• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Kraniosakral Terapi

Startat av ysny, 2008-12-20, 11:44

Föregående ämne - Nästa ämne

ysny

Femejl;
Vill bara tipsa dig om ngt som fungerat för mig, och som jag personligen skulle överväga att testa om det var mitt barn.... ta detta som en ren info...

Jag går sen två år tillbaks i kraniosakral terapi och har fått STORA förbättringar, mer än ngn annan behandling jag testat. Det har gett mig delar av livskvaliteten tillbaks och jag har goda förhoppningar om att bli ännu bättre. När jag började var jag mkt mkt sjuk och jag har allt att tacka kraniosakralterapin för. Jag går 1-2 ggr/månaden och det tog ca 3 mån innan jag upplevde tydliga förbättringar. Jag vet att vi är många på "gamla" (skulle tro ett 10-tal) forumet som går i KS-terapi, och i princip alla upplever samma förbättringar som jag. Min kraniosakralterapeut berättade att de ofta givetvis gör hembesök om patienten är sängliggande, man kan behandla personer som sover, t ex. Jag har just börjat behandla min egen son med KS (för hela andra saker dock), och jag kan verkligen rekommendera kraniosakralterapi. Min son kommer vi att behandla i sömnen delvis, då det är lättare. I kraniosakral terapi jobbar man med kroppens självläkande process, man jobbar med flödet i kraniosakralsystemet, som ofta är blockerat. Just i Göteborg finns de flesta av landets experter och terapeuter.

I USA finns det en klinik speciellt för behandling av ME/CFS med enbart kraniosakral terapi, The Perrin Clinic.
CitatWe at the Perrin Clinic believe that Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalitis and Post Viral Fatigue Syndrome is a physical disorder that leads to a build up of toxins within the brain and the spine. The Perrin Technique™ has been developed to diagnose CFS ME by identifying definite physical signs and to treat the disorder by improving drainage of these poisons from the central nervous system.

Dr Perrin's book: 'The Perrin Technique' published by Hammersmith Press, is now available in bookshops. RRP £14.99. This is a must-buy for all sufferers and any practitioner interested in finding out more about the technique.

Raymond Perrin's research at the University of Salford in conjunction with the University of Manchester has provided strong evidence that an important component of CFS ME involves a disturbance of lymphatic drainage of the brain and muscles. The novel osteopathic treatment developed by Raymond Perrin has been statistically validated in both clinical trials, emphasising the need to focus future research on the biomechanical aspects of this disorder. Raymond has expanded our knowledge of CFS ME, which led to a doctorate awarded by
the University of Salford.
http://www.theperrinclinic.com/default.asp

I Sverige är det ffa bröderna Tranberg som utbildar terapeuter. De är mkt välrenommerade

http://tranbergs.net/gratis_sem.html
http://tranbergs.net/terapi.html
http://tranbergs.net/lankar_institut.htm

http://www.kraniosakral.se/
http://www.kraniosakral.se/terapi.asp
http://www.kraniosakral.se/behandlingen.asp

De förbättringar jag fått är;
sömnen mer stabil
ångest/tvång nästan helt borta (hade extrema tvång - ca 20 h/dygn - och hade NOLL livskvalitet då jag började)
mentalt och kognitivt, jag är lugn, kan tänka och är mer närvarande idag (tidigare hade jag popcorn-hjärna = KAOS)
energimässigt, har mer energi idag
värk, har mkt mindre värk idag
är inte alls säng/soff-bunden idag på samma sätt som tidigare (idag kan jag sitta upp betydligt mer!)
kortare återhämtningstid
Allmänt gladare, lugnare, piggare och hopprull - inser att kroppen kan läka mkt själv, med rätt hjälp... tidigare var jag utan hopp.

