• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Försäkringskassan

Startat av silversessan, 2009-01-04, 21:25

Föregående ämne - Nästa ämne

silversessan

CitatFörsäkringskassans uppgift är att bedöma arbetsförmågan hos dem som ansöker om sjukpenning. Inte att bedöma hur sjuka människor är. Alla har inte det klart för sig. Det är arbetsförmågan som är försäkrad, inte sjukdomen.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2273249.svd


Kommentarer:
CitatFKs läkare begår lagbrott
FKs läkare skriver utlåtanden om arbetsförmåga, helt i strid med FK eget Metodstöd för handläggare och försäkringsläkare 2004 (finns på FKs hemsida). FKs läkare undertecknar med sina medicinska titlar. Detta kallas Förebärande av allmän ställning och kan ge upp till 2 års fängelse enligt Brottsbalken eftersom de inte är anställda som läkare utan som Försäkringstjänstemän Utan Beslutsrätt. Och ingen FUB kan ställas till ansvar av JO eller Socialstyrelsen.
Anmäl inläggetSvara på inläggetKalle Kanin , 2009-01-03 23:11
.


ysny

#1
CitatDen som är sjuk stannar i sjukförsäkringen. Det är inte tal om annat.

Problemet är ju att handläggarna gör felaktiga bedömningar gällande just arbetsförmågan, och att de inte är insatta i hur funktionsnedsättande vissa sjukdomar är...

CitatDe som har skäl att känna sig kränkta är väl de som arbetar och bidrar till den sjukförsäkring vi har, när de får kännedom om att sådana som är allt annat än sjuka och svaga går sjukskrivna? Den som kan arbeta ska väl arbeta? Är inte det en rätt sund grundprincip?

Detta argument har jag hört av släktingar, måånga ggr. Att de inte vill bidra med sina pengar för att jag ska gå hemma och lata mig... Jag blir rädd när det kommer från politiker. Jag byter MER ÄN GÄRNA med dem, jag vill inget annat än att bli frisk och jobba igen... Kanske en filmad dokumentär från sängliggandes ME-drabbade skulle funka? För att verkligen visa dem hur sjuka vi är? Följa en ME-patient i en månads tid och se vad som händer efter ett läkarbesök...

Moa

               
Hej!

En ME-patient som är vän till min faster, har varit på utredning som har begärts från Försäkringskassan för bedömning av arbets-förmågan. Patienten fyller 64 i höst. Hon fick träffa socionom, psykolog, läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast. Dom flesta var chockade varför FK skickar en person som är nästan pensionär. Dom hade aldrig haft så gammal patient, hade sjukgymnasten sagt som har arbetat med bedömningar över 20 års tid.

Läkaren hade varit som militär, hårdhänt, så undersökning orsakade svår värk i höfterna. Läkaren visste inte vad
ME var.

Psykologen sade att ME är väl inte en riktig sjukdom, man
bara kallar för ME när man inte vet vad felet är. Hon sa
att det inte ligger högt i kurs hos läkarna, att alla läkare
tror in på den diagnosen. Och att det inte fick att jämföra
med t.ex. cancer. Gissa om den här patienten blev ledsen,
för hon är så dålig och har varit det i flera år.

Hur kan läkare och psykolog arbeta med bedömningar när
dom inte kan något om ME, så att dom ifrågasätter att det
finns. 

Har någon annan varit på sådan bedömning?

Moa

Mayordomo

#3
Hej!

Tyvärr är detta den bistra verkligheten för oss med ME.  :'(

Vad skall man göra?

Mitt råd är att alltid kontakta patientnämnden när man hamnar mellan stolarna. Deras uppgift är just till för sådana fall. De skall även varje år göra en skrivelse över året som gått, och då är det viktigt att okunskapen om ME inom vården lyfts fram.

Det finns personer som blivit rejält kränkta av sjukvården. En del har fått självmordstankar. En och annan har säkert begått självmord av kränkande bemötande. Många vet ju inte om vad de lider av och de är särskilt utsatta för en kränkning. Vi som känner till vad vi lider av har ju lättare att stå emot kränkningarna mentalt, men ifall man är oventandes om vad man lider av är det svårare att psykiskt klara av en kränkning.

Jag har också många gånger undrat varför Försäkringskassan tvingar ME patienter till krävande utredningar som inte utreder en för den sjukdom man är sjukskriven för, dvs ME. Utredningen görs av en mängd personer som aldrig har hört talats om ME. Hur pass vettigt är det? Det är många som jag känner med ME som har varit utsatta för sådana här utredningar under gågna året. De har blivit hotade med att bli av med sin sjukpenning ifall de inte deltar i utredningen. Det är rena moment 22. De som verkligen är sjuka och inte klarar av utredningen, blir utan pengar. Hmm. Helt klart har inte Försäkringskassan förstått vilken typ av invaliditet man får av att ha ME. Om man har medelsvår ME bör en utredning inte vara mer än 30 minuter åt gången max en gång per vecka. Men det finns personer som tvingats till att delta varje dag en hel vecka.

Det går att göra en anmälan ifall man ej fått en vård baserad på kunskap och erfarenhet. Du hittar länkar för anmälan här: http://me-cfs.se/patient.htm#_Toc215757268 . ME är en somatisk sjukdom och det är det ingen tveksamhet om. Personer som hävdar att ME finns, arbetar inte efter vetenskap.

Detta säger Socialstyrelsen om ME-vård: http://me-cfs.se/dok/080715-SOS-Tillsynsenhet.pdf
Dvs om du inte primärvårdsläkaren har tillräcklig kunskap, skall man få träffa en specialist inom neurologi.

/Kasper

Moa

Tack Kasper. Visst är det hemskt att dom inte vet nåt om ME.
Den här patienten blev chockad och mår väldigt dåligt. Hon förstår inte att en psykolog börjar med att ifrågasätta diagnos som hon har haft i flera år och påstå att den sjukdomen inte finns. Inte ens läkaren visste vad ME var, hon bara pratade om att vara trött när patienten är så svårt sjuk på alla sätt.
Moa

Mayordomo

#5
Hälsa patienten så mycket! Hoppas att hon lyckas "skaka av sig" det hela och insé att de hon haft kontakt med inte har tillräcklig kunskap kring ME. De har heller inte tillräcklig kunskap kring hur man bemöter patienter med kroniska sjukdomar som är i en utsatt position.

Skicka henne mina tankar och positiva energi! :)

Hon skall veta att hon inte är ensam om att bli bemött dåligt inom vården. Jag skulle tippa på att 99% av oss med ME blivit dåligt bemötta någon gång. En grov uppsakttning är att över 70 % av oss blivit dåligt bemötta det senaste året. Att få ME är att få ett stort ansvar. Man måste ta reda på allting själv kring behandling. Det är sällan/aldrig någon läkare som tar initiativ till att hjälpa oss på ett optimalt sätt. Nedan får du de öppna breven till Regering och Örebro läns landsting som jag skrev 2007, och som beskriver situationen översiktligt kring vårdsituationen för oss med ME.

http://me-cfs.se/dok/071001-till-Regering.pdf
http://me-cfs.se/dok/071015-brev-till-OLL.pdf

Moa

Tack Kasper! Du är guld värd. Ditt arbete är till så stor nytta för Me sjuka. Trevlig helg!
Moa

affa

#7
Hittade en intressant länk i RME:s forum för personer, som inte får sin sjukdom godkänd av försäkringskassan.
En jurist Erik Ward, som arbetat som jurist på försäkringskassan i 33 år, fick avtalspension vid 60 år och företräder nu personer drabbade av just försäkringskassan eftersom han ser ett stort behov av hjälp för dessa individer.
http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=15360

Wielka

Är ny här på forumet efter att ha fått diagnosen kroniskt trötthetssyndrom för en liten tid sen.

Jag har problem att få läkarna, jobbet och försäkringskassan att förstå att jag är så dålig som jag säger...
Blev också ivägskickad av försäkringskassan till Göteborg för en utredning där jag fick träffa psykolog, psykiater, socionom, sjukgymnast och läkare.

Dom bedömde min förmåga att arbeta till 50%. Tack, säger jag bara, för nu är det vad försäkringskassan och min läkare tror att jag kan jobba. Under tiden jag var där, hade jag en period där jag var lite bättre. Men dom skulle sett mig när jag kom hem istället.

Jag har en förmåga att stänga ute det värsta en tid, speciellt när jag umgås med folk. Detta gör jag i princip omedvetet, och det är verkligen en nackdel för mig eftersom det är så svårt att få folk att tro att jag verkligen är urkass till och från.
När jag kommer hem deckar jag i stället.

Min läkare tror att jag kommer bli återställd, eller åtminståne kommer att kunna jobba 75-80% så småningom.
Finns det ngn som känner till ngn som blivit så pass bra?

Jag har det nog ganska bra mot vad många andra här på forumet, men jag är väldigt rädd att det ska bli sämre. Det känns som det går bakåt istället för framåt nu.
Speciellt när jag blir sjukskriven ett par veckor, sen måste jag jobba 25% igen eller rentav 50%, för att sedan bli sämre och bli sjukskriven igen. Fattar inte varför dom ska hålla på så... Det blir ju inte bättre... >:(

Men nu blev jag långrandig...

