppas att det hela löser sig. Kontakta gärna patientnämnden och framför att du hamnat mellan stolarna. De har enligt lag till uppgift att föra statistik om hur vården fungerar och presentra detta för politikerna. Om du inte framför problemen, förblir de osynliga.