Jag har ff bara 10-30% funktionsnivå (enligt David S Bells skala) men skillnaden är ändå enorm för mig personligen, och för min familj. Från att ha varit i konstant "krasch-tillstånd" och extrema tvångs- och sömnproblem (kaos) är jag idag lugn och glad och kollapsar inte längre dagligen (föll ihop på golvet i fosterställning pga utmattning varje dag under många år). Känner mig starkare. Även om jag fortfarande har MKT låg aktivitetsnivå, har jag ändå möjlighet att vara närvarande, och för mig betyder det mkt att inte behöva ligga i soffan hela dagarna. Jag har också kunnat börja laga mat ibland, och ta hand om en tvätt, vilket jag inte kunnat på många år. Jag har lång väg kvar, men är på god väg. Idag har jag hopp om både livet och framtiden.

Jag har ett 10-tal vänner/familj (med andra typer av besvär) som också går i KS, och som alla är lika positiva som jag över resultaten man får.

Jag tror också väldigt mkt på kinesiologi.

CitatKranioSakral terapi är en mjuk metod att behandla skallens och ansiktets alla ben i förhållande till ryggradens kotor ända ner till bäckenet och korsbenet. Stort fokus hålls på deras samband till den yttersta av de tre hjärnhinnorna, som kallas hårda hjärnhinnan (Dura Mater), och som finns inne i kraniet och i ryggradskanalen ända ner till sakrum/korsbenet. Man rättar till små felställningar som i sin tur påverkar och påverkas av precis allt i hela kroppen. Det gör man genom att väldigt uppmärksamt känna in små rörelser i kroppen och följa kroppen dit den själv vill. Man behandlar alltså med minsta möjliga motstånd, och därför kan man komma väldigt djupt med den här tekniken. Kroppen visar själv vad den vill ha för behandling, så kroppen guidar in mig och visar kroppens minsta restriktioner.

KranioSakral behandling är en fysisk behandling även om den är väldigt mjuk. Men eftersom allting är en helhet så kommer man även att ha en känslomässig och mental effekt när man släpper på gamla spänningar så att cellminnet påverkas. Och det är lite det som den här tekniken går ut på.

KranioSakral terapi bygger på att ryggmärgsvätskan pumpas ner i ryggraden från kraniet mot sakrum med en speciell puls som kallas för den KranioSakrala pulsen. Den pulsen ligger vanligtvis på 6 – 12 / minut och är helt fristående från hjärtpulsen och andningsrytmen. Ryggmärgsvätskans uppgift är att förse hjärnan och ryggmärgen med näring och transportera bort slagg plus att fungera som en stötdämpare för hjärnan och ryggmärgen. Dura Matern, yttersta hjärnhinnan, bildar som en tjock, vattentät "säck" som omsluter hjärnan, ryggmärgen och ryggmärgsvätskan. Den sitter fast i kraniets ben, på ett par ställen i övre ryggraden och i korsbenet/sakrum.

Den här "säcken", Dura Matern, är inte elastisk, så för att ryggmärgsvätskan ska kunna få plats att pumpas ner i ryggradskanalen så måste den "slackas". Det blir som en sammandragning på längden för att ge mer utrymme för ryggmärgsvätskan och det ger i sin tur en breddning av kroppen och kraniet. När Dura Matern sen töms på ryggmärgsvätska så sträcks den och blir längre, och smalnar av. Därför bildas det en subtil rörelse när ryggmärgsvätskan pumpas fram och tillbaka. Själva fyllnadsfasen kallas för FLEXION och tömningsfasen kallas för EXTENSION.

Eftersom hinnorna sitter fast vid olika ben i kroppen så fortplantas rörelsen vidare ut och påverkar ben, bindväv och muskler osv. Hela kroppen påverkas till ett specifikt rörelsemönster som följer flexion/fyllnadsfasen och extension/tömningsfasen. Det här är väldigt subtila rörelser och de kan inte ses med blotta ögat, men man kan alltså öva upp förmågan att känna de här rörelserna. Man känner dem vanligast i kraniets olika ben och jäms med ryggraden och ner till korsbenet/höftbenen, men de kan kännas i hela kroppen via bindväven.

