• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

IBS

Startat av Pippin, 2008-11-24, 23:34

Föregående ämne - Nästa ämne

Lore

Hej, jag har haft problem med min mage länge ... det har kallats magkattarr och jag har tagit medicin för det lite då och då tills det blivit bättre.

Nu när jag har me/cfs så tyckte min (kloka) allmän läkare att vi skulle göra en gastroskopi för att utesluta glutenallergi och laktos intollerans som är vanligt att man har samtidigt. Vi hittade inget av detta men dock magsår ...
Det var ju oväntat och inte så bra, då fick jag antibiotika för att bli av med en bakterie som heter hellicobakter pylori som man anser har med magsår att göra. Den består av två olika sorters antibiotika och gjorde mig vansinnigt illamående ...
I alla fall undrar jag om det finns andra här på forumet som inte "bara" har IBS utan även magsår eller någon inflammatorisk tarmsjukdom? Också en uppmaning... om er läkare säger att ni har IBS utan att utesluta andra orsaker bara för att ni har me/cfs så begär en ordentlig utredning ändå. Bara för att vi har me/cfs innebär inte det att vi inte kan få magsår och annat skit.
Me/cfs sedan 2006

Femejl


Sedan jag började köpa hem ProViva som innehåller Lactobaciller, till min son, har hans mage blivit så gott som bra. Så fort vi missar att köpa hem produkten så börjar magen krångla igen.

Ett ganska enkelt sätt om man behöver Laktobacillerna. Att odla själv är säkert ännu bättre och billigare, men alla kanske inte har orken att sköta sin egen plantering.

CitatMånga magar lever idag ett hektiskt liv och mår bra av att få ett extra tillskott av denna ProViva-bakterie - som har förmågan att lugna en orolig mage. ProViva effekten är vetenskapligt dokumenterad och ProViva är därmed ett av få livsmedel som har ett godkänt hälsopåstående.

Citat kommer visserligen från ProVivas egen sida, men jag vet ju att drycken fungerar väldigt bra på min son.
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

vhcfan

Jag kör ingen direkt "diet" men jag ser till att minska på sockret i maten och börjar dagen med A-fil, banan och müsli, funkar bra så länge jag inte dricker för mycket kaffe eller stressar. :)

affa

Här, har jag hittat ett rejält stöd för typ LHCF- kosten av DR. Richard Johnson i en intervju gjord av Dr Mercola den 20 april

"Sugar the Bitter Truth! Om att fruktsocker kan vara nyckelfaktor till det Metabola syndromet och i slutändan Diabetes och MÅNGA andra hälsoproblem.

Kolhydrater omvandlas i kroppen till urinsyra, vilket är nedbrytande och påfrestande för kroppens olika organ, samt enligt andra forskare även gynnar och föder ogynnsamma bakterier i tarmarna, med leaky Gut som resultat och gifterna kan även gå till nervsystemet i det långa loppet.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/20/sugar-dangers.aspx
Kan ha lagt in detta i forumet förut, inte säker, men jag kände att det var viktigt.

Femejl

Tack Affa för ditt inlägg om LCHF. Jag har citerat dig i Dahlqvists blogg eftersom hon är utsatt för kritik från Socialstyrelsen den här gången och inlägget lär var synligt inom kort. http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Jag började med LCHF den 8: e februari i år och redan efter ca två månader hade jag sjutton hälsovinster och de har kommit som pärlor på ett band. Bland annat försvann den stressmage som plågat mig i 8-10 år. Har försökt få sonen att gå över, men inte lyckats. Nu har jag skickat ditt inlägg till honom och hoppas att han iaf vill ta LCHF under beaktande efter detta.

Tack för hjälpen ännu en gång, Affa! Själv är jag övertygad om att ME/CFS-drabbade, precis som oss andra, kan vinna en hel del på att utesluta socker och då handlar det även om att utesluta socker i form av kolhydrater och fruktsocker.

En bok jag kan rekommendera är "Dahlqvists LCHF Guide och Kokbok". Länk till hennes blogg enl. ovan och jag rekommenderar även följande länk http://kolhydrater.ifokus.se/
Mamma till 25-årig ME-drabbad son. Insjuknade -02, diagnos -08.

affa

Roligt Femejl, verkligen, att Du redan fått påtagliga förbättringar!

Det är svårt att påverka sina egna, så man får ge bra läsning och om de anhöriga tar till sig och då har man gjort vad man kan iaf.
Tänker ibland på Din son- svårt-har själv erfarenhet, så jag vet.

