• Välkommen till MEF-forum — öppet, gratis forum om Myalgisk Encefalomyelit (ME).
 

Hypothyreos typ2

Startat av HotRag, 2008-11-26, 20:06

Föregående ämne - Nästa ämne

HotRag

Någon som vet hur det går till att kontrollera om man har hypothyreos typ2?

Jag har googlat lite, och det verkar som Scandlab gör sådana tester, är det korrekt?
Men det finns väldigt lite information om denna sjukdom, så det är svårt att veta något alls.

Jag ska snart äntligen få testa T4, och jag kan bara anta att proverna kommer att visa normalt eller svaga gränsvärden.

Misstanke om hypothyreos har funnits förut, i början av min sjukdom, men man hittade inga avvikelser då. Fast jag vet inte om de tog T4 eller bara TSH då.
Senare TSH-tester har bara visat normalt eller gränsvärde.

Det känns som själva cellerna sover. Ungefär den känsla som blir så stark när man har sovit alldeles för lite.
Någon vars sida jag läste, skrev något om syrebrist i cellerna, och så känns det.

Därför har jag svårt att släppa sköldkörteltankar. Jag har ju också levt med en hund som har haft sådana problem hela sitt liv och vet hur svårt det kan vara med provtagningar.
Som jag har skrivit om förr på det andra forumet, så visade min hund "fel" på proverna, TSH steg när hon fick mer Levaxin och visade hyper. Men veterinärerna är friare tydligen, så vi gick på känsla och hunden blev gammal för sin ras och levde utan symptom alls.

Carina

Hejsan!

Jag har lagt in lite info om detta i det Norska borreliaforumet, nedan:

http://sunshine35446.yuku.com/topic/11135

Jag skriver på svenska där, så det skall kanske inte vara så svårt att förstå, men lite info är på Norska och lite på Engelska, också.

Hypotyreos (typ 2) kan man ha även vid andra åkommor, dvs inte bara sekundärt till Borrelia, och jag för mig att en av länkarna i forumet tar upp detta.

Carina

susan

Bara en fråga från en som inte är så jätte insatt

syrebristen komemr sig väl av felet i mitokondrierna som MYhill pratar om

För mig känns hennes teori jätterätt att att förbränningen i cellerna inte fungerar som den skall och det är därför man får mycket mjölksyra kvar i musklerna.


Jag beskrev det tidigare för en läkare innan jag viste om teorin som om det är fel "inställning" på en bilmotor.  Den går bara att köra på 1:an

Jag blir väldigt stel efetr ansträngning och jag för ett evigt krig mot mina uskler med strecthing för att behålla min rörlighet

essan


Det här har egentligen ingenting med Hypotyreos.......att göra men kanske ändå kan vara en liten pusselbit....Dålig syresättning i kroppen / cellerna kan ha olika orsaker.Här är två.....

En otillräcklig blodcirkulation kan / kommer både att orsaka en form av syrebrist och det kommer även påverka att kroppen kan transportera bort mjölksyra och andra slaggprodukter.
Det handlar inte om att vår totala blodmängd skulle vara för liten utan hjärtat kommer av olika anledningar inte kunna pumpa runt samma mängd blod / min som hos friska.

Det finns ytterligare en orsak som har att göra med en spontanandningsstörning ( kroppen har då förlorat förmågan att balansera / avläsa kroppens syre / bas förhållande , till kroppens verkliga behov.
Detta kan / kommer leda till en försurning av kroppen ...........och en i normala fall lätt fysisk ansträngning leder till snabb / hög produktion av mjölksyra.
Det normala hade varit att vi blivit anfådda dels för att detta påverkar blodcirkulation ( diafragmans rörelse poåverkar hjärtat / vår puls...........Det skulle ochså hjälpa oss att få mjölksyran transporterad till lungorna . där den omvanlas så att vi kan andas ut den.Åse

HotRag

Hej Essan.
Jag kan gott tänka mig att jag har dålig blodcirkulation.
Både puls och blodtryck är lägre nu än innan jag blev sjuk, men inte så lågt att någon reagerar. En läkare sade t.o.m. att jag hade lägre puls och blodtryck för att jag var mer vältränad nu (fast det stämmer ju inte alls).

Senaste året har jag fått konstig menstruation.
Från att ha varit regelbunden som en klocka sedan jag fick barn, så blev den först förskjuten p.g.a. vad jag antar vad sorg och chock (min hund dog och då kom mensen dagarna efter, trots att det var alldeles för tidigt). Sedan var den ganska regelbunden i några månader, fast förskjuten.
Sedan började den komma var tredje vecka, hoppa över, göra jätteont ena gången, medföra kraftig PMS nästa gång, blöda jättekraftigt men vara över på 2 dagar (jag hade 7-10 dagar som ung och frisk).

Jag har googlat lite, och möjliga orsaker verkar vara för tidigt klimakterium, sköldkörtelproblem eller problem i balansen mellan hypofys och äggstockar.

Jag har inte sökt läkare för problemet, och vet inte om jag ska göra det. Jag är van att bli "hånad" och att inte få någon som helst hjälp.

Men nu ska jag ju åtminstone få testa T4 (blodprovstest alltså).
Hormoner har jag aldrig fått testat och tror inte att det ens är någon idé att jag frågar om det. Jag blir antagligen bara skrattad åt.