Eftersom kraniet och sakrum är ihopkopplade med varandra så kommer en felställning eller obalans som finns i kraniet alltid att även påverka bäckenet och tvärtom. När en kropp befinner sig i ohälsa kan det KranioSakrala systemet bli kraftigt påverkat och det kan leda till olika rotationer, låsningar och glidningar. Det kan göra så man får en vriden kropp eller bäcken, så att kroppen blir ojämn och osymmetrisk och det i sin tur kan påverka alla kroppens olika system. Utifrån den KranioSakrala rörelsen kan man utvärdera om det finns olika rotationer, låsningar, eller glidningar. Man utvärderar ifall det är någon obalans i det KranioSakrala systemet och om det sitter i Dura Mater, suturer eller någon annan vävnad eller ledstruktur, och sen korrigerar man det. Eftersom hinnorna sitter fast på vissa delar av kraniet mm, så kan man använda de olika benen som "handtag" för att arbeta med hinnorna.

Det KranioSakrala systemet har också en mycket nära koppling till autonoma nervsystemet, som har med stress och vila att göra. Därför kan man ofta lugna ner ett stressat system ganska snabbt, och då ökar också kroppens eget immunförsvar.

Femejl

Tack för ditt fina inlägg, Ysny! Jag har förstås kvar det du skrev till mig när du skickade info om ME/CFS via e-post. Så fort sonen har ork är tanken att vi gemensamt ska gå igenom Pacing, dina erfarenheter av vad som gjort dig bättre, andras erfarenheter osv. En sak i taget, bara! Just nu är det ju som det är med honom. Han behöver orka med en liten stunds koncentration innan han är mottaglig för samtal. Jag vägrar dock tro något annat än att han snart är där, så.....

När du skriver kraniosakral terapi så undrar jag om utövaren kallas kraniell osteopat? Jag förmodar att det är så! Sonen gick i alla fall hos en sådan på många behandlingar under 2003 och gjorde det ingen skillnad förutom i plånboken  :(, men då hade vi heller ingen aning om vad som fattades sonen. Denne utövare ska vara en av de främsta i Sverige. Han reser regelbundet till England för att vidareutveckla sig och han har sedan många år utbildat andra i Göteborg. Självklart inser jag att det var då och att nu är nu så lika självklart är att vi kommer att försöka allt - igen! Det är nog inte mycket av alternativmedicin/-behandlingar som vi inte har provat till för några år sedan när jag insåg att det var lönlöst.

Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

ysny

Femejl;
Ja, jag vill bara berätta om vad jag skulle göra om ngt av mina barn var sjuka... Hoppas att du kan lägga detta till din informationsbank och fundera. Har du frågor kring KS, säg till! Ja kan säkert få en rekommendation på en bra terapeut i ditt närområde, om det skulle bli aktuellt. :)

Ja, det är ungefär samma. Kraniosakral terapi är en del av osteopatin, och vissa är även osteopater i grunden andra jobbar enbart med KS, vad jag förstått. Men det finns olika skolor. Mig veterligt är Tranbergs utbildningar allra bäst i Sverige.

Hur länge testade ni KS? Vill bara poängtera att jag fick märkbara resultat först efter flera månader, dvs ca 8-10 behandlingar, och det blir mer och mer resultat för varje halvår. Jag har gått 2 ggr/månaden, utan uppehåll i exakt två år nu i december. Jag har ff långt kvar men jag märker mer o mer resultat för varje kvartal. Jag utvärderar mina framsteg i 6-12 månaders-perspektiv. Ibland blir jag sämre en kort tid direkt efter behandlingarna (mer värk, behöver vara soffliggandes) men sen "hoppar" jag upp ett snäpp till, osv.