Jag gick in på länken bloggpassagen Annika Dalkvist som Du lade ut för att se Ditt inlägg där, men hittade det inte- visste inte Din signatur där!

Kolhydrater i focus, är bra att gå in på och den har jag därför lagt in på favoriter.

K-Boy

#26
Har ända sedan jag gjorde lumpen 1989-1990 haft problem med magen... :(
Tuggat allt som finns att erbjuda på apoteket... Link, Rennie, Losec, Pepcid-Duo, Lansoprozol, Samarin osv...
Gottfriesmottagningen skrev även IBS i tillägg till ME-diagnosen.

Har under de senaste 20 åren gjort 4 st gastroskopier !
Den senaste var i slutet av juni 2010. Dr. Bernhard Jaup hittade då absolut ingenting som kunde förklara magproblemen och illamåendet. Fina slemhinnor, inga helicobacter pylori, inget brock, ingen intolerans mot gluten eller lactos.

När jag kom hem tänkte jag i mitt stilla sinne att varför inte prova motsatsen till syraneutraliserande !
Symtomen vid för liten saltsyraproduktion i magen liknar de för överproduktion.
Nu visade gastroskopin givetvis även att jag inte hade atrofisk gastrit, vilket innebär att magslemhinnan tillbakabildas och blir väldigt tunn.
Desto bättre tänkte jag och tog mig till apoteket och införskaffade "Hypochylin" (receptfritt) som innehåller glutaminsyra och används vid saltsyrabrist.
Det har visat sig fungera alldeles utmärkt ! Lite extra saltsyra hjälper magen och tarmarna i deras arbete.
Syraneutraliserande (antacida) är något jag personligen tror massor av människor går och äter helt i onödan och läkemedelsbolagen tjänar multum på...!

"Man kan numera också påvisa nedsatt syraproduktion i tarmen med tre enkla blodprov. Detta är relativt nytt och används inte rutinmässigt, men kommer sannolikt att bli avsevärt vanligare." Rickard Ekesbo - Läkare, specialist i allmänmedicin.

Tar även "Lactiplus" från hälsokosten med 5 miljarder aktiva bakterier från 6 olika stammar. 2 kapslar/dag
2 matskedar "Psylliumfrö" i ett glas vatten och svälj ner innan dom klumpar ihop sig och blir till gele´, morgon & kväll fixar även en långsam, trög mage.

Så summa summarum av detta blir ett tips från mig... Testa lite extra saltsyra och se om det hjälper era magproblem !  :)

Hade gott...
K-Boy
It all started with a flu back in 1993...

Diagnos: G93.3

Baggis

Ja, det där är också min erfarenhet, liksom att jag har läst om det. För lite saltsyra kan ställa till med en massa krångel - inkl. halsbränna!

affa

Ja när det gäller saltsyrebrist, så finns inget fokus på detta alls inom vården, men många människor särskilt ifrån medelåldern och uppåt har minskad saltsyre sekretion av olika anledningar är iaf min uppfattning, särskilt om man läser i texter om matsmältningen i komplementära skrifter om problem med saltsyraunderskott.
Dålig tarmflora kan uppstå, då saltsyrans uppgift bl.a. är att döda mikroorganismer i den nedsvalada födan. Dödas inte dessa sjukdomsalstrande mikroorganismer i magsäcken, så hamnar patogenerna i tarmarna och ett överskott av onda bakterier uppstår. Detta kallas även dysbios med ekologiska termer, som man även kan använda om vi utgår att det även i våra tarmar skall råda symbios, så som det bör göra i alla biotoper.
Har för övrigt själv studerat biopati i tre år och ser mycket därför i dessa termer och tror att detta tankesätt kan vara till hjälp för många fler i förståelsen av helheten.  :P

Mayordomo

Graniner (secretogranin II och chromogranin B), vissa typer av proteiner, finns i avvikande mängder i avföring hos patienter med IBS.


http://svt.se/2.108068/1.2731820/behandling_for_ibs_i_sikte
CitatGraniner (Chromogranin A) har tidigare visat sig fungera som biomarkörer (biologiska ämnen som kan indikera sjukdom) för inflammatoriska sjukdomar i magen som till exempel ulcerös kolit och Crohns sjukdom. I den aktuella studien granskas varianterna Secretogranin II och Chromogranin B. Resultaten visar att patienter med IBS har högre halter av den förstnämnda och lägre av den sistnämnda.

Altered Levels of Fecal Chromogranins and Secretogranins in IBS: Relevance for Pathophysiology and Symptoms? Lena Öhman mfl. 2012
http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n3/full/ajg2011458a.html