Jag hade ju anorexi som jag tror utlöste alltihop, och det finns också f.d. anorektiker som har fått sköldkörtelproblem, diabetes, kronisk "trötthet" (ME?) m.m. Men det verkar inte vara någon som bryr sig eller tar detta på allvar.

susan

jag tycker att det är delvis intressant det du skriver

Vilken är din källa för detta med spontanandning

Jag återkommer i frågan

essan

Som svar på din fråga så har jag och dottern samma problem.

Sen vårt hastiga insjuknande så saknar vi all normal spontanandning all vaken tid och REM- sömn vilket får till följd att vi vaknar istället för att gå in i REM- sömn.Det här ger extremt stora insomningsproblem och om vi lyckas somna så sker ett regelbundet uppvaknande efter 1 1,5 tim.

Andningsstörningen heter :

Central ( hjärnan ) Hypoventilation Syndrom.

Att den inte är känd under sitt rätta namn / Beror på en kapital feltolkning..........
Den påstås vara en form av låggradig hyperventilering eller Kronisk Osynlig Hyperventilering Syndrom.

Feltolkningen beror på att de bara intresserat sig för värdet av koldioxid i utandningsluften vilken är lägre än normalt.

Om de kopplade samma patient till en ventilator ( apparat som blåser in vanlig rumsluft ) så kommer koldioxidhalten vara onormalt hög i utandningsluften.

Personen har altså inte hyperventilerat överhuvudtaget.


Det finns en artikel i veckans läkartidning ( den står längst ner om man söker på alla inslag .Skriven av allergologen Johannes Lindh.Handlar om kultursjukdomar och stress och förklaring.Han möter fler och fler patienter med astmaliknande symptom som inte är astma. Det är de som har den avvikande andningen

Någon kanske skulle kunna lägga in artikeln.


Han har insett och svart på vitt kunnat påvisa att många med de såkallade kultursjukdomarna (som vissa psykinriktade personer tex.  Anders Lundin sklrivit om tidigare i läkartidningen ( där pekade han ut Kronisk trötthetssyndrom ...........)

Tyvär har även Johannes Lindh gått i fällan och tror att den klart avvikande andningen som han svart på vitt kan påvisa orsakas av hyperventilering.

Hyperventilering kan inte orsaka snabb mjölksyrebildning eftersom kroppen tillförs syre varje gång vi andas in.
Åse

essan

Artikeln jag hänvisar till i tidigare inlägg :

Stressymptom och hyperreaktivitet - diagnos ........
Av Övl allergolog Johannes Lindh
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10798

Håll tummarna att denne läkare läser min info jag skickat , och att sen förstår att han måste tänka tvärtom.

Åse

DodeN

Någon som som medicinerats för hypertyreos? Det finns vissa misstankar att mina symtom kan bero på det men jag är osäker, äter nu eurotyrox och det kändes bra första veckorna men nu på en högre dos så har jag fått en fruktansvärd trötthet. Likadan trötthet som när jag tar ut mig helt. Och alla andra symtom är som dem varit förut. Vet inte riktigt vad jag ska tro, man orkar ju inte prova i all evighet heller. Ska försöka få nya prover tagna om ett tag, men läkarna är så negativa till allt. Man har ju bestämt sig för att allt är psykiskt. Eller vårdcentralen och rehab har gjort det.


eweline-rose

hej

Hypothyroidism typ 2 kan man ha fast tsh, t4, t3 visar normala värden ,då problemet ligger på cellnivå, en störning i mitokondrierna

Urinprov är det säkraste testet
Att fastställa hypo 2 på
Scandlabb har ett sånt test

Läs mer på hypo2.info


Eweline-rose

Jen


Beställde boken av Mark Starr i somras, tyckte att det var värt att prova pga att min mamma har hypotyreos.
Provade Porcine Thyroid tillsammans med den jodlösning Mark nämner i boken och var helt symtomfri under flera månader. Gick up 8 kg, fick en helt annan slags lyster i huden, slutade frysa och fick en massa energi.

Träffade min läkare och han kunde inte tro sina ögon när han såg mig. Men eftersom tabletterna kostar 500kr/burk kunde jag inte fortsätta med dom och min läkare skrev ur levaxin. Detta hade inte alls samma effekt, och i och med att sommaren närmade sig sitt slut blev jag sämre igen.

Jag kan inte säga med säkerhet hur mycket tabletterna gjorde och det faktum att det var en väldigt bra sommar, vilket oftast gör mig bättre men ett par saker har jag lärt mig.
Jag har utvecklat hypotyreos av någon andledning, hade 2006 ett TSH=1 som 2010=4.2 vilket är en ganska rejäl höjning.
Levaxin ger inte samma effekt pga att jag har svårighet att omvandla t4 -> t3 vilket jag har läst att många med CFS har och skulle behöva tillägg av t3, vilket min läkare inte vill skriva ut.
Porine Thyroid innehåller alla hormonerna t1-t4 men eftersom det är ett kosttillskott är dom väldigt svaga, 1 tabl ~ 5mg.

Skulle göra vad som helst för att få tillbaka den sommaren, alla dom småsaker som när man är riktigt sjuk inte äns tänker på blev plötligt så påtagliga. Fick en underbar hy, håret kändes underbart, kunde gå ur dushen och faktiskt känna mig varm och stog hellre upp än satt mig vilket var en otrolig känsla.
Att bli dålig efter detta höll nästan på att krossa mig, någonting jag aldrig vill gå igenom igen.