Ja, det blir mkt dyrt, helt sant, men jag har insett att det inte finns många andra behandlingar att hoppas på, samtidigt som jag verkligen har sett resultat både hos mig själv och många många andra. Jag tror enormt mkt på kroppens egen förmåga att läka, om den får rätt förutstättningar, och detta tar allt i just MIN takt. Behandlingen anpassas till hur mkt min kropp orkar ta itu med, så behandlingen är olika för alla. Jag kan inte få för "tuff" behandling, eftersom jag då får mkt värk i 2 veckor efter behandlingen. Så vi tar det försiktigt ena gången, tuffare den andra. Jag gör personligen mkt hellre detta, än att testa läkemedel med en massa biverkningsrisker. Men det är jag och mitt val.

Blir jag frisk(are) är alla pengar jag lagt ut värt det, men det är ju svårt att skrapa ihop den när man är sjuk och inte har några. Moment 22. Min man och jag, tillsammans med mina föräldrar, har gjort ett medvetet val att köra denna väg, och satsa. Jag får stöd även med pengar av mina föräldrar, när det behövs. Hittills är det värt varenda krona.

Min son behandlas nu för problem med ögonen, som jag är övertygad om att vi kan lindra med behandlingen. Jag har även sett resultat hos andra vänners barn med ADHD-problematik få enorma resultat. Vet också att det finns mkt forskning kring just kraniosakralterapi och bl a  ADHD, migrän, whiplash, värk och ME/CFS internationellt.

Millgill

Jag kan bara hålla med om Kraniosakral terapi. Den är jättebra!

Jag går hos en tjej i Borås som är kiropraktor och kraniosakral terapeut, hon har läst drygt 5 år i Storbritannien på en av de bästa skolorna där och vidareutbildar sej regelbundet vidare inom området. Hon har dessutom läst kinesisk medicin i Kina under tio år.

Jag snubblade på henne i våras och har gått regelbundet (från början varje vecka och nu var 4:e vecka) sedan dess och jag märker stor skillnad, och hoppas på mycket mer för framtiden  :). Vi har haft en rätt tuff höst med mycket att göra och jag har egentligen "arbetat" (här hemma) alldeles för mycket vilket märks på formen som inte är bra. Efter jul kommer situationen här att lugna ner sej så då hoppas jag på större förbättringar ändå. Jag skulle gå oftare om jag hade råd (en behandling hos henne kostar 330 kr) och hoppas på det i framtiden. Framförallt har det varit positivt för den kognitiva biten av mej...

Hon är så bra att jag har släpat dit min man, min mamma och pappa samt min tioåriga dotter (för migrän) och vi tycker alla att hon är jätteduktig, även om mamma, pappa och maken mest går för kiropraktiken så får den släng av det andra med.  ;)

Femejl

Jag gör vad som helst för båda mina söner, kosta vad det kosta vill. Vi är en pyttesläkt (en 85-åriga mamma som bor på hem i Västerås och en syster i samma stad) sen är det bara jag och mina två söner som bor 55 mil därifrån. Deras pappa försvann ur bilden då barnen var 3 och 6 år. Den släktlöshet jag alltid har gillat har plötsligt blivit en belastning, men så är det och jag är ju van vid att stå för allt och klara allt själv så det ska gå nu med.  ;)

P.g.a. olyckliga omständigheter har jag varit arbetslös i många år, men jag har hela tiden och utan tvekan lagt mina pengar på barnen. Jag, och säkert fler med mig här på forum, tar mycket gärna emot rekommendation på en terapeut. För mig är det Varberg. Jag ska också kontakta den man sonen gick hos. Ni frågade hur många behandlingar? Många, är svaret. Jag vet att jag betalade upp emot 10 000 kr sammanlagt. Men vi hade ju ingen diagnos och förstod väl inte reaktionerna.

P.S. Jag vet inte hur jag ska tacka er alla för de allra underbaraste tips, era kunskaper och alla uppmuntrande ord. Jag vill inte att ni "går på tå" för mig. Det kommer en fas två och jag tror det värsta i "nyfasen" är över nu när jag klarat av alla informationsträffar med våra egna doktorer.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.