• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Spikmatta?

Startat av LillaY, 2009-01-12, 22:59

Föregående ämne - Nästa ämne

Mayordomo

Tack för att ha hjälpt till att reda ut vilka skillader det är mellan de olika mattorna! Det har hjälpt mig och säkert många andra ME-drabbade, så vi slipper lägga ner energi på detta själva i den mentala dimman.

Femejl

Jag gör här en sammanfattning över de olika spikmattorna. Då kan nya medlemmar som är intresserade snabbt hitta vad som är vad.

Min Svenska spikmatta ligger nu i fyra delar på mitt sovrumsgolv och ser för bedrövlig ut, så även om den är skön så är den alltför besvärlig att hantera. Så fort man ska flytta på den så släpper klämmorna mellan plattorna. Dessutom har man klisterremsor på baksidan som fladdrar runt när plattorna lossnar. Näe, det får vara med den! Våra Shakti har dessutom anlänt nu. Jag är övertygad om att det blir lättare att verkligen använda sin matta om man utan problem kan lägga den på sängen.

OBS! Det som står om effekterna av Shaktin gäller förstås alla spikmattor!

CitatSHAKTI spikmatta har 6000 akupressurpiggarna vilket gör den till ett effektivt verktyg för hjälpa till att lösa spänningar och ge djupavslappning.

Shakti frisätter stora mängder endorfiner, må-bra och lycko- hormoner som ger kroppen återhämtning och vila.
Ditt välbefinnande kommer att öka vid regelbunden användning, både fysiskt och mentalt.

Spikmattan ökar blodcirkulationen och syreupptagningen.

Använd Shakti spikmattan vid: stress, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression, låg energi, träningsvärk mm.

    * Den oranga färgen är glädjens färg och står för lust, kreativitet och andlig medvetenhet.
    * Den gröna färgen ger lugn, harmoni och själslig balans.

Man rengör den genom att öppna kardborrebandet, ta ut skumgummimadrassen och lite lätt handtvätta tyget.

CitatDEN RYSKA mattan  har ca 4700 "spikar" mot Shaktins 6000. Den Ryska har även en uppblåsbar luftkudde. Om man inte blåser upp kudden så blir den likt shakti. Det går bra att ligga på den utan att blåsa upp den. Man behöver inte blåsa upp den varje gång och den går att förvara med luft i om man vill.

Den ryska mattan har färgen turkos. Den finns också i plast, men är då mest avsedd för terapeuter som lätt behöver skölja av den mellan kunderna.

CitatDEN SVENSKA spikmattan består av fyra bitar i plast som man trycker ihop med ett slags klamrar. Dessutom medföljer bred specialtejp att fästa på baksidan. Mattan har 600 st, 1,5 cm långa spikar.
Den är allergitestad (innehåller ingen PVC, Latex eller farliga lösningsmedel) och hygienisk. Det är bara att skölja av den i duschen.

Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

ysny

Vill bara säga att jag personligen ÄLSKAR min svenska spikmatta, och tycker inte alls att det gör nåt att delarna inte alltid sitter exakt ihop. Den är lätt att lägga ihop i 4 delar, jag tycker inte alls att den är besvärlig. Enkel att sätta ihop, enkel att lägga under sängen efter användning... ;) Den har stora piggar, och är underbar.  Jag använder den i sängen varje kväll och har märkt stora förbättringar av sömnen (mitt största ME-problem). Jag ligger endast i linne och trosor.

Femejl

Underbart Ysny, att det finns något för oss alla   ;D

Eftersom jag ska sälja en av våra "Svenska" så har jag letat info till annonsen och på Swehealth, som är billigast med 538 kr + frakt 61 kr, säger man så här:

CitatSlipp gå på Massage / Akupunktur lika ofta, behandla dig själv med spikmattan.

Den enda Spikmatta som passar alla! Tillverkas i Sverige.

Denna Spikmatta lindrar värk, stelhet, stress och sömnlöshet. Utvecklad enligt 1000-åriga indiska traditioner.

Detta är den enda Spikmatta som passar alla! Från dig med hög smärttröskel, till dig som är smärtkänslig. Du reglerar nämligen spikarnas tryck mot ryggen med en handduk eller T-shirt. Detta är möjligt pga spikarna längd (1,5 cm) samt att de inte sitter för tätt. Spikmatta/Akupressurmatta är därför den enda på marknaden som den med hög smärttröskel till den med exempelvis Fibromyalgi, reumatism, Whiplash eller som är smärtkänslig kan använda. Hudvänlig, innehåller ej PVC eller Latex. Hygienisk då den är enkel att skölja av. Behandlar på djupet och är effektiv även för nacke och axlar.
Äkta indisk Spikmatta. Hygienisk, godkänd av Läkemedelsverket och tillverkad av livsmedelsgodkänd plast.