Finns det fler som har haft problem med läkare, jobb och försäkringskassan?
Har ni några tips?

Finns det ngn här som orkar jobba? Om än så lite?

Mvh/ Malin


Mvh/ Malin

erjomi

#9
Jag tror nästan alla har problem med FK och läkare i mer eller mindre omfattning. Jag haft läkare där det tydligt framgår att de inte tror att jag är sjuk och som har sagt att det finns ingen forskning gjord av kronisk trötthetssyndrom vilket givetvis är ett tecken på extrem okunnighet. Gällande arbete så är det olika beroende på möjligheter att anpassa arbetetet efter ens förutsättningar och nivån på sjukdomen. En hel del jobbar 50 eller 25 procent men det finns några få som kan jobba 100 procent också men de kan oftast lägga upp sitt arbete enligt egen förmåga. En stor procent är också heltidssjukskrivna. Detta är baserat bara på de personer  jag har haft kontakt med, statistik bör inte vara omöjlig att hitta om du söker det.  

Saga_1

#10
Sänkt ersättning från FK 2010

Hej alla medsjuklingar
Här kommer lite mer goda nyheter till alla oss som har det så lätt i livet
(Och ja, en stor nypa ironi)

En halv miljon får sänkta ersättningar
Nyheter Sveriges Radio - Ekot, fredag 25 september 2009
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3124574

CitatEn halv miljon får sänkta ersättningar
Nära en halv miljon svenskar kommer nästa år få sänkt sjukersättning, sjukpenning och föräldrapenning. Det som i dag får de högsta ersättningarna som kommer att påverkas eftersom det så kallade prisbasbeloppet sänks.
CitatResten som får sänkt ersättning, drygt 370 000, är sjuka och förtidspensionärer. Att de är så många beror bland annat på att även den lägsta garantiersättningen i sjukersättningen sänks. Catharina Frössling i Bankeryd fick en obotlig neurologisk skada efter ett fellyft när hon jobbade i äldrevården för tjugo år sedan. Hon tycker de här grupperna drabbas dubbelt. De får sänkt ersättning och skattelättnaden går till de som jobbar.
Gradvis insjuknande med start när jag gjorde lumpen 2003.
Diagnostiserad aug 2008 på Gottfries
ME (G93.3)
FMS (M79.7)

Lore

Hej alla!
Jag har nu varit heltidssjukskriven under ett helt år ... enligt mig pga me/cfs som jag också har fått diagnos av Gottfries. Men min psykiater har hela tiden sjukskrivit mig under recidiveriande depression. Något som jag nästan tror har gynnat mig mer än om hon hade gjort det under me/cfs diagnos. Nu har det ju gått ett år och det är dags att ansöka om förlängd/fortsatt sjukpenning.

Jag har inte haft några problem med FK under det gångna året (pga empatisk och bra handläggare antagligen) . Men nu när det har gått ett år är det dags för övergranskning av försäkringskassans egna förtroende läkare osv. Jag fick veta i veckan på mitt avstämmningsmöte att de nu vill ha en bedömning av mig som ska göras av smärtspeciallist läkare och en  psykiater som dom beställer. Det "roliga" med detta är att jag står i kö till smärtspeciallist och har fått besked att vänte tiden är 1-2 ÅR!!! men om försäkringskassan beställer ...så behöver jag bara vänta 1-2 månader på bedömning. Fantastiskt ...

Jag tycker att det känns otroligt jobbigt att vänta på denna bedömning som FK ska skicka mig på. När jag frågade hur den skulle gå till , om det skulle göras några fysiska tester osv, visste handläggaren inget om det. Jag vill ju veta vad jag har att vänta mig.
Me/cfs sedan 2006

Mayordomo

ME sjuke Bengt Lindström blir aktivt motarbetad av Försäkringskassan. Han får inte ut dokument enligt laglig rätt utan JustitieOmbudsmannen (JO) får hjälpa honom. Han får inte ha med sin läkare vid möten med Försäkringskassan, mm.


Kroniskt sjuk blir motarbetad av försäkringskassan
Länstidningen Östersund
http://ltz.se/nyheter/stromsund/1.2965086-kroniskt-sjuk-blir-motarbetad-av-forsakringskassan

joizmeds

jag vet att tråden är halvdöd, och att jag int ehar något nytt- o absolut inget positivt att berätta..

jag kallades till försäkringskassans utredningar... första grejen var psykolog, 1,5-2h.. Trodde det värsta men blev positivt överraskad, nej hon vist einte direkt vad ME var MEN hon lyssnade o verkade förstå- och hontrodde på mig o "led med mig/oss" gjordes även tester, matte/minne/tänka.. vet ej vad resultaten blev.. men jag som förr var högintelligent o hade MVG i alla mattekurser (o bäst på hela gymnasiet på nationella) visade nog iaf att jag är klart sämre nu....

men iaf.. i måndags var dte dags igen, läkare/arbetsterapeut och sjukgymnast.. trodde de skulle va ihop i hålla på 1,5-2h i fasade för detta..
När jag kom dit fick jag veta att dte var 2h/ person där.. så typ 5h....
INGEN av dem viste vad ME var... den ena mer aggogant o otrevlig än den andre..

jag som aldrig visar mig svag, jag som aldrig visar tårar bröt ihop efter den andra o grät av smärta o trötthet.. musklerna krampad ei hela kroppen, migränen var hemsk.. kroppen o huvudet var helt slutkörd...

och då hade inte det värsta börjat...

sjukgymnasten var sist, och skulle göra fysiskt test... gå, gå o gå.. höll på o tuppa av, vinglade, höll på att ramla, bad att få avbryta redan där.. men hon var på mig hela tiden "fortsätt, kämpa på" kämpa mer, kom igen. du var la hästtjej- kämpa! men de där långa fina benen kan du ju gå långt, gå gå...

sen trapa.. upp o ner. tårarna var i ögonen benen vek sig, jag klarade inte gå utan trappräcket, så drog mig upp o ner... och testte fortsatte o fortsatte... jag ville bara dö. jag ville bara bort.. men tvingades att fortsätta. När dt evar över föll jag ihop, grät, och krampade.. tog mediciner men kund einte stå på benen, kund einte ta mig till hissen på 2h.. bara låg där i väntrummet o skakade av smärta o utmattning.

vet ej hur det går. vad d ekom fram till... min kontaktperson/extramamma ringde handläggaren på försäkringskassan o berättade hur dt egått till o hur slut jag varit efteråt.. varpå han sa "detta borde ni anmäla, o varför har läkaren skickat dig på detta, du har ju diagnos o hel sjukskrivning?" men dte var ju HAN (fk) som skickat dit mig... så nu sitter jag här. tre dar senare fortfarande död i kroppen... av något j inte komme rh anån nytta av.. suck

kämpa på ni därute!K-Boy

 :(

Fy satan...! Det var det jävligaste jag hört...eller läst !

Hoppas detta nu inte skapat en varaktig försämring utan att du återhämtar dig igen...

Hade så gott det nu går...
K-Boy

8)
It all started with a flu back in 1993...

Diagnos: G93.3

Mayordomo

Aj, vilken trist historia. Tyvärr, alltför vanlig. Ja, vad skall man göra med okunskapen? Det var en både kränkande, tortyrliknande och förnedrande behandling du utsattes för.

K-Boy

Försäkringskassan förlorade viktigt mål efter 3 år, gällande sjukersättning!

Lotta Johansson 45, tog strid mot Försäkringskassan.
En kamp som gick genom tre domstolar och där tillslut Försäkringskassan förlorade i högsta förvaltningsrätten.
Lotta Johansson lider av ­kroniska smärtor, fibromyalgi och utmattningssyndrom. Kampen började i maj 2010, när hon blev ­utförsäkrad.
I veckan kom Högsta förvaltningsdomstolens dom - som ger Lotta slutgiltigt rätt till sjukersättning vid långvarig sjukdom, alltså förtidspension.
Framför allt rör det sig om ­personer med lång sjukhistorik och lite otydligare diagnoser, som smärta och psykiska sjukdomar. Och som saknar möjlighet till ­rehabilitering.

Aftonbladet 2013-10-11
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17637535.ab

8)
K-Boy
It all started with a flu back in 1993...

Diagnos: G93.3

Mayordomo

Fyra gånger fler får sjukpenning indragen år 2017 jämfört med 2014
enligt en rapport av insepktionen av socialförsäkringen (ISF):  Rapport 2018:12 « Ökning av antalet personer som får beslut om indragen sjukpenning »

Andelen personer som får sin sjukpenning indragen varierar kraftigt i landet
Pressmeddelande 29 maj 2018 av ISF (inspektione för socialförsäkringen)
http://www.inspsf.se/om_isf/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande-detaljvy//andelen_personer_som_far_sin_sjukpenning_indragen_varierar_kraftigt_i_landet.cid6760

http://tt.omni.se/fyra-ganger-sa-manga-miste-sjukpenning/a/dd80Rz

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/05/29/fyra-ganger-sa-manga-miste-sjukpenning/