För mig blev plattorna tyvärr för krångliga.  :)
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

Det här intresserar mig. Jag försöker få stil på min kropp med hjälp av värmedynor och massagemaskiner. Spikmatta verkar suveränt.

Jag undrar kan ni jämföra pigglängd också  ;D

Efter eget googlande så verkade en del "spikar" vara mjukare än andra

och by the way - så är jag spekulant på en begagnad Shakti, eller ev den svenska
Femelj.
har du den kvar och vad vill du ha?

Skulle man kunna använda en del  sin vippfåtölj - mina vader.....

MVH SUS


Femejl

Jag begär 450 kr i en lokal annons vilket innebär 0 kr i frakt. Faktum är att jag tror att du kan hitta mattor direkt från återförsäljare till nästan samma pris. Såg på azon.nu att de tar 539 kr (eventuellt inkl. frakt??). Hör av dig om du skulle vara intresserad ändå så kan vi säkert komma överens om ett bra avtal.

Länk till min annons

http://www.varbergstorget.se/index.php?val=info&id=2969&l=&kategori=19&franfs=1&stad_namn=varberg&tsokord=

Jag förstår inte riktigt din fråga om vippfåtölj och dina vader.. Vad menade du?
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

#26
Det försvann ett ord :-[

jag hade tänkt lägga en del under vaderna när jag sitter i min vippfötölj  :)

Oj - såg att den är mindre än jag tänkt mig

Beslutsångest.....


Femejl

#27
Den Svenska är 60 x 40 cm - spikarna är 1,5 cm
Shaktin är 70 x 42 cm - spikarna är 0,5 cm

Igår packade jag upp min oranga Shakti och jag höll på att knäcka mig. SKUMGUMMI är mitt värsta material. Jag kan bara inte ta i det och lika illa är det om det ligger ett tyg omkring som frasar och glider mot skumgummit. Så jag rös och våndades hiskeligt av ilningarna i mina tänder när jag slet ut innandömet   ;). Tack och lov stod det i manualen att det går bra att använda mattan utan fyllningen.

Nu har jag prövat båda och jag anser att en av Shaktins fördelar är att man kan lägga upp den över en kudde och därmed komma åt hela nacken. Det går inte på den Svenska som är helt styv. På den Svenska behöver jag en tunn T-shirt medan jag inte kan ha något alls på Shaktin, för då känner jag ingenting. På Shaktin kan man behandla säte, lår, mage, fötter, käke och nacke. Den Svenska kan i alla fall inte jag använda någon annanstans än på ryggen.

Mitt beslut blir att jag varvar de båda efter behov. Sonen ska få sin Shakti om en vecka och jag är övertygad om att den passar honom bäst. Därmed är fortfarande en NY Svensk matta till salu via annons. Om smärtkänslighet förekommer i ME menar jag Shaktin vara bäst för er.

Nu tror jag väl att all information som finns att få om de olika spikmattorna finns under denna tråd, eller vad säger ni!
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

susan

jajjamensan

Din info gör att jag skall söka begagnad shakti

:)

Mayordomo

#29
Jag såg en rysk spikmatta på hälsokostaffär. Den verkade mycket lika Shakti, men vid närmare studie visar det sig att varje runda platta med taggar har två cirklar (av olika diamentrar) med taggar, medans Shakti har tre cirklar. Den ryska spikmattan har färre antal taggar. Det gör att varje tagg får ta mer av kroppens vikt penetrerar mer.

Jag har Shakti och tycker den är bra och lagom, men kan tänka mig att den ryska har en djupare effekt. Kanske för kraftig för några? Jag somnar inte av Shaktin, men jag tycker den kan vara skön att ligga på för att slappna av ibland.

Jag såg plastvarianten av den ryska mattan och den såg inte så dum ut. Det är nog skönt att kunna rengöra den ordentligt emellanåt. Att ha skumgummi eller luft i mattan tycker jag är onödigt ifall man ligger i sängen. Madrassen är ju mjuk och det blir ju bara en kant av att ha skumgummi i. Men det behövs kanske skumgummi för att hålla mattan utbredd så inte tyget skrynklar ihop sig. Den ryska plastvarianten tror jag är bra på det sättet att plasten verkade vara styvare än